JUMALISTE, SANOVAT SOSIAALITYÖNTEKIJÄT

Posted on Updated on

Julkisuudessa on viime aikoina esitetty puheenvuoroja, jotka syyllistävät yhteiskuntamme huono-osaisia ja vajaakuntoisia. On vaadittu sosiaaliturvan vastikkeellistamista tai jopa sen kokonaan lakkauttamista.

Puheenvuoroissa huono työ- ja toimintakyky on omaa heikkoutta, laiskuutta ja työllistyminen on kiinni omista ponnisteluista. Köyhyys on omien valintojen tulos, jos oikeaa köyhyyttä Suomessa edes onkaan. Köyhät ovat vain tyhjän valittajia ja itse uhriutuvia. Vertaukseksi on esitetty sodanjälkeinen pula- ja uudelleenrakennusaika: töitä tehtiin mukisematta ja toimeentulo hankittiin työllä sieltä mistä saatiin. Yhteiskuntamme on muuttunut sodanjälkeisistä ajoista valtavasti, sitä yhteiskuntaa ei enää ole.

Meillä sosiaalityöntekijöillä on nyt sanottavaa ja nojaudumme siinä käytännön kokemuksiimme.

On tietämätöntä, naiiviakin, kuvitella, että meillä kaikilla olisi samat lähtökohdat elämässä pärjäämiseen ja menestymiseen. Synnymme ja kasvamme erilaisissa olosuhteissa, kannamme yksilöllistä geeniperimäämme, omaamme erilaisia ominaisuuksiamme niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Nämä kaikki yhdistettynä elämänkokemuksiimme vaikuttavat siihen, millaisia meistä tulee, millainen kantokyky kullakin elämässä on. Kun kokonaisuuteen lisätään vielä vallalla olevat käsitykset hyvästä ja vastuullisesta elämästä, alati vaihtuvat taloussuhdanteet ja epävarmat työmarkkinat, voi olla varma, ettei kenenkään polku ole samanlainen. Vaikka tasa-arvo ja suvaitsevaisuus ovat lisääntyneet, esimerkiksi sukupuoli, ikä ja etninen tausta vaikuttavat yhä työelämässä etenemiseen – myönnettiin sitä ääneen tai ei.

Me sosiaalityöntekijät näemme työssämme ihmisiä, jotka ovat sairastuneet yrittäessään ponnistella lunastaakseen yhteiskunnan luomat vaatimukset hyvästä elämästä. Näemme ihmisiä, jotka potevat syyllisyyttä siitä, etteivät pärjää omillaan, eivätkä kestä arjen kuluttavuutta yhtä hyvin kuin toiset. Näemme ihmisiä, joilla itsellä tai perheenjäsenillä on sairaus tai vamma, joka vaikuttaa koko perheen elämään ja toimeentuloon. Näemme ihmisiä, jotka ovat uudelleenrakentamissukupolven jälkeläisiä ja kantavat traumoja vanhempiensa mielenterveys- ja päihdeongelmista. Näemme ihmisiä, jotka pyrkiessään elämässään eteenpäin, törmäävät syrjiviin asenteisiin ja ympäristön rakenteellisiin ja sosiaalisiin esteisiin. Näemme ihmisiä, jotka asioiden kriisiytyessä menettävät otteen elämästä ja joutuvat turvautumaan yhteiskuntamme tukeen.

KYLLÄ, joukkoon mahtuu myös niitä, joilla ei ole kiinnostusta yrittää, vapaamatkustajia löytyy aina. Emme kuitenkaan voi kaataa koko järjestelmää vapaamatkustajien takia!

Hyvinvointiyhteiskunnassamme liian moni voi pahoin. Kansalaisistamme moneen 90-luvun lama jätti jälkensä. Moni menetti työpaikkansa, yrityksiä meni konkurssiin. Syytämmekö heitä siitä, että he ovat yrittäneet ponnistella parhaansa mukaan? Meillä kenelläkään ei ole siihen oikeutta. Emme ole yhtään sen parempia kuin tämän päivän vähäosaiset, jotka ovat kantaneet yhteiskunnan laman seurauksia harteillaan jo vuosia. Vähäosaisuus on siirtynyt sukupolvelta toiselle vain sen vuoksi, että yhteiskunnan turvaverkko on ollut liian isosilmäinen, ja sen reunat ovat pettäneet.

On aika pyrkiä kaikkien yhteiskuntamme jäsenten hyväksymiseen ja luopua syyllistämisestä, joka vain syventää pahoinvoinnin kierrettä. Syyllistämisen sijaan tulisi toimenpiteitä kohdistaa vähäosaisten tilanteen parantamiseen ja inhimillisen elämän turvaamiseen kaikille.

Leena Korhonen, YTM, sosiaalityöntekijä
Ylva Krokfors, VTL, sosiaalityön tutkija
Taija Laakso, YTK, sosiaalityön opiskelija
Armi Lehto, YTK, sosiaalityön opiskelija
Petra Malin, VTK, sosionomi (AMK)
Lea Sippola, YTM, sosiaalityöntekijä
Satu Söderholm,VTM, sosiaalityöntekijä
Satu Marja Tanttu, YTM, sosiaalityöntekijä

nyrkki

Kirjoituksesta on julkaistu lyhennetty versio 12.11.2013 Lapin Kansa, Pohjalainen ja Pohjolan Sanomat lehdissä.

186 thoughts on “JUMALISTE, SANOVAT SOSIAALITYÖNTEKIJÄT

  Marja said:
  13.11.2013 21.41

  MIkä sosiaalipummi se on, joka nostaa ansiosidonnaista päivärahaa? Minusta se on itse ansaittua ja sitä ei voi verrata toimeentulotukeen eikä peruspäivärahaan. Se on melkein yhtä hyvä asia, kuin palkka ja siitä maksetaan raskaasti veroa. Mitä vikaa siinä on jos sillä elää ja voi hyvin ja tekee aina töitä, että se uudistuu taas?
  Sitä käyttivät kunnat ainakin hyväkseen, kun palkkasivat työttömiä vanhushuoltoon ja kotipalveluun ja terkkariin 10 kuukaudeksi ja sitten taas alkoi työttömyys. Kunnat maksoivat vähemmän palkkaa työllistetylle kuin ammattilaisille ja sai työn teetettyä ja työtön sai töitä hetkeksi ja maksoi liittomaksunsa ja ansaitsi tämän ansiosidonnaisen rahan, joka ei nyt niin valtava ole mutta isompi kuitenkin kuin peruspäiväraha tai toimeentulotuki. Olen ollut itse kunnalla työllistettynä 12 vuotta tällä tavalla. Enkä koskaan pitänyt itseäni sosiaalipummina.

   Auttaja said:
   13.11.2013 21.59

   Totuus vain on se, että kunnan yhteiskunnan maksamat mitkä vaan korvaukset ovat veronmaksajien taskusta. Se kuluttaa yhteiskunnan resursseja niinkuin kaikki muutkin tuet. Ja kuten täälä on jo sanottu, sosiaaliturva koskettaa meitä kaikkia jollain tavalla ja mielestäni toimeentulotukea saavalla on ihan yhtäläiset oikeudet saada yhteiskunnan tukea kuin sinullakin.

   Lisbet said:
   13.11.2013 23.34

   Faktaahan tässä sinun kertomuksessasi on se, että sinun tempputyöllistämisen johdosta oikealta työntekijältä jäi työpaikka saamatta, koska näihin paikkoihin palkataan aina halvempi työntekijä oikean työntekijän kustannuksella. Minusta tämmöisessä toiminnassa ei ole mitään hienoa. Eri asia tosin, jos kyseisessä työpaikassa todellakin oli täysi määrä ammattilaisia palkattu alalle ja sinä olt ns. ekstrana. Mitä epäilen vahvasti, koska sellaista ihmettä ei Suomessa tapahdu…

   Mutta tällä tavalla useilla aloilla ammattilaisen työt tekeekin alipalkattu tempputyöllistetty (mahdollisesti ammattilainen itsekin, mutta ei vaan haluta maksaa oikeaa palkkaa mikä työntekijälle lain mukaan kuuluisi) ja mikäs sen maittavampi tilanne työnantajalle, kuin halvempi työntekijä – enemmän tulonsiirtoja yrittäjälle!

   Ansiosidonnainen maksetaan mm. veroista, ihan kuin muutkin tuet, sossun tuet mukaan luettuna. Ihan samaan tukijoukkoon kuulut, mitä sossun asiakkaat, luukku vain on eri, joten turha ylpistyä…

   tuulikki said:
   14.6.2015 12.20

   ihan samoin eläkkeeni ei ole mitenkään etuus, sehä mun aikanaan palkastani sivuun siirrettyä rahaa odottamaan mun eläkeaikaani mun omaa elämistäni varten, joka ON OLLUT LAINASSA ILMAISEKSI ISOILLA ELÄKELAITOKSILLA NIIDEN SIJOITUSKIKKAILUA JA ISOJEN JOHTAJIEN KERSKAILUA VARTEN. NYT saan sitten itse siitä muruset vuosienpäästä, ihan poliitikkojen armosta antaen omaan käytööni.

  Veijo Hukari said:
  13.11.2013 21.26

  Tuskin kukaan vaatii tukien poistamista. Jokainen kuitenkin ymmärtää syrjäytymisen vaaran ja siihen yksi hyödyllinen keino on tehdä jotain vaikka vähänkin, mutta hetkeksi pois normaaliympyröistä. Tuskin se kenellekkään on ylitsepääsemättämän vaikeata.
  Minua kiusaa tuollainen mustavalkoinen ajattelu, missä hyökätään välittömästi jonkun kimppuun ajattelematta, mitä oikeasti sanottiin.
  Ketjun liikkeelle panijat voisivat katsoa vähän peiliin ja pohtia asiantuntemustaan.

   Anja Manninen said:
   14.6.2015 17.41

   Mustavalkoinen ajattelu ja sen pohjalta keskustelu ei johda mihinkään. Ihmisillä on myös oma vastuu valinnoistaan, kaikkea ei voi eikä pidä laittaa yhteiskunnan piikkiin. Ketään ei silti pidä jättää oman onnensa nojaan, kaikilla on ihmisarvo. Arvostusta on myös se, ettei holhota liikaa!

  GaL said:
  13.11.2013 20.46

  Mielenkiintoista huomata, kuinka nopeasti kommenteissa älähdetään tukien väärinkäytöksistä, joiden aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat tosiasiassa mitättömän pieniä, jos niitä verrataan vaikkapa yritysten harjoittamaan veronkiertoon. On varsin naiivia, ja osoittaa täydellistä tietämättömyyttä talouden toimintaperiaatteista, ottaa edes keskusteluun mukaan Kreikan talousahdinko tai verrata Suomen ja Kreikan yhteiskuntamalleja toisiinsa. Lisäksi, muutaman vapaamatkustajan perusteella ei tule syyllistää valtaosaa tukia saavista. Kyllä ihmisyyden mittana yhteiskunnallisella tasolla tulee olla se, miten hyvin pidämme huolta niistä, jotka eivät syystä tai toisesta siihen itse kykene.

  Tee said:
  13.11.2013 19.16

  Voisikohan sitten vielä lisätä ettei kannata ottaa ihan välttämättä todesta jos joku tulee kehuskelemaan kuinka on tyytäväinen elämään työttömänä yhteiskunnan tuilla ja kuinka tämä elämäntapa on aivan ok. Väitän, että tämmöinen puhe syntyy lähinnä siitä, että on helpompi koettaa huijata itsensäkin luulemaan, että tätä minä elämältä haluan kuin kohdata karu totuus ettei välttämättä syystä tai toisesta pysty aivan samaan kuin muut: hankkimaan itse elantoaan ja muuten kantamaan itseään. Joku saattaa jopa haluta ajatella ja korostaa ettei häntä kiinnostaisikaan olla mukana sellaisessa yhteiskunnassa, jossa hän ei pärjää. Mihinkä ajatukseni perustan? No vaikka siihen, että minun on todella vaikea kuvitella kenenkään olevan aidosti tyytäväinen tulemaan toimeen esimerkiksi toimeentulotuella köyhyysrajan alapuolella jos vaan mihinkään muuhun mahdollisuuksia on. Toisekseen, tämä selitys sopii mainiosti ilmiöön nimeltä vaikeiden olosuhteiden selittäminen itselle niin että joutuu kokemaan mahdollisimman vähän kipua.

  Voi toki olla, että on aitoja vapaamatkustajia. Väitän kuitenkin, että he ovat pikkuosassa tässä porukassa. Välinpitämättömyys ei useimpien kohdalla synny aidosti välittämisen puuttesta vaan ehkäpä vuosien varrella koetuista takaiskuista ja päähän potkimisesta ehkäpä toisilla ajattelemattomuudesta ja ymmärryksen puutteesta. Vaikka vapaamatkustajia olisikin, näiden poikkeusyksilöidenkö vuoksi halutaan romuttaa järjestelmä, joka on toiminut kovin hyvin jo 50 vuotta. Eikä siis ainoastaan inhimillisin ja yhteiskunnallisin vaan myös taloudellisin kriteerein. Jos joku aivan aito vapaamatkustaja pääsee systeemistä läpi, pääsköön. Mikään järjestelmä ei ole täydellinen. Italialaista upseeria mukaillen: yhteiskuntamme on selvinnyt ja tulee selviämään useastakin sosiaaliturvavapaamatkustajasta mutta se ei tule selviämään sosiaaliturvajärjestelmän jatkuvasta alasajosta.

   Minävaan said:
   13.11.2013 19.47

   Samaa mieltä! Jokainen yrittää aina löytää itsestään ja elämästään ylpeyden aiheita, oli sitten menestyvä yrittäjä tai toimeentulotuella elävä. Se on elämisen ehto! Ja on ihan totta, että kansa selviää useammastakin vapaamatkustajasta. Ongelma on vain siinä, että ihmiset ovat kateellisia niille, joiden ”ei tarvitse tehdä mitään elantonsa eteen”. Kateus ja katkeruus. Niihin tämä pahoinvointi perustuu.

  Marko Panttila said:
  13.11.2013 18.39

  Hieman koominen kirjoitus siinä valossa millaisia päätöksiä tässä vuoden aikana olen sossusta saanut.. asiaa sinänsä toki, mutta Suomi on jo sellainen maa mitä nämä sosiaalityöntekijät uhkakuvissaan maalailevat. Se on mun arkea se.

   Minävaan said:
   13.11.2013 19.15

   Onko sosiaalityöntekijöiden syy, että kuntatalous vaatii säästöjä. Sitä vastaan he tämän kirjoituksenkin kautta taistelevat.

  Sisar said:
  13.11.2013 18.30

  Olen asunut maissa, joissa sosiaaliturvaa ei juurikaan ole. Vanhukset kerjäävät sitten kaduilla, vammaisilla lapsilla ei ole mitään tulevaisuutta, köyhät perheet myyvät lapsiaan ihmiskauppiaille. Tätä tapahtuu ihan meidän ”hyvinvoivassa” Euroopassamme. Maksan mielelläni veroja, että joku saa tarvitsemansa avun, oli sitten alkoholisti työtön tai masennusta sairastava. Minulla on kaikki hyvin, joten suon edes tärkeimmät perusasiat niille, jotka ovat olleet elämässä vähemmän onnekkaita.

  Korsi kekoon said:
  13.11.2013 18.27

  Otetaan käyttöön perustulo ja ajetaan alas tämä nykyinen byrokratia, joka pyörii kelan ja toimeentuloturvan ympärillä. Hyöty: kaiken, pienipalkkaisenkin työn vastaanottaminen muuttuu kannattavaksi, ihmiset säästyvät stigmatisoinnilta (vähempiarvoisuudelta) kun eriarvoisuus hälvenee ja monipuolisempi tekeminen saa arvostusta.

  Integroidaan aikapankit osaksi julkista sektoria. Osa ihmisistä voisi tehdä työtä ajalla, saaden palveluja sitä vastaan. Osa ihmisistä voisi maksaa veronsa suoraan tekemällä niitä töitä, joita yhteiskunta verovaroillamme tarjoaa. Hyöty: kaikkien ei tarvitse ansaita miljoonia. Työt tulevat tehdyksi kysynnän ja tarjonnan mukaan, ei pelkästään silloin, kun jollain on varaa maksaa siitä rahaa. Moni tekemätön työ löytää tekijän. Mielekkään tekemisen mahdollisuudet lisääntyvät myös niillä, joita ei enää huolita varsinaiseen työelämään. Myös työttömät hyväksytään yhteiskuntaa rakentaviksi ihmisiksi.

  Koulutetaan vuosittain suuri määrä psykoterapeutteja kuntien palvelukseen ja sidotaan hoitotakuu koskemaan myös henkisen hyvinvoinnin hoitoa (eli ihminen pääsisi esim 3 viikon kuluessa terapiaan, kun tarve on havaittu). Hyöty: monin verroin vähemmän työkyvyttömiä ja eläkkeitä, vähentynyt henkinen pahoinvointi ja lisääntyvä tunne siitä, että ihmisestä oikeasti välitetään.

   Minävaan said:
   13.11.2013 19.10

   Jos perustulo korvaisi koko sosiaalitoimen ja Kelan toiminnan olisi tuloksena eriarvoisuuden lisääntyminen eikä päin vastoin. Stigmaatio, joka siis tarkoittaa leimaantumista, toki vähenisi, koska kaikki olisivat tuloturvaa saavia. Mutta entäpä kun perustuloa vastaanottaa perhe, jossa äiti ja isä ovat työttömiä ja elättävät tulolla kaksi lastaan kun taas saman suuruisen nettosumman saa perhe, jossa työttömät vanhemmat elättävätkin 10 lasta, joista vielä 3 on kehitysvammaisia. Perustulon käyttöönotto vaatisi edelleen erilaisiin syihin sidottuja tukilisiä, jolloin palataan vanhaan kunnon byrokratiaan.

   Toinen esittämäsi idea on hieno jos se todella voitaisiin taata kaikille. Jos nykyiset puoli miljoonaa työtöntä kilpailevat niistä muutamasta tuhannesta työpaikasta, joita on tarjolla, olisi mielenkiintoista tietää, mitä tarkoitat näillä ”tekemättömillä töillä”. Jos näille työmarkkinoille ilmoittautuvat vielä ne, jotka ovat halukkaita vapaa-ajallaan tekemään lisätöitä, kysyntä nousee ainakin tuhat kertaiseksi tarjontaan nähden. Taas ollaan tilanteessa, jossa joku jää ilman työtä (=vajaakuntoiset, pitkäaikaistyöttömät) eli jo nykyiset työmarkkinoiden ulkopuolelle jääneet.

   Psykoterapia hoitomuotona ei sovi kaikille. Järkikin sanoo, etteivät erilaiset ihmiset voi hyötyä kaikki samanlaisesta avun muodosta. Ja terapia käsittääkseni jo sisältyy hoitotakuuseen. Kiireellisessä hoidon tarpeessa hoitoon pääsee välittömästi.

    Korsi kekoon said:
    13.11.2013 20.42

    Kiitos kommentistasi. Sanoin ehkä liian mustavalkoisesti tuon ensimmäisen kohdan, toki aivan varmasti tarveharkintaista sosiaaliturvaa tarvittaisiin joidenkin perheiden ja ihmisten kohdalla edelleenkin, vaikka perustuloon siirryttäisiinkin. (miksi ei voitaisi tehdä esim kahden vaalikauden mittaista kokeilua perustulosta – siirrytään entiseen systeemiin jos hyödyt eivät ole riittäviä. Itse uskon, että hyödyt olisivat mittavat ja moninaiset).

    Tekemättömillä töillä tarkoitan lähinnä kaikkia niitä töitä, joita resurssipulan (esim henkilöstöpulan) tai rahan niukkuuden takia jätetään tekemättä, tai töistä, joita karsitaan. On mielestäni suuri sääli, että osassa vanhustenhoitolaitoksista vanhukset eivät esimerkiksi pääse päivittäin ulkoilemaan, niin halutessaan. Tai eivät saa paljoa aikaa hoitavalta henkilökunnalta näiden mahdottoman kiireen takia (ja tässä sympatiani ovat ehdottomasti myös hoitajien puolella, heidän, jotka eivät resurssien niukkuuden takia saa tehdä kutsumustaan vastaavaa työtä niin huolella kuin haluaisivat, vaan joutuvat työskentelemään jaksamisen äärirajoilla).

    Toki en tarkoittanut, että jokaiselle psykoterapia sopii, mutta monelle sopii. Tämän hetken käytäntö ymmärtääkseni on se, että asiakas jää yksin etsimään sopivaa terapeuttia yksityiseltä sektorilta, jos/kun KELA korvaavuushakemus on todennäköinen. Toki psykiatrille/psykologille pääsee akuuteissa tilanteissa heti, mutta epäilenpä, että vakaata pitkäaikaisempaa hoitosuhdetta ei taata.

    Toivotaan, että Suomessa olot heikompiosaisten osata paranisivat. Jokaisen ihmisen kunnioitus on elinehto – myös julkisella sektorilla. Ei leimata, vaan kohdellaan kanssaihmisiä arvostaen. Se joka välittää itsestään, ei tahdo pahaa muille.

    Minävaan said:
    13.11.2013 21.49

    Olet aivan oikeassa, että perustulo-järjestelmällä voisi olla hyvät mahdollisuudet menestyä Suomen kaltaisessa hyvinvoivassa valtiossa mutta byrokraattisuutta sillä tuskin koskaan voidaan täysin korvata :/ Vanhustenhoitoon voi tälläkin hetkellä ilmoittautua nk. vanhusten ystäväksi, joka on vapaaehtoistyötä ja näin lievittäisi resurssi pulaa vanhainkodeissa. On vaan harmillista, että resurssipula johtuu nimenomaan siitä, että kaikille ulkoiluttajille ei voida maksaa palkkiota tai antaa muitakaan taloudellisia hyvityksiä, kuten verohelpotuksia.

    Oskar said:
    13.6.2015 10.55

    Perustulonhan kuuluisikin toimia niin, että ensimmäinen perhe saa 4*perustulon/kk (2 aikuista + 2 lasta) ja toinen perhe saa 12*perustulon/kk (2 aikuista + 10 lasta), jos sitten tämä 12*perustulo/kk ei riitä niiden kolmen kehitysvammaisen hoitoon, niin siinä tapauksessa voisi hakea jotain erityistukea lisäksi. Ja jos kummassakaan perheestä vanhemmat eivät tee töitä, niin silloin he voivat muuttaa pois kasvukeskuksista jolloin asumiskustannukset laskevat, mutta tulot eivät. Ehkä perustavat jopa pienen yrityksen maaseudulle, koska mitään siinä ei kuitenkaan menetä. Eli meille tulee enemmän tilaa tänne stadiin, kun landellakin on varaa asua. Jopa paremmin kuin täällä. Ja maaseutukin voi palautua vielä henkiin, koska siellä asuminen on paljon halvempaa, eikä yrittämisestä rankaista heti.

  NASU said:
  13.11.2013 17.57

  Eipä just enää jaksa tätäkään sivustoa. Pelkkää vittuilua ja sossujen haukkumista, kuten netissä joka paikassa muualla. Riittävän rankkaa duuni, joten ei vapaa-ajalla todellakaan jaksa tätä luokatonta ilkeilyä.

  verotus pois kokonaan said:
  13.11.2013 17.24

  Suostun hyvinvointivaltion lopulliseen lakkauttamiseen, mutta vaan sillä ehdolla, että verot poistetaan sitten kokonaan. Ei kirjastoja, ei poliisia jne. Tehdään asiat kunnolla eikä jätetä puolitiehen.

   Minävaan said:
   13.11.2013 17.42

   Oletko miettinyt, miten tämä vaikuttaisi sinun elämääsi? Mistä joudut luopumaan?

  Elämäon said:
  13.11.2013 16.52

  Ensin tulee hyvät 10 kommenttia ja sitten ruvetaan puhumaan ihmisten tukien lopettamista. Olen itse 21vuotta ja minulla on hermostuminen x3 kertaa lähempänä kuin muilla (niin sanotuilla normaaleille ihmisillä), ja se tulee vielä x3 kertaa nopeampaa ja kovempaa. Ja jos mietit, että kannattaisi hoitaa asia, niin sehän on ollut kokoajan ykkös asia. Elikkäs olen viettänyt 5vuotiaasta asti missä lienee perhekodeissa, vastaanottokodissa, koulukodissa ja vähän tutkinnoissa töölön mielisairaalassa. Niin miten nyt sitten töihin / kouluun kun et ole tuntenut kun 50laitos lasta koko ikäsi, etkä luota / pelkäät tutustua uusiin ihmisiin. Olen kyllä ollut töissä rakennussiivoojana jne, mutta se ei nyt vain ole niin helppoa. Jos joku sanoo minulle jotain väärää/ suoraan pottuilee, niin sehän on aivan selvä että asia jää koko päiväksi mietityttämään. Ja haluan vältellä tätä henkilöä, koska omasta mielestä hänen päänsä kuuluisi olla about pyöreä, mutta jos en välttelisi luulisin, että päivän mittaan se olisi kuusikulmio, enkä halua tätä. Meinaan vain, että ei sossussa ole pelkkiä juoppoja piikittäjiä jne. Olen itse yleensä juomattakin. Nyt join toki 4kk jälkeen kun kaveri täytti 22 vuotta, mutta kukapa ei juhli kavereitten syntymäpäivää. Toivon vaan, että he jotka oikeasti tarvitsevat aikaa miettiä, taikka lääkityksen oikeeseen kohtaan laittamista, että se varmasti toimii, he saisivat sen tuen ja näin. En tiedä politiikasta mitään enkä muutenkaan seuraa yleensä näitä artikkeli hommeleita, mutta toivon että ihmiset miettivät asioita hartaasti. Ei kaikki ole löysiä kasoja kotonaan ainakaan miettiäkseen, että tästä tulee minun elämäni. Toivottavasti tämä teksti ei ole päin prinkkalaa. =)

   Auttaja said:
   13.11.2013 17.40

   Haluan sanoa sinulle, että muiden ihmisten voi olla hyvin vaikeaa ymmärtää elämää sinun näkökulmastasi. Voit kohdata paljon kritiikkiä siitä, että olet veronmaksajien elätettävänä ja kynnyksesi parantua kasvaa. Kannustaisin sinua kuitenkin kovasti seuraamaan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua itseäsi koskettavista aiheesta, sillä se auttaa ehkä ymmärtämään, mitä tämän hyvinvointijärjestelmän pyörittäminen näiltä veronmaksajilta vaatii ja näin voit vaikuttaa omiin asioihisi. Minullakin on diagnosoitu OCD (pakko-oirehäiriö), joka näkyy joka päiväisessä elämässäni. Aikanaan olin hyvinkin ahdistunut ja masentunut mutta tiesitkö, että peloista ja ahdistuksesta voi opetella pois! Niitä oikeasti voi hallita. Itse opiskelen tällä hetkellä yliopistossa ja tehden samalla töitä opintojeni ohessa vaikka tiedän, että etenkin stressi lisää pakkokäyttäytymistäni. Mutta minä en anna sen lannistaa. Älä sinäkään!

  Esa N. said:
  13.11.2013 16.51

  En tajua, miten keskustelu on nyt kärjistynyt ja syyllisiä huonoon taloustilanteeseen etsitään sosiaaliturvaa saajista. Kohdistakaa vihanne mielummin taloustilanteen oikeisiin syyllisiin kuin yhteiskunnan vähäosaisiin. Miksette huutanu sillon kun verorahoja heitettiin Kreikkaan ja Kyprokseen? Kypros on eu:n sisällä toimiva veroparatiisi ja edustaa kaikkea sitä, mikä tässä systeemissä on mätä. Kreikassa maan tapa on verot maksaa sillonku sattuu huvittamaan. Ja vielä itkette, kun joku tatu elää 400e kuukaudessa tekemättä mitään. Vai onko muutamaa vapaamatkustajaa helpompi syyllistää kuin isomman luokan korruptio ja ahneus? Näin provona vois heittää, että aistin tässä jopa pientä pelkuruutta ja otetaan se helpoin syyllistettävä.

   Vammainen työelämässä said:
   13.11.2013 21.18

   Esa, kyllä näistä tukiasioista ovat huutaneet tietyt tahota ja niin suurella äänellä kuin vain on ollut mahdollista. Esim. vasemmisto on taas ollut kannattamassa näitä tukitoimia ja taas toisaalta vaatii lisää vastikkeetonta rahaa ja haluaisi todennäköisesti kasvattaa sosiaali- ja julkistasektoria Suomessa. Minusta tässä on hirvittävä ristiriita. Toisaalta ollaan pelastamassa kasinokeinottelija ja suursijoittajat, toisaalta taas halutaan pienille ihmisille hyvinvointia. Onhan se selvä, että jos suursijoittajat pelastetaan, että se maksatetaan pieni- ja keskituloisilla.

   Tutkikaapa ketkä ovat vallassa Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa. Sosialistit ja vasemmisto. Ainakin Kreikassa ja Espanjassa on järjetön julkinen sektori, verovarojen siirto näiden viranomaisien omaan taskuun ja nepotismi, jossa tuttaville ja sukulaisille luodaan toimettomia virkoja, joissa ei tarvi edes käydä töissä.

    Lisbet said:
    13.11.2013 21.34

    Meillä on kyllä kieltämättä täysin erilainen tapa tarkastella maailmaa, kun Suomessa kaikista suurinta melua sosiaaliturvasta, Kreikan tukiasista ja muista asioista on pitänyt oikeisto, eli Kokoomus suurimpana puolueena. Nimenomaan niin päin, että pankkeja mielellään tuetaan Kreikassa ja Portugalissa ja Suomesta sosiaaliturva pois, koska on tullut ilmi ainakin yksi sossu-Tatu. Hys hys hyssytellään muusta veronkierrosta ja siitä, miten vähän aikaa sitten veronkiertoa harjoittaneet yritykset jätettiin tuomitsematta oikeudessa, koska olivat joutuneet maksamaan huijaamansa rahat takaisin valtiolle. Ei kuulemma saa tuomita kahta kertaa, yksityishenkilön kohdallahan nämä pykälät on ohitettu aika ansiokkaasti. Auta armias, jos pienyrittäjä tai yksityishenkilö varastaa valtiolta, sossu-Tatuista puhumattakaan. Ja sosiaalidemokraatteja ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua enää vasemmistopuolueeksi, oikealla ollaan niin, ettei päät ja takit pysty enää enempää kääntymään.

    Espanjan, Kreikan ja Portugalin politiikkaa ei voi sanoa vasemmistolaiseksi edes vitsillä. Tiedätkö sinä, paljonko tuolla keskimääräisesti ihmiset tienaavat ja mikä on sosiaaliturvan laita? Jos kyseisten valtioiden päättäjät väittävät olevansa vasemmistolaisia, niin kyse on yhtä suuresta vitsistä, kuin että Kokoomus väittää olevansa työläispuolue ja vastuunkatopuolue. Tosin jos tuo on siellä päin vasemmistolaista politiikkaa, ajattelen kauhulla, mitä oikeat pesunkestävät oikeistolaisporvarit saisivat aikaiseksi.

    Vammainen työelämässä said:
    13.11.2013 22.17

    ”Tiedätkö sinä, paljonko tuolla keskimääräisesti ihmiset tienaavat ja mikä on sosiaaliturvan laita?”

    Rodoksen rantaravintolan ylläpitäja kertoi vanhemmille, joiden kanssa on ystävystynyt, että 15 vuotta töitä ja sitten rikkaana eläkkeelle. Verot 0%, sosiaaliturvat minimipalkalla, rahat sukan varteen ja röhönauru päälle. Näin toimitaan Kreikassa, jossa kansalaiset ovat keskimäärin rikkaampia kuin Suomessa. Täällä kerätään veroja, jolla pidetään kansalaiset köyhinä, mutta tarjotaan palveluita. Kreikassa on enemmän jenkkien tyylinen, voi varastua jos kykenet, meno. Valitsen itse Suomen järjestelmän, mutta silloin pitää olla yhteiskuntavastuu kunnossa, ettei verorahoja tuhlata ja pidetään byrokratia ja valtiontalous minimissä.

     Lisbet said:
     13.11.2013 22.38

     Koska olet kuullut urbaanilegendan YHDESTÄ kreikkalaisesta, jolta kyseinen toiminta onnistuu, vedät johtopäätöksen, että näin se menee kyseisessä maassa? Mitäs jos hommaisit niitä kontakteja ja ystäviä ko. maista vaikka ihan itse ja kyselisit asioista heiltä itseltään. Voin kertoa, että ne ystävät, jotka minulla on Espanjassa ja Portugalissa, eivät kyllä rikastu tienesteillään, hädin tuskin tulevat toimeen ja työelämässä ollaan tavalla tai toisella mahdollisimman pitkään. Kreikassa keskipalkka suhteessa esimerkiksi vuokriin on ihan eri luokkaa mitä Suomessa. Niitä rahoja ei säästellä sukanvarteen eikä mitään sosiaaliturvia maksella 0 veroprosentilla. Sinulle on kerrottu iltasatu, ymmärrät sen itsekin kun vähän mietit.

     Kannattaa vaikka ihan aluksi matkustaa kyseisiin maihin, majoittua paikallisten luona ja kohdata sitä rikasta arkea, missä kaikki jäävät 15 vuoden työelämän jälkeen eläkkeelle ja tienaavat miljoonia 0 veroilla ;).

      Em (@A_ina001) said:
      14.11.2013 10.56

      Argumenttisi ovat suoraan omista ajatuksistani Lisbet. On surullinen tosiasia, että jotkin näistä huutelijoista kommentoivat asiaa, vaikka eivät tiedä yksilöiden tarinaa ja taustoja, eivätkä ole itse joutuneet kokemaan hätää ja turvattomuutta. Ihmisen henkinen hyvinvointi on ehkä merkittävin asia, joka tekee elämästä yleensä elämisen arvoista ja sitä pitäisi voida ”hoitaa” kaikin keinoin. Mitä ihmisellä on jos ei iloa, unelmia ja toivoa tulevaisuudesta. On kerrassaan naurettavaa verrata tilannetta nälänhätää kärsiviin kehitysmaihin, niinkuin itsekin totesit. Ihmisten ymmärtämättömyys,kylmyys ja tunneköyhyys on karmeaa, mutta kuten itsekin totesit, sellasen henkilön on mahdotonta ymmärtää, joka ei ole esimerkiksi sosiaalitoimistossa ollut toimeentuloa hakemassa kriisin kohdatessa ja saattaa jopa karsastaa tällaisia paikkoja . Kyllä tällaisilta henkilöiltä on elämä mennyt melko mutkatonta reittiä syntymästä lähtien ja elänyt aivan toisessa ulottuvuudessa. Onneksi jokainen ihminen joutuu polvilleen elämän eteen tavalla tai toisella, ja silloin mm. ympäröivien ihmisten tuki ja turva ovat ensiarvoisen tärkeitä. En tietenkää toivo kellekkään vastoinkäymisiä elämään, mutta en myöskään toivo, että nämä henkilöt jotka ovat välttyneet elämän raadollisuudelta väheksyvät ihmisiä, jotka eivät ole kolhuilta välttyneet ja tarvitsevat apua. Olen todella kiitollinen, että olen sosiaalitoimistosta myös itse saanut apua niin rahallisesti kuin henkisestikin ja pystyin ja pystyn myös jatkossa luottamaan siihen , että kun hätä on suurin, niin apua on saatavilla. Suurkiitos siitä sosiaalityöntekijöille. Kukaan ei varmastikkaan halua joutua kokemaan jaksamisen ehtymistä, elämän hallitsemattomuutta ja ongelmia arjen sujuvuudesta tahallaan, joten lapsellinen syyttely on..no lapsellista ja kypsymätöntä. Jokaisella jaksamisen rajat ovat erilaiset ja elämän hallinnan menetys voi kohdata ketä vain. Ehkä joillekin on äärimmäisen vaikeaa ymmärtää, ettei kaikilla vain ole sitä turvaverkkoa omasta takaa ja vaikka perheeltä saisi parhainta mahdollista henkistä tukea , ei se valitettettavasti yksinään riitä, jos ihminen on joutumassa vaikkapa asunnottomaksi, rahaa ruokaan ei ole, päihteet ovat ainoa ”turva” ja oma perhe käy samaan aikaan jatkuvaa taistelua laskujen maksusta ja leipäjonon apu on välttämätöntä. Asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia. Hieno artikkeli ja ihanaa huomata, että kaltaisiasi ihmisiäkin löytyy ja otit osaa tähän keskusteluun.

  Ylläpito responded:
  13.11.2013 16.38

  Kiitos monipuolisesta keskustelusta ja kommentoinnista tänään täällä Sosiaalinen tekijä -blogissa. Muutamiin kommentteihin on tullut pituutta aika lailla. Joten nyt laitamme toiveen, josko vähän lyhyempiä kommentteja.
  Terv. Ylläpito

  Lea Sarvanko said:
  13.11.2013 16.13

  kaikki tähänastiset kirjoitukset ovat täyttä asiaa

  Itsensä työllistänyt ylityöllistetty said:
  13.11.2013 16.08

  Elämme vapaassa markkinataloudessa ja sen väistämätön johdannainen on kansakunnan kahtiajako. Ja on aivan yhdentekevää ketkä maata pyörittävät, hallinnon päätehtävä on pitää tämä oravanpyörä keinotekoisesti pyörimässä kuvitteellisella rahalla. Jahka markkinatalous romahtaa ovat tämän päivän kultalusikkaporvarit roskasakkia.

  Sosiaalityön opiskelija said:
  13.11.2013 15.18

  Niinhän se on, että kaikkiin asioihin ei yhdessä kirjoituksessa voida ottaa kantaa. Tässä kirjoituksessa on ymmärtääkseni otettu kantaa yleiseen keskusteluilmapiiriin eli siihen, miten toimeentuloasiakkaista tai köyhyydestä muun muassa sosiaalisessa mediassa, valtamediassa ja politiikassa puhutaan. Arvot ovat koko ajan kovenemaan päin, kuten tekstistä käy ilmi. Koska kaikki kuitenkin liittyy kaikkeen, on myös keskustelun koventuneilla arvoilla seuraksensa. Ne luovat esimerkiksi mielikuvia siitä, että ihminen olisi itse omilla valinnoillaan vastuussa köyhyydestä, vaikka todellisuudessa ihmisten erilaiset tilanteet ovat marginalisoivien rakenteiden ja yhteiskunnallisten epäkohtien seurausta. Nämä vääristyneet (yksilöä syyllistävät) mielikuvat taas kasvattavat pohjaa esimerkiksi vastikkeellisuuden läpiviemiselle. Hienoa, että tähän keskusteluilmapiirin negatiiviseen kehitykseen uskalletaan ottaa kantaa näin! Kiitoksia tekstin kirjoittajille!

  Ja toivottavasti täällä blogissa saadaan jatkossa lukea myös niitä kirjoituksia, missä otetaan konkreettisemmin kantaa parannusehdotuksin. Niitä tänne mahtunee myös, sillä yksi näkökulma ei sulje pois toista.

   työmies said:
   13.11.2013 16.18

   Valtion ylääpitämiä kasvimaita jonne jokainen kykenevä pakotetaan töihin vähintään kesän ajaksi. En edes luettele kaikkia hyötyjä koska lista on pitkä.

    Minävaan said:
    13.11.2013 17.46

    Tutustuhan vähän suomen historiaan. Kaikilla vuosisadoilla 1700-luvulta lähtien on kokeiltu vastaavanlaista pakkotyöjärjestelmää. Miksei se toiminut? Mitkä olivat seuraukset?

  Byrokratia estää said:
  13.11.2013 15.15

  Kaipaan työpajoja joihin voi mennä ilman sitoumuksia aikatauluihin ja ilman pienintäkään byrokratiaa. Ketään ei tarvitsisi edes moikata ovella. Paikalla olisi huoltomies joka huolehtii koneista, tarvikkeista, työturvallisuudesta ja pitää yllä listaa ilmoitustaululla töistä joita halukkaat voivat tehdä, tai itselleenkin voisi askarrella kunhan laittaa tuotteen puntariin lopuksi ja maksaa materiaalin painon mukaan. Nykyisellään jopa vapaaehtoistyöhön pääsy on mutkaista.

  J. Jormakka said:
  13.11.2013 14.37

  Hieno kirjoitus, monesta seikasta olen samaa mieltä. Köyhiä on aina ollut paljon enemmän kuin rikkaita, Pieni osa rikkaista on syntynyt ns: ”lusikka perseessä” loput ovat hirvittävillä määrilla työtä ansainneet ”asemansa” tässä ”hyvinvointi” yhteiskunnassa. Eriluokkaisuuden alati kasvava kuilu rikkoo kansan kahtia jossain vaiheessa ellei joku neropatti keksi kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua näihin ongelmiin. Itseäni nämä asiat eivät ole vielä päässeet vaivaan kun elantoni hankin myymällä päihteitä. Ja kyllä, haistatan pitkät kaikille muille, vähän samaan tyyliin kuin överi ahkerat eliitti kansalaisemme isoissa kartanoissaan.

   Lisbet said:
   13.11.2013 22.26

   Miten sinä voit ohittaa psyykkisen avuntarpeen henkilön kohdalla, jonka elämä riippuu siitä, koska ”Suomessa jokaisella on mahdollisuus kattoon ja ruokaan”? Tottakai on ja pitää ollakin, koska me maksamme ihan älyttömästi veroja! Jotain vielä pahempaa mätää olisi tässä yhteiskunnassa, jos näiden verojenkaan jälkeen emme kykenisi tarjoamaan kattoa ja ruokaa, mutta eivät nämä yksin ihmistä hengissä pidä. Ja jonot psyykkisellä puolella eivät ole viikko tai kaksi, kyse voi olla jopa vuosista. Ihan riippuen siitä, millä tavalla tilannettasi tulkitaan, millainen työntekijä missäkin tilannettasi arvioi. Huomaa kyllä, ettei sinulla ole minkäänlaista käytännön kokemusta henkisestä ahdingosta ja kehtaat vähätellä näitä kärsimyksiä, koska Suomessa kaikille löytyy katto? En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa…sama kun keskustelisi ihmisen kanssa koirista ja koirien kouluttamisesta, kun keskustelukumppani ei ole koskaan kyseistä eläintä elävässä elämässä edes tavannut, saatikka ottanut selvää, minkälaisesta elukasta on kyse. Silti tällä keskustelijalla on hyvin vankka mielipide siitä, miten koiria koulutetaan ja millaisia eläimiä nämä ovat.

   Ja että Suomessa ei saisi valittaa, täällä on kaikki hyvin, koska kehitysmaissa ihmiset kärsii suhteessa enemmän, joten meidän pitää vain kiitollisena tyytyä nykyiseen tilanteeseen, vaikka itsemurhatilastot kasvavat, väkivalta kasvaa, psyykkiset sairaudet lisääntyvät, työttömyys kasvaa, pahoinvointi kasvaa. Mutta ei…suljetaan silmät ja korvat ja vakuutellaan oikein kovasti, että me täällä Suomessa eletään kuin lintukodossa, eikä kenellekään täällä voi tapahtua mitään OIKEAA pahaa.

   Ja itseasiassa Suomestakin löytyy kodittomia, löytyy nälkiintyneitä ja aliravittuja ihmisiä. Täällä ei kuolla nälkään samaan tapaan, mitä Afrikassa, mutta edelleen…emme ole Afrikka, asumme Suomessa ja maksamme veroa Suomeen. Sinä väität, että me elämme parhaimmassa yhteiskunnassa, mutta valitettavasti tämä toteamus ei muutu faktaksi vaikka miten väittäisit. Ja se, ettet sinä tiedä siitä kärsimyksen määrästä ja laadusta, mitä ihan tavan suomalainen pulliainenkin voi joutua kokemaan, ei kerro totuutta siitä, ettei Suomessa oikeaa kärsimystä olisi. En osaa neuvoa sinua muuten kuin että herää. Ota ne lasit päästä ja tulpat korvista.

   Työllisyydestä: Mitä neuvoja sinä antaisit ihmiselle, joka haluaisi opiskella alaa, jolla ei ehkä saavuteta rikkauksia, mutta siitä saa elämään edes jotain sisältöä, kun töitä ei vieläkään kaikille riitä? Mitä näiden työttömien pitäisi tehdä, jos taideaineita ei saa opiskella syystä että…? Kun sinä et niitä uusia työpaikkoja Suomeen luo sillä, että kiellät taideaineiden opiskelun, lopettamalla kaikki taideaineet Suomesta et lisää työllisyyttä millään tavalla. Mitä näiden ihmisten pitäisi tehdä? Onko paljon parempi jäädä kotiin masentumaan, kuin edes yrittää tehdä jotain sellaista, mistä saa iloa elämään? Ihan oikeasti, mitä taideaineita opiskelevien sitten sinun mielestäsi pitäisi tehdä? Opiskella sellaista alaa, joka työllistää kaikki varmasti? Ja mikähän sellainen ala olisi? Ja mitä väärää on siinä, että sinun mielestäsi älykäs ihminen ei pidä maksimaalisen materian haalimista niin suuressa arvossa, että lähtisi lukemaan alaa, jota SINÄ arvostat enemmän ja josta tienaisi enemmän, jos henkilö vain työllistää itsensä, edes joten kuten ja tulee toimeen tienesteillään? Mitä se on sinulta pois, jos joku haluaa tieten tahtoen elää niukemmin?

   Jos kaikki taidealat, urheilu, kulttuuri ja muu lakkautetaan Suomesta ja muutetaan vapaaehtoistyöksi ilman kunnollisia korvauksia, käsitätkö sinä hyvä ihminen, että se lisää työttömyyttä, pahoinvointia, syrjäytymistä, sairauksia, jotka taas omalta osaltaan lisäävät kuluja yhteiskunnalle? Ymmärräthän sinä, että näiden alojen tilalle ei yht äkkiä saada lisää ”tuottavia” työpaikkoja? Ja luuletko sinä, että tukien lakkauttaminen lisää maagisesti rahaa ja hyvinvointia? Ehkä sekunniksi, kunnes kulut julkisella puolella sairaus- ja rikollisuustilastoissa ottaisi kaiken säästön kiinni ja kasvattaisi lisää velkaa. Ihan oikeasti, tarkastele miten veroeurot käytetään Suomessa ja mietippä hetki näitä kulueriä. Viime laman aikaan mm. lastensuojelun rahoja nipistettiin, ennaltaehkäisevän työn rahoja pienennettiin mikä on näkynyt lisääntyvinä huostaanottoina ja monimutkaisempina ongelmina. Ei se tukien poisto ole koskaan lisännyt hyvinvointia, tuottavuutta, tai vähentänyt velanottoa.

   Pahoittelut ylläpidolle pitkästä viestistä…

  Hanna-Riikka said:
  13.11.2013 14.33

  Kiitos, virkistävää lukea tällaisia puheenvuoroja! Mielikuva sosiaalityöntekijöistä on monella varsin toisenlainen, että osa toimii vain julkishallinnon aivottomana jatkeena, ilman omaatuntoa, eli ”tekee vaan töitään”: Tämä kirjoitus osoittaa onneksi mielikuvan täysin vääräksi!

   Hanna-Riikka said:
   13.11.2013 14.37

   P.S: En välitä edes lukea kaikkia muita kommentteja, nykyasenteet tietäen täällä on varmasti myös kritisoimienne asenteiden puolustajia. Alkaa vaan ahdistaa lisää, kuten yleensä, kun köyhien asia on esillä keskustelufoorumeilla.

   Lisbet said:
   13.11.2013 16.01

   Hyvä vammainen työelämässä. Ihmettelen tätä edelleen, miten aina jaksetaan verrata joihinkin todella köyhiin maihin, kun puhumme Suomen sosiaaliturvasta. Jos verrataan Suomea kehitysmaihin, niin minusta suhteellisuuden tajussa on silloin jotain äärimmäisen pahasti vialla. Miksi meidän pitäisi tyytyä huonoon sosiaaliturvaan, jos verot ovat tätä luokkaa, mitä meillä? Emme ole Intia, Venäjä tai mikään kehitysmaista. Mallia on turha hakea sieltä. Jos Afrikassa tullaan toimeen ilman toimivaa vessaa, Suomi on eri maa, eri alue. Miksi me maksamme veroja näin älyttömästi, jos tarkoituksena ei ole ylläpitää hyvinvointia?

   Jauhat jatkuvasti loisijoita ja valittajista, että Suomessa on kaikki hyvin ja jokainen saa mitä haluaa. Tässä ihan lähipiiristä eräs ihminen hyppäsi parvekkeelta alas kohtalokkain seurauksin sen takia, kun viimeisillä voimillaan haki masennukseensa apua ja sai eioota. Todella moni jää Suomessakin tarvitsemansa avun ulkopuolelle ja se pelkkä lamppu katossa ja katto pään päällä ei paljoo lämmitä, jos koko muu elämä on pirstaleina. En ole tavannut sellaisia loisijoita, joita sinä ilmeisesti näet harva se päivä (?), joten en pysty yhtymään ajatukseen, että sosiaaliturvalla eläjistä edes puolet täyttäisi loisen tunnusmerkin. Vastikää oli tutkimus siitä, että tuen ulkopuolelle jää huomattavan suuri joukko ihmisiä verrattuna tukia väärinkäyttäjiin. Tämä ei herätä niin suurta porua, kuin se, että joku yksittäinen sossu-Tatu nostelee väärin motiivein.

   En haluaisi toistaa itseäni, mutta nykyään et todellakaan voi tietää sitä, mikä ala työllistää tulevaisuudessa ja mikä ei. Oletko katsonu työttömyyslukuja? Työpaikat viedään halpamaihin verotusta karkuun, joten miten ihmeessä sinä voit syyllistää ihmisiä, jotka opiskelevat – ehkä heikosti työllistävää alaa – koska työpaikkoja ei ole kaikille tälläkään hetkellä millään alalla! Mitä näiden ihmisten sitten pitäisi tehdä? Vetää itsensä jojoon, kun eivät ymmärrä työllistyä tilanteessa, jossa valitettavan suuri osa suomalaisista kärsii työttömyydestä, työpaikkojen puutteesta? Jos saat keksittyä työllistäviä työpaikkoja lisää, niin anna mennä vaan, moni työtön olisi ikuisesti kiitollinen. Miksi et ota kantaa siihen, että Suomessa on 500 000 työtöntä (arvio on vielä suurempi kun ottaa huomioon kaikki tempputyöllistetyt, kurssilaiset, syrjäytyneet ynnä muut) ja muutama tuhat työpaikkaa. Silti näiden faktojen valossa jaksat kitistä ihmisistä, jotka opiskelevat, mutta eivät työllisty. No onko ihme, kun suuri osa suomalaisista ei työllisty siitä huolimatta. Työpaikkoja ei_ole.

   Puhut henkisestä pahoinvoinnista äärimmäisen vähättelevästi, mikä kertoo siitä, ettet ole todellista ahdinkoa elämässäsi koskaan joutunut kokemaan. Jos ihminen menettää halunsa elää, kuten moni menettää nykypäivänä, niin ihmettelen tuota puhetta mittareista, joilla henkistä hyvinvointia pitäisi voida yleistävästi mitata. Olemme yksilöitä, jokainen, ja kaikilla meistä on omat rajamme. Jos sinä et ole ollut henkisen jaksamisesi äärilaidoilla niin, että pelkkä hygieniasta huolehtiminen ja syöminen vaatii todella suuri ponnisteluja, niin olet väärä ihminen kommentoimaan henkistä jaksamista millään tavalla. Sinulla ei yksinkertaisesti ole elämänkokemusta sillä saralla.

    Vammainen työelämässä said:
    13.11.2013 21.49

    Vastaukseni alla.

    Suomen sosiaaliturvan tasosta: se on huipputasoa, vaikka olemme köyhempi maa kuin Ruotsi tai Norja. Minusta sellainen maa, joka tarjoaa kansalaisilleen ilmaisen asumisen, perustoimentulon ja eteenkin terveydenhuollon on huippu näissä asioissa. Ja näin Suomessa tehdään. On toissijainen seikka saako joku ajan psykiatrille nyt vai ensiviikolla. Tälläiset asiat ovat niitä ”olisi kiva olla olemassa”, mutta perustarpeet ovat paljon tärkeämmät ja niistä pidetään huolta. Ainakin toistaiseksi. Suomi elää jatkuvasti velaksi, eikä sama meno voi jatkua loputtomiin. Katso kriisimaita, siellä on kurjat olot sairailla ja köyhillä. Sama voi olla Suomen tulevaisuus jos tuhlailu ja julkisen sektorin paisutusta ei saada kuriin. Hyvinvointi luodaan veroeuroista. Niistä töistä, jotka tuovat rahaa ja kasvua Suomelle. Palvelu ja julkisensektorin paisuttaminen tietää katastrofia tulevaisuudessa, mutta harva poliitikko uskaltaa tästä puhua.

    Avun tarpeesta ja loisista: en usko, että edes puolet ovat ns. loisia, vaikka niitäkin kyllä löytyy. Käytin ehkä vähän väärin nimitystä loinen, kun tarkoitin itseasiassa sellaista ihmisistä, joka valitsee tietoisesti matalapalkka-alan ja kehnot tienaamismahdollisuudet, saadakseen tehdä haluamaansa työtä, kuten taidealat ja sitten hakee elatuksen osittain yhteiskunnalta, vaikka lahjat ja älykkyys voisi riittää rahan tekemiseen jolloin tylsällä alalla. Hienoa jos joku pystyy yhdistämään sellaisen työn josta oikeasti pitää ja saa siitä vielä itselleen hyvä elannon. Nosta sellaiselle hattua.

    Työllisyydestä: jos valitsee jonkun taidealan, niin todennäköisesti päätyy pienituloiseksi pätkätyöläiseksi. Eikä se ole yhteiskunnan vika, vaan markkinoiden, eikä siitä pidä kitistä. Humanistiset alat sama homma. Nyt on tosin kusiset ajat vähän kaikkialla, kun perusteollisuus pakenee halpamaihin. Mutta ainut mikä on varmaa, niin lääke tähän ei ole sosiaali- ja julkisen sektorin kasvattaminen. Se on tuhon tie. Silloin kun talous ei vedä, piitä sopeuttaa niitä aloja, jotka elävät veroeuroista. Nyt voitaisiin leikata kaikki tuet pois kaikesta paitsio välttämättömistä terveyspalveluista. Taide, kulttuuri, urheilu – kaikilta tuet pois. Niitä pystyy harjoittamaan ilman yhteiskunnan panosta, mutta ihmisten pitää syödä, asua ja saada hoitoa sairauksiin.

    Henkisestä pahoinvoinnista: ketjun alkuperäisessä kirjoituksessa sanotaan ihan hyvin siitä, että ihmisillä on erilaisia vahvuuksia ja toiset sortuvat pienemmän vastoinkäymisen johdosta kuin toiset. En pysty näkemään (eikä varmaan kukaan) mikä milloinkin kaataa jonkun kupin, joten en pysty arvioimaan henkistä kärsimystä yksilötasolla. Sen pystyn yleisesti sanomaan, että Suomen kaltaisessa valtiossa ihmisen kokemat kärsimykset ovat keskimäärin aika pieniä. Täällä on elämä helppoa. Siitä syystä en sulata väitteitä suuresta määrästä henkistä hätää ja kärsimystä. Me elämme yhdessä parhaimmista yhteiskunnista maan päällä. Eiköhän se kerro jo kaiken oleellisen.

  Vammainen työelämässä said:
  13.11.2013 14.18

  Nykyinen kehitys pahoinvoinnin lisääntymisestä johtuu minusta osittain siitä, että ihmisen vastuuta teoistaan on siirretty pois ihmiseltä itseltään. Jos tekee rikoksia, niin tietenkin lähtökohdat olivat huonot. Jos opiskelee alaa, josta ei saa työpaikka, niin vika on yhteiskunnan, vaikka se oli tiedossa jo alkuperin. Jos elämä tuntuu mälsältä eikä mikään kiinnosta, niin normaaliahan tuo on nuorelle. Kukapa sitä jaksaisi koulussa käydä ja selvinpäin olla. Eikö niin?

  Onneksi vielä kuitenkin valtaosa meistä jaksaa ja viitsii, mutta jos veroeuroja käytetään lisääntyvässä tahdissa turhiin hankkeisiin ja byrokratian pyörittämiseen, niin pian katoaa moraali yhteiskuntasopimuksen taustalta ja ihmiset alkavat välinpitämättömäksi. Myös sosiaalipuolen on osallistuttava talkoisiin.

  Parasta olisi puuttua ongelmiin jo ennenkuin niitä syntyy. Jos köyhyys jatkuu useissa sukupolvissa, niin kyllä siellä kotioloissa on jotain pilalla, ehkä kulttuuri on länsimaihin väärälainen ja pitäisi ohjata ihmisiä nykypäivään tehokkaammin, eikä ihastella vierasta tapakulttuuria erikoispiirteineen.

  Rautalangasta: hyvinvointi ei lisäänny kasvattamalla sosiaalipuolta vaan vähentämällä sitä. Samoin kuin terveys ei lisäänny lääkärien määrää lisäämällä, vaan puuttumalla ihmisten elintapoihin ja omatoimiseen terveyden ylläpitämiseen.

   Lisbet said:
   13.11.2013 14.48

   Häh? Vähentämällä yhteiskunnallista tukea ja jopa lakkauttamalla koko sosiaalitukijärjestelmänkö sinä kuvittelet saavasi hyvää aikaiseksi? Että kaikki asiat ovat vain kiinni siitä, että ottaa itseään niskasta kiinni ja niin edespäin? Luuletko sinä, että täällä olisi valtaosaakaan näistä sosiaalituilla elävistä, jos elämä olisi noin mustavalkoista? Ihan voin rehellisesti sanoa, että jokainen tuttuni, joka elää valtion tuilla, haluaisi jotain muuta tilalle. Kukaan ei halua vain maata kotona ja olla tekemättä mitään, ei kukaan. Hyvinvointi ei lisäänny piiskaamalla, vaan antamalla oikeita mahdollisuuksia, hyvinvointi lisääntyy hyvinvoinnilla, ei pahoinvoinnilla. Porkkanaa, ei keppiä.

   Voisiko pahoinvoinnin lisääntymisellä olla mitään pientäkään yhtäläisyyttä lisääntyneen työttömyyden kanssa? Tai työelämän ja yhteiskunnan muuttumisen yhä enemmän siihen suuntaan, että jokaisen pitää olla vähintään yhtä tehokas, kuin joku toinen. Ei nähdä yksilöitä, vaan yritetään yhtenäistää koko porukkaa yhdeksi suureksi laumaksi. Perhe nähdään yhdeksi suureksi kiroukseksi työelämässä. Koko ajan pitää yrittää enemmän, pystyä parempaan, oppia enemmän ja nopeammin, ihmiset käännetään toinen toisiaan vastaan ja elämä on yksi suuri kilpajuoksu hautaan. Ei saa töitä, jos ei kouluttaudu ja kouluttautuessa ei saa töitä, kun ei ole työkokemusta. On varsinaista arpapeliä, mikä ala tulee työllistämään 100 % tulevaisuudessa ja hoitajiksi ei kaikista ole, taikka siivoojiksi. Ja ihminen, jolta viedään kaikki unelmat ja elämänilo, mitä jää jäljelle, voiko silloin suuria odottaa?

    Vammainen työelämässä said:
    13.11.2013 15.21

    Samoin kun lääkärien lisääminen tiettyyn rajaan asti lisää hyvinvointi, niin sosiaalityöntekijöiden lisääminen tiettyyn rajaan asti lisää hyvinvointia, mutta ei tämän rajan jälkeen, koska hyvinvointi ei lähde lääkäreistä tai sosiaalityöntekijöitä, vaan paljolti ihmisistä itsestään ja heidän toimistaan. Sosiaalityöntekijä ei voi elää syrjäytyneen elämää, vaikka olisi empaattinen ja tuntisi hänen tuskansa.

    Jos ihminen valitsee itseään kiinnostavan alan, jossa on huono työllisyys ja heikot tienaamismahdollisuudet, niin pitäisikö minun veronmaksajan elättää häntä ja hänen unelmiaan. Olla ylpeä rohkeista valinnoista ja persoonallisesta elämäntyylistä? Tämähän on loisimista, mutta se sallittakoon, jos valitsee samalla omaehtoisen köyhyyden. Valittaminen on minusta hieman hupaisaa, koska Suomessa kaikille annetaan perustoimeentulo ja terveydenhuolto. Mitä ihmettä pitäisi vielä antaa, palkata lisää kädestä pitäjiä?

    Suhteellisuudentaju on minusta hieman hämärtynyt sinun tehokkuuden ja pahoinvoinnin yhdistämisessä. Elämme keskellä vaurautta, jossa jopa köyhimmillä on asunto, ruokaa ja KÄNNYKKÄ, jonka laskut maksetaan yhteiskunnan avustuksella. Puhumattamaan muista hyödykkeistä, joita kaikkia saa kyllä, jos vetää oikeasta narusta. Sitten on kyllä oikeasti sairaita, joilla ei edes mahdollisuuksia parantaa omaa tilantaansa ja nämä ovat samalla viivalla näiden syrjäytyneiden kanssa.

    Olet oikeassa tuosta kilpajuoksusta. Elämä ja evoluutio on kamppailua, mutta onneksi nyky-yhteiskunnasa epätasa-arvoa jo hyvin tehokkaasti tasataan, eikä työttömät joudu kadulle tai kuole nälkään. Henkistä pahoinvointia voi olla olemassa, mutta se mittaaminen on huomattavan hankalaa, kun pitäisi taas suhteuttaa asioita.

     Nyymi said:
     14.11.2013 12.52

     Että köyhillä on jopa KÄNNYKKÄ! Peruspuhelimenhan saa alle kahdellakympillä. Lankapuhelimet vaan työttömille, halvemmaksi tulee…ai niin, ei tulekaan. Siis parempi ettei luuria ollenkaan. Joillain on tietääkseni jopa sähköpostiosoite. Mihin ne tarvitsevat yhteydenpitovälineitä?

  Hyvin toimeentuleva said:
  13.11.2013 14.12

  Kyllä tässä maassa rahat riittäisi hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi, mutta nyt rahat menevät EU:n kautta pankkiirien, sijoittajien ja välistävetäjien taskuun. Meillä on kykenemättömin ja lahajattomin porukka ikinä, hoitamassa maamme asioita hallituksessa ja eduskunnassa. Samanlaisia omaan napaan tuijottajia kaikki, puoluekantaan katsomatta! Änestäkää seuraavissa vaaleissa kykeneviä ihmisiä, älkää puolueita !!

   minävaan said:
   13.11.2013 15.55

   Aamen!

  Lisbet said:
  13.11.2013 13.48

  Uskomatonta tunneköyhyyttä, empatian puutetta ja itsekeskeisyyttä täältä huokuu. Toisaalta ymmärrettävää, koska tunneköyhyys, rahanahneus ja muut pinnalliset arvot ovat varsin kovassa huudossa näinä päivinä. Mulle kaikki, muille ei mitään. Vai että alkoholistin ja väkivaltaisen perhe pitäisi jättää oman onnensa nojaan, koska lapsistakin kasvaa kieroon kasvaneita? Ihan jo näin lukemisen perusteella alkoholistin ja väkivaltaisen lapsuudenkodin kokeneena voin kyllä väittää, että hyvyyttä minulta löytyy näköjään enemmän, mitä näiltä eräiltä huutelijoilta yhteensä. Ihan jos faktoista lähdetään liikenteeseen, niin sosiaalituet ovat valtion kassasta esimerkiksi turhanpäiväisiin yritystukiin verrattuna yksi kärpäsen kakan kokoinen läntti. Tai jos mietitään kunnallisesti lämmitettyjen nurmikenttien rakentamista, ralleja ynnä muita.

  Veroparatiiseissa on rahaa verotusta paossa niin paljon, että heikompaa hirvittää ja nämä rahat on pumpattu sinne nimenomaan rikkaiden toimesta, jotka haluavat kiertää veroa keinoja kaihtamatta. Suomessakin junaillaan pörssiomistuksia piiloon kaikessa hiljaisuudessa ja porukka jaksaa naukua jostain sossu-Tatusta, vaikka kaikista pahimmat välistävetäjät, jotka niitä keskiluokan veroja pumppaa omaan taskuunsa, ovat ihan muut ja pikkasen isokenkäisemmät herrat. Mutta ei, kun apinaa koijataan, annetaan kansalle sopivan säälittävän raivostuttava sylkykuppi ja soihdut käteen, mehän lähdetään lammasmaisesti ensimmäisen uhrin perään heti miettimättä yhtään, että hetkonen…minnes ne verorahat ihan OIKEASTI menee? Sossu-Tatuilleko pääosin?

  Niissä maissa, missä ihmiset jätetään oman onnensa nojaan, prostituutio, väkivalta, lasten hyväksikäyttö, lapsityövoima ja ihan kaikki muut mukavat lieveilmiöt ovat ihan eri luokkaa, mitä Suomessa. Jos porukka ihailee Intian, Venäjän taikka muiden paratiisien tapaa kohdella kansalaisiaan, niin eikun sinne vaan asumaan ja kohtaamaan sitä auvoista onnea, mitä ihmisten riisto saa aikaan. Minä voin ostaa menolipun. Eriarvoistumisen vähentyminen vähentää väkivaltaa, ihan näin pienenä pointtina.

  Kyllä huomaa, miten osa kommentoijista on todellakin syntynyt eräänlainen kultalusikka suussa, ei kyetä edes ymmärtämään sitä, millaista elämä on sellaisella henkilöllä, jolla koko elämä on ihan palasina itsestä riippumattomista syistä. Me emme ole koneita ja psyykkeen rajat tulee jokaisella vastaan oikeanlaisessa tilanteessa, jos joku teistä tippuu (ja kun tuleekin tippumaan) jossain vaiheessa siihen omaan kuoppaansa, kannattaa muistaa se ihanan lämmin asenne, millä tavalla puhui samanlaisista putoajista silloin, kun itse istuskeli norsunluutornissa. Minä uskon karmaan ja se tulee iskemään vielä jonain päivänä.

  Kiitos teille sosiaalityöntekijöille, kun pelastitte minut silloin aikoinaan ja iso kiitos yhteiskunnan tukiverkostoille kaikesta avusta, mitä olen saanut. Yritän parhaani mukaan maksaa kaiken takaisin, tavalla taikka toisella. Minä maksan veroja iloiten siitä, ettemme ole mikään Venäjä, Yhdysvallat tai muu hyvinvoinnin mekka….Ja kyllä, olen työelämässä. Ihan kaikille antaisin elämänohjeena tällaisia asioita: Rakastakaa enemmän, vihatkaa vähemmän. Luokaa hyvää ja välittäkää saamanne hyvä eteenpäin, mutta älkää antako kokemanne paskan kiertää muille. Ajatelkaa muitakin kuin itseänne, emme elä täällä yksin.

   Sakke said:
   13.11.2013 17.18

   Olen tismalleen samaa mieltä Lisbetin kanssa. Tatun, jota ei välttämättä ole edes olemassa kaltaisten henkilöiden saamien tukien rahallinen määrä on täydellisen olematon verrattuna siihen kuinka paljon Suomesta katoaa vero-euroja taivaan tuuliin päättäjien ja finanssi-eliitin verojen kierron takia. Näistä summista ei voi puhua samana päivänäkään. Suurimmat syylliset nykyiseen tilanteeseen löytyvät täysin päinvastaisesta suunnasta kuin ”Tatuista”!

    Minävaan said:
    13.11.2013 18.08

    Ja uskonpa, ettei Tatukaan lapsena kysyttäessä sanonut, että ”minusta tulee isona sosiaalipummi”. Tatulla oli varmasti unelmia ja tavoitteita mutta on jostain syystä ajautunut tähän tilanteeseen. Tottakai kaikki ihmiset pyrkivät pitämään jonkinlaisen ylpeyden ja etsimään elämästään niitä positiivisia seikkoja. Tatunkin psyykkinen tasapaino vaatii, että hän voi olla itsessään ja elämäntilanteessaan ylpeä jostain. Siitä uskon näiden mediassa esiintyneiden kommenttien johtuvan, se on Tatun selviytymiskeino.

  erityislasten avustaja said:
  13.11.2013 13.39

  On olemassa ihmisiä, jotka puhuvat asioista rakentavasti. He löytävät ratkaisuja, joissa kaikki voittaa. Heitä on helppoa arvostaa.

  Jos taloa rakentaessa on sattunut virhe, niin se on tietenkin hyvä huomata, jotta asialle voidaan tehdä jotakin. Voi olla, ettei virhe korjaannu sillä, että kokoonnutaan puhumaan ainoastaan virheestä ja tilanteen kamalasta onnettomuudesta. Täytyy puhua myös korjaamisesta ja jopa innostua siitä ajatuksesta ja tunteesta, kun tilanne on jo korjattu. Voimme myös puhaltaa yhteen hiileen, ei tämän yhteiskunnan tarvitse olla mikään kilpailu, jossa jokaisen täytyy taistella verenmaku suussaan pitääkseen puoliaan.

  Asioiden korjaaminen vaatii yhteistyötä. Meidän täytyy kannustaa ja auttaa toisiamme. Kyllä me osataan, mehän ollaan viisaita, taitavia, sinnikkäitä suomalaisia. Miksi syyllistää ja etsiä vikoja toisista, eikö se luo vain lisää pahoinvointia?

  Kuinka moni uskaltaa luoda mielessään ajatuksen, jossa ihmiset ovat onnellisia ja homma toimii? Sekin on mahdollista, jos vaihdetaan asioiden ja ihmisten kiroaminen johonkin parempaan ja toivotaan hyvää tasapuolisesti kaikille. Me suomalaiset voitaisiin myös hymyillä toisillemme useammin. Kannustava hymy saattaa muuttaa jonkun elämän, se saattaa olla juuri se puuttuva ainesosa tuon ihmisen elämästä.

  Eiköhän pidetä toisistamme huolta? Sodasta selvittiin jo, eiköhän me tästäkin selvitä? Ei se rakastaminen vaarallista ole, vaikka ehkä taito päässyt meiltä vähän ruostumaan. Harjoitellaan yhdessä, kyllä me tämä tilanne hoidetaan. 🙂

  MBL said:
  13.11.2013 13.30

  Suomessa on tosiaan menossa syyllistämisen kausi. Monet ihmiset ovat omissa poteroissaan ja heittelevät sieltä kommentteja toisilleen. Jotkut syyllistävät niitä, jotka tarvitsevat sosiaaliturvaa, jotkut niitä, jotka tekevät hommia, ansaitsevat paljon ja maksavat veroja.

  Tosiasia on se, että jos haluamme säilyttää nykyisen elintason, palvelut ja sosiaaliturvan, pitää meidän yhteiskuntana tehdä enemmän töitä. Enää ei voida repiä elintasoa kehitysmaiden nahasta, kun ihmiset alkavat siellä ottaa oman osansa. On varmasti naiivia kuvitella, että kaikilla olisi edellytykset pärjätä hyvin nykyisessä yhteiskunnassa ja vastata sen vaatimuksiin. Mikäli on näin, tarkoittaa se sitä, että meidän jotka pysyvät mukana pitäisi tehdä enemmän. Toki siitä seuraa taas lisää pärjäämispaineita ja kuormaa. Ehkä pitäisikin vaihtoehtoisesti tinkiä jostain? Vai onko jollain tähän yhtälöön muka jotain vippaskonstia, jolla asioita korjattaisiin?

  Joka tapauksessa Suomessa pitää löytää uusia keinoja, uutta puhtia ja yhtenäistä halua parantaa asioita. Voisinkin vaika itse alkaa tehdä lisätunteja tai itse-kouluttautua laajempiin tehtäviin. Mitä muut voisivat tehdä?

   Faith, Hope & Charity said:
   13.11.2013 13.39

   Muut voivat liittyä vastarintaliikkeisiin ja suoran toiminnan joukkoihin. Tällaisia on pilvin pimein. Vastarintaliikkeet kokoontuvat seuraavaksi Tampereella itsenäisyyspäivän Kiekkovierasjuhliin.

   minävaan said:
   13.11.2013 15.36

   ”Mitä muut voisivat tehdä?” No mulla olis ainakin halua, energiaa ja mahdollisuus ottaa lisää työtunteja. Ainiin mutta olen pääsääntöinen opiskelija enkä saa tienata yhtään enempää. Siinä jää se työvoima ja veroeurot käyttämättä. Lisäksi jos teen töitä enemmän, vien joltain toiselta mahdollisuuden käydä töissä, kenties juuri siltä työttömältä, joka pyrkii keikkatyön avulla työelämään. Tämä systeemi on tälläinen oravan pyörä ja niin yksinkertaiselta kun alkuperäisen kommentoijan idea kuulostaa, se ei ole sitä… Eikä se suinkaan johdu hyvinvointivaltion monimutkaisista säännöistä vaan sosiaalisten ongelmien lainalaisuuksista. Kaikki mitä saat on joltain toiselta pois.

  Mittasuhteet said:
  13.11.2013 13.27

  Tässä kirjoituksessa havainnollistetaan kuvin sosiaalitukien huijausten suhdetta mm. harmaaseen talouteen. Vähän eri kokoluokan asioita.
  http://zombifikaatio.blogspot.com/2013/11/sosiaalietuuksien-vaarinkaytto-ja.html

  Nimi Vaatimus said:
  13.11.2013 13.25

  Oman onnen sepät ymmärtäkööt että tae laajalle yhteiskuntarauhalle, eli pitkällä tähtäimellä myös heidän omalle hyvinvoinnille, on se että rikkaiden ja köyhien välinen rako ei kasva liian suureksi. Täytyy ymmärtää. Täytyy tajuta. Meidän systeemi antaa kyllä mahdollisuuksia lähes kaikille, mutta kaikki eivät vaan voi päätyä rikkaaksi, tai edes keskivertopalkansaajaksi. Mikään ei takaa sitä. Valintaproseseissa ei valita kaikkia, vaan ainostaan osa. Sen takia se on valinta, ei nimenhuuto. Eli solidarisuutta kaivataan myös tähän aikakauteen.

   Faith, Hope & Charity said:
   13.11.2013 13.34

   Ne jotka yhteiskuntarauhaa uhkaavat voivat olla vähäosaisia, mutta ovat ainakin terveitä ja toimintakykyisiä heittelemään polttopulloja. Yleensä nuoria ja voimansa tunnossa olevia.

   Mutta suurin osa näistä vähäosaisista, jotka ovat systeemin kourissa ja joista tuossa alkuperäisessäkin tekstissä puhutaan, ovat syrjäytyneitä, pitkäaikaissairaita tai muuten vain toimintakyvyttömiä, että heistä tuskin aiheutuu uhkaa yhteiskuntarauhalle. Siksi huutelijat voivat huudella mitä haluavat ja asiat eivät muutu miksikään koska ei ole uhkaa mistään.

  Kakuntekijä said:
  13.11.2013 13.21

  Maailma on muuttunut paljon (niin kuin tuossa mainittiin), mutta sen prinsiipit ovat ihan samat kuin sodan jälkeenkin:

  Joku toinen joutuu aina maksamaan toisen lorvailut – aina. Kun joku ei tuota yhteiskuntaan mitään, niin joku toinen tuottaa yhden tai usean ihmisen edestä tämän tuotoksen. Onko tämä sitten jumaliste oikeudenmukaisuutta?

  Kiitoksena tästä yleensä tulee vittuilua (esim. vitun pukupelle), halveksuntaa (esim. rahan perässä juokseminen on hölmöä), sekä muuta haittaa (juoppojen ja nistien sekoilut, ilkivalta, väkivalta, petokset, varastelut jne.). Kyllä on ihana maksaa tuhansia euroja veroja, jotta joku elämänkoululainen saa jatkaa tyhjänpäiväistä tallustamista tässä maassa.

  Väliinputoamisia, sairastumisia, sekä henkilökohtaisia tragedioita sattuu, se on selvää. Jotta yhteiskunnasta tulisi kuitenkin oikeudenmukaisempi, niin silloin jokaisen terveen ihmisen tulee tehdä työtä. Piste.

   Katy Perry FoReVer said:
   13.11.2013 13.51

   ”Jotta yhteiskunnasta tulisi kuitenkin oikeudenmukaisempi, niin silloin jokaisen terveen ihmisen tulee tehdä työtä. Piste.” Entä jos on jo tienannut riittävästi koko loppuelämäks, pitääks silti?

    Kakuntekijä said:
    13.11.2013 14.55

    ”Entä jos on jo tienannut riittävästi koko loppuelämäksi, pitääks silti?”. Ikävä kyllä usein pitää – ei itsensä vuoksi vaan niiden vuoksi jotka eivät ole koskaan tuottaneet (vero-)euroakaan yksityisen sektorin piirissä.

    Julkinen sektori on yli puolet Suomen bruttokansantuotteesta ja tämä maksetaan yksityisen sektorin veroeuroilla – yritysveroilla, yritysten työllistämien työntekijöiden veroilla ja maksuilla, sekä yksityisellä sektorilla työskentelevien ihmisten maksamailla välillisillä veroilla (ALV, bensa, vero, tupakakka jne.).

    minävaan said:
    13.11.2013 15.48

    Ei pidä. Sillä jos olet tienannut niin paljon, että elät säästöilläsi, viet töissä käymällä joltain työtä tarvitsevalta työpaikan. Yksinkertaisesti maailmassa vallitsee sellainen lainalaisuus, että kaikki mitä saat on toiselta pois. Rikkaat ovat rikkaita vaan siksi että joku toinen on köyhä. Suomi pärjää hyvinvoinnissa hyvin vain siksi että meillä on köyhä itä-Eurooppa ja kehitysmaat. Tämä perustuu tulojen ostovoimaan ja siihen, että köyhien ansioista hyödykkeiden arvoa vedetään alaspäin, jolloin rikkailla on mahdollisuus ostaa enemmän.

   Lisbet said:
   13.11.2013 13.56

   Tuota noin…jos Suomessa on 500 000 työtöntä ja muutama hassu tuhat avointa työpaikkaa, niin soiko kellot yhtään, että mistähän johtuisi, että työttömiä on? Viedään vaan yritykset halpamaihin ja annetaan viedä, jotta Suomesta voisi lakkauttaa nämä inhottavan kalliit työpaikat, kun työntekijöille pitää maksaa kaiken maailman inhottavia kuluja ja niiden pitäisi sillä rahalla päästä muka elämäänkin. Suomen lakiin on kirjattu pykälä, jonka mukaan yrityksen ainoa tavoite on tuottaa rahaa osakkeen omistajille, yhteiskuntavastuusta ei puhuta mitään, ei työpaikkojen luomisesta. Eli me täällä oikein siunataan sellainen ajattelu, että voittoa maksimaalisen paljon pienelle osalle, työllisyydestä ja vastuunkannosta ei tarvitse puhua. Kyllä nyt eletään kapitalismin kulta-aikaa, ahneus on ihan laillisestikin sallittua. Suomesta vähennetään koko ajan työpaikkoja sellaisistakin yrityksistä, jotka tekevät kyllä voittoa, mutta VÄHEMMÄN mitä viime vuonna, joten se on laillinen syy irtisanoa.

   Onko tämä oikeudenmukaista? Miksi vastuunkantajina on aina keskiluokka, ei koskaan yritysomistajat taikka pankkiirit?

  Faith, Hope & Charity said:
  13.11.2013 13.13

  Teksti olisi ollut paljon tehokkaampi jos se olisi sisältänyt lähdeviitteitä oikeisiin TUTKIMUKSIIN joissa ihan tilastollisesti todetaan että asia on näin ja että liian moni voi pahoin (pahoinvoinnin määritelmä on monesti subjektiivinen, mutta sanotaan vaikka että liian monella on työkyvyttömyyseläke). Nyt se tosiaan jää hieman sanahelinän tasolle. Olen kirjoittajien kanssa yhtä mieltä että solidaarisuutta tarvitaan ja että hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan purkamassa, mutta kukaan ei usko sitä ellei siitä ole ensimmäisen käden todisteita.

  Ymmärrän toisaalta kuinka hyysäykseen kyllästyneet ovat alkaneet korostaa oma-aloitteisuutta ja toimeliaisuutta. Oma-aloitteisuudesta ja toimeliaisuudesta on myös lukemattomia esimerkkejä. Monet tällaiset pohjalta ylösnousseet ihmiset ovat turvautuneet valtion turvaverkkojen sijaan yksityisiin turvaverkkoihin (hyväntekeväisyysjärjestöt, uskovaiset, kansalaisaktiivit) ja ovat päässeet tätä kautta jaloilleen.

   Minävaan said:
   13.11.2013 17.54

   Sosiaalityössä on sellainen ongelma, että sen menetelmistä tai ilmiöistä on TODELLA vähän tutkimuksellista tietoa. Ei voida yksiselitteisesti kertoa, mikä missäkin tilanteessa on muna tai kana eikä kaikkia ilmiöitä edes havaita. Ihmisen jokapäiväiseen elämään kun vaikuttaa niin monet seikat, että suoria johtopäätöksiä on lähes mahdoton tehdä :/ Teksin tarkoituksena onkin nähdäkseni herättää keskustelua ja vedota lukijoiden moraaliin. Absoluuttisia totuuksia ei ole.

  Sellainen syrjäytynyt nuorimies. said:
  13.11.2013 13.08

  Itse olen ns. syrjäytynyt nuori, eli yksinkertaisesti asiat eivät menneet niinkuin suunnittelin, meni kaikki alta kahdesta kämpästä kahteen muijaan, joissa ero oli kuitenkin lopputulos.
  Molemmat lähtivät toisen matkaan, en kiistä omaa syyllisyyttäni kumpaankaan tilanteeseen, en ollut todellakaan paras mahdollinen poikaystävä.
  Myös lapsuuteni oli hyvin rankka ja väkivaltainen.
  Käyhän se nuoren miehen sydämelle, sain diagnoosin : masennus.
  Sitä sitten lääkiten suomen lain mukaan, johti asiat viinaan ja pameihin liian usein.
  Piirit vaihtuivat, mikä oli hyvä, koska olisin varmasti istumassa, jos olisin yhteyksissä vanhoihin ”tovereihin”.
  Ensimmäisen eron aikana asiat olivat kuin suoraan painajaisistani.
  Koeta siinä inspiroitua tekemään duunia, että joku muu saa rahaa sinun rehkimisestä, koulu oli raskas, koska päivät pitkän matkan takia kestivät aamuviidestä iltaseitsämään, eikä kukaan tue sinua.

  Noh, väsymys johti huumeisiin, joita tuli käytettyä suoraan sanottunu hyvinkin ”miten sattuu”.
  Pääasiassa pysyin kannabiksessa, jota en tällä hetkelläkään pidä niin haitallisena kuin suomen rakasta viinaa.
  Viina on ollut minulle ongelma, olen ollut kirkkaan juonnin ja oman idiotismin takia monessa ongelmassa.
  Siksi lopetin humalanhakuisen juomisen, enkä koske enää kirkkaisiin ollenkaan.

  Silloin, kun muutin toiseen vuokra-asuntooni, joka oli niin pieni, että pelkäsin, että seinät käyvät päälle huomasin, että nämä ”narkomaanit” oliva ihan tavallisia syrjäytyneitä nuoria, joilla ei ollut rahaa tai kykenemistä sijoittaa unelmiinsa, ihmisiä joiden motivaatio ja usko elämään on vain jossain määrin hukassa, tai

  Entiset ystävät vaihtuvat vihamiehiin, rakkaat satuttavat, ja toisin päin.

  ”menisit töihin”
  ”narkkari”
  ”mun verorahoilla”
  ”tollasille on paikka saunan takana”
  ”mikset sä oo koulus”

  Mitä minun pitäisi vastata ihmiselle, joka väheksyy kaikkea, mitä olen yrittänyt pitää pystyssä?

  Nyt olen lopettanut huumeidenkäytön, yritän päästä jaloilleni, mutta kyllähän vanhat asiat vaivaa, eikä toisia ihmisiä voi noin vain lopettaa rakastamasta.
  Huumeet tarjosivat hetken hyvän olon sen kaiken ulosteessa rämpimisen keskellä.

  Nyt on koulu keskeytetty, kiitos opettajille ymmärryksestä, en pidä itseäni sairaana tai yhtään alempiarvoisena kuin kukaan muukaan, mutta olen vain väsynyt Aku-Ankkamaiseen epäonnen-soturina toilailuun, monessa asiassa en ole itse ollut päättämässä, että tämä meni näin.

  En enää ymmärrä, että miksi kaikella, ihmisen terveydellä ja hyvinvoinnilla, tehdään rahaa, kuten lääketeollisuuden lobbauksella.
  Kehitellään sairauksia, jotta voidaan tehdä rahaa lääkkeillä.
  Saan 71 euroa tällä hetkellä viikossa, ja se ei sisällä laskujen maksua.
  Olenko alempiarvoinen ihmisenä kuin sinä?
  Raha menee rahan luokse, siksi ”vähempiosaiset” vain jatkavat köyhtymistään.
  On tässä mennyt vähän usko kaikkeen, mutta ainut suunta on eteenpäin!

  Suomi on hyvinvointivaltio pahoinvointikansalla.
  Aivan kuten moni muukin maa.

  En tähtää viestilläni provosointiin.
  Ikää on vasta 19, mutta kyllä tässä nyt on oppinut asioita, mitkä ei oikeastaan edes kiinnosta muita ikäisiäni.
  Eli hyvinvointi.

   Em (@A_ina001) said:
   14.11.2013 9.50

   Olet joutunut kokemaan pahaa ( myös ikääsi nähden) enemmän kuin ihmisen pitäisi. Olet kuitenkin selvinnyt kaikista koettelemuksistasi ja niiden takia tulet selviämään kaikesta, mitä elämässäsi kohtaat ja sinulla on syvempi ymmärrys ihmisiä ja elämää kohtaan. Olet todella, todella vahva ja toivon elämääsi paljon hyvää ja onnen hetkiä!

  Nyymi said:
  13.11.2013 12.52

  Nimimerkki ’työmies’ näköjään haluaa Suomeen siis ghettoja ja rikollisuutta sekä aidattuja rikkaiden asuinalueita.

  Omillaan toimeentuleva said:
  13.11.2013 12.47

  Sosiaalisista ilmiöistä ja sosiaalityöhön liittyvistä ilmiöistä on miltei turha pohtia ja puida, vielä vähemmän kommentoida ellei ymmärrä näiden yhteyttä koko kansalliseen politiikkaan mistä on lähdetty ja millä keinoin päättäjät ovat yrittäneet päästä mihinkäkin tavoitteisiin. Jos ymmärtää näitä niin ajattelevana ihmisenä on mahdotonta syyllistää artikkelin viittaamalla tavalla.
  Koska Suomikin, muitten länsimaitten kanssa on vaurastunut kasvavassa määrin, yksinkertaistettuna ns. neokolonialistisin keinoin (globalisaation kehitys ilman tosiallista polittista ohjausta missä vauraat ovat ohjanneet poliittisella vääntövoimallaan) sekä hyväksynyt liian vapaat ja rajattomat markkinat, ytimessä vääristynyt rahanluontisysteemi, pankki- ja rahoitustoiminta, se on samalla ollut itsekin mukana polkemassa työn hintaa alas ja näinollen on mahdotonta ettei olisi paljon ihmisiä kenellä ei edes ole toimintaedellytyksiä tämän systeemin sisällä.
  Toimintaedellytys on avainsana.

  Kaikki suurimmat puolueet, myös seuraavaksi suurimmat eivät ole kyenneet katsomaan asioita läheskään tarpeeksi korkealta ja taistellaan sekä huudellaan asioista jotka ovat hyttysen….. ja nekin ketkä huutelevat Kreikka-ilmiön tapaisista ongelmista eivät kuitenkaan pohjimmiltaan ymmärrä missä juuriongelmat ovat.
  Niin kauan kuin kansa äänestää samoja puolueita ketkä kuin Mooseksen kirjoittamiin uskovat samoihin ikivanhoihin kansallisiin ja globaalisiin toimintaedellytysrakenteisiin niin ei päästä näistä ilmiöistä.

  Syyllistäminen ja keinotekoinen ihmisten ”aktivointi” on elämänkatsomuksissaan valmiiksidoktrinoitujen, itsesokaistuneiden ja vajaan sydämensivistyksen omaavien ihmisten tunnusmerkkejä.
  Jos maailman systeemi on sairas, voi ottaa päätäntävallan takaisin ja tehdä rohkeita ratkaisuja jotta jokaisella Suomen kansalaisella olisi voimiensa ja kykyjensä tasoiset toimintaedellytykset seisoa omillaan ja auttaa muitakin. Tämän hetken suurpuolueet eivät kanna kuin symptoomilääkkeitä, ja ne kantavat myös itse sairautta.

  Uskon ja toivon että uudemmat sukupolvet äänestävät eduskuntaan todellisia vaihtoehtoja sillä niitä on.
  Status quo ja poliittinen pelkuruus (myös ideoitten tyrmääminen) on ollut Suomalaista kulttuuria.
  Onko näin tulevaisuudessa? Ei tarvitse olla, ei ollenkaan.

  Pasi J said:
  13.11.2013 12.34

  Kohta rupee oleen sen aika, että marssitaan joukolla eduskunnan portaille ja vaihdetaan hallitus toiseen. Siihen ei olla ihan vielä valmiita, mutta toivottavasti kohta kansa herää. Kouluja suljetaan, lasten sairaala surkeessa jamassa, nuorten syrjäytymistä ei edes oikeasti yritetä estää. Suunnitellaan jotain guggenheim museoita maksaa kolme kertaa lastensairaalan verran. Eduskuntaa laajennetaan. Musiikkitaloja rakennetaan.. Kyllähän noita voi rakentaa ja tehdä, mutta eikö ensin pitäisi saada talous kuntoon ja sen jälkeen miettiä uudestaan.

   Faith, Hope & Charity said:
   13.11.2013 13.16

   Epäilen vahvasti. Hallituksen vaihtamalla ei saa aikaan muuta kuin yhden kumileimasimen vaihtamisen toiseen.

   minävaan said:
   13.11.2013 15.18

   Se on kyllä uskomatonta, että leikkaukset kohdistuu usein sosiaalipalveluihin mutta silti on varaa laittaa kulttuurimenoihin, jotta herrat pääsee entistä kalliimmille oopperataloille juhlimaan. Ja para-aikaa rahaa tungetaan miljardeja Helsinki-Vantaan lentokentän uudistamiseen, että ainakin muiden silmissä edes näytetään hyvinvoivalta ja rikkaalta valtiolta.

  työmies said:
  13.11.2013 12.26

  Kyllähän suomessa on varaa valittaa ja vaatia, mutta muistakaa että enemmän on maailmassa paikkoja missä jopa invalidi joutuu itsensä elättämään ja keksiä keinon selvitä. Ei sillä että asiat olisivat paremmin muualla, mutta muualla selviytymisen eteen tehdään töitä tai sitten ei yksinkertaisesti eletä, niin raa’alta kuin se kuullostaakin. Jotta mikä suomalaisia laiskoja masentaa kun kaiken saa vaikka ilmaiseksi? Liian hyvään ollaan totuttu ja nyt puollustellaan pullamössöjä. Minunko pitää tyytyä vähempään, jos joku tappaa itseänsä hamburilaisilla ja tupakalla? Ei kai se mun syytä ole jos masennus/huono kunto on itse/vanhempien aiheuttama. Tai miksi minun pitäisi elättää vihannesta, jota on jatkuvasti vahdittava vielä monen ihmisen toimesta

   Katja said:
   13.11.2013 13.05

   Mitäs sitten kun se masentunut tai vihannes on sinun vaimosi, isäsi tai äitisi?

    työmies said:
    13.11.2013 13.58

    Siinä tapauksessa teen kahta kauheammin töitä, jotta läheinen voi elää. Mutta pitääkö minun huolehtia myös sinun läheisistä?

    työmies said:
    13.11.2013 14.02

    Monessa maassa ei ole edes eläkettän vaan perhe pitää vanhemmista huolta loppuun asti! Mikä siinä on että suomessa siiretään vastuu yhteiskunnalle? Sekö on huolehtimista ja välittämistä? Harvoin koiratkaan tekee töitä, jotta eikös se ole sinun vastuu ruokkia minun rakas koira?

    Minävaan said:
    13.11.2013 21.39

    Teet kahta kauheammin töitä? Yhden potilaan tehohoito kustannukset ovat noin 1800 euroa vuorokaudessa. Tuskin sellaisia rahoja tienaat vaikka kuinka töissä käyt…

   Jeppe said:
   13.11.2013 16.22

   Toivottavasti trollaat. Mutta jos et, kannattaisi ehkä pohtia sanojen ”empatia” ja ”inhimillisyys” merkityksiä. Ja jos nämä eivät ollenkaan avaudu, kannattaa myös pohtia mitä huono-osaisten luokan kasvu merkitsisi vaikkapa yhteiskuntarauhalle. Kun muutaman vuoden asustelee Suomen ulkopuolella, oppii Suomen hyvinvointivaltiomallia arvostamaan ihan uudella tavalla.

    Minävaan said:
    13.11.2013 18.11

    Olen samaa mieltä!

  Vastuu itsestä said:
  13.11.2013 12.19

  Tottakai sosiaalityöntekijät puolustavat omia työpaikkoja. Jos vastikkeettoman rahan jako vähenee, vähenee myös työpaikat. Muiden rahojen jakaminen on myös helpompi keino saada palkkaansa kuin auttaa ottamaan itseä niskasta kiinni, joka olisi paljon hyödyllisempää ja oikeampaa sosiaalityötä.

   Minävaan said:
   13.11.2013 18.01

   Uskotko tuota nyt itsekään. Kyllä maalaisjärjellä ajateltuna paljon vähemmän työpaikkoja tarvitaan kun jaetaan vaan rahaa vastikkeettomana. Työpaikkoja tulisi hirmuisesti lisää jos sosiaalityöntekijöiden pitäisi vielä rahan laskemisen lisäksi etsiä tuota ”vastike” asiakkaalle ja huolehtia sen täytäntöönpanosta tms. tukitoimista.

  puuppeli said:
  13.11.2013 12.16

  Usein taidetaan haukkua väärää puuta. Ei ole yksittäisen sosiaalityöntekijän vika, että sossuja on kunnassa liian vähän. Esimerkiksi sosiaalityön professori Leena Eräsaari Jyväskylän yliopistossa on monesti tähdentänyt sitä, että sosiaalitytöntekijöiltä on poistettu mahdollisuus tehdä sosiaalityötä ja heistä on tehty ns etuuskäsittelijöitä joita ihmiset eivät edes pääse tapaamaan. Ja tämä on rakenteellista, aina on yksilöitä jotka toimivat suuntaan tai toiseen, paremmin tai huonommin.

  Suomessa luukutetaan ihmisiä paikasta toiseen ja sitä täytyy olla ammattimainen etuuksien hakija jotta tietää, mikä todistus taikka lippulappunen pitää olla mukana mihinkin, mitkä etuudet kohtaavat ja mitkä törmäävät keskenään, mihin itsellä on oikeus ja mahdollisuus yms. Suurempi ongelma edelleenkin on se, ettei ihmiset hae sitä toimeentulotukea joihin olisi oikeus, eikä se, että elellään pummina.

  Koviksi tosiaan on asenteet menneet, hyytävä viima. Silloin kun menee ”huonommin” taloudellisesti nimenomaan ei kannattaisi tehdä lyhytkatseisia päätöksiä koskien ihmisten toimeentuloa. Edellisestä lamasta maksetaan edelleenkin kovaa hintaa.

   Hannu Rainesto said:
   13.11.2013 12.34

   Tyhmyys on vallitseva voimavara kirjoittajilla. Nämä asiat joilla meidät on alistettu, kuka mitenkin on luotettavasti tutkittu ja selitetty, mutta silti ei haluta niitä ymmärtää. Olisi korkea aika alkaa puhaltaan siihen hiileen, jossa muutos piilee eikä kokoajan hajottaa työväen taistelua pääomat omistavaa luokkaa vastaan.
   Sosiaalityöntekijät ovat paikalleen jämähtynyt ryhmä, joka toteuttaa vallan sille antamaa tehtävää pitää ryysyläiset rauhallisina, siis aivan kuten poliisit. Nämä maahanmuuttajiin sotkeutuvat selittäjät ovat vähän samaa sorttia, sillä ei heistäkään ole muutoksen tekijöiksi, ei vaikka jokainen ulkolainen saataisiin täältä häädettyä. Kyse on kuitenkin vain promilleista.

  Insinörtti said:
  13.11.2013 12.11

  Itsekin ihmettelen miten valtiolla (Kelalla) on varaa lähetellä lisäselvityspyyntöjä muutamien eurojen takia. Ketä tämä palvelee? Muita kuin valtion työntekijöitä ”työllistämällä”?

  Kun organisaatiolla ei ole suoraa omistajaa, joka haluaa parhaat tekijät, menetelmät ja tuotteet, niin tehottomaksihan toiminta muuttuu.

  Miia Ståhle said:
  13.11.2013 12.11

  Hyvä Kollegat! Meidän pitäisi olla enemmän äänessä ja vastustaa tätä yleisesti hyväksyttyä puhetta/asenneilmasto siitä, että heikko-osaisuus tai syrjäytyminen olisi pelkästään itsestä kiinni. Aina ei ole, sillä elämä yllättää eikä aina tarjoa meille hyvää, menestystä ja kunniaa. Se voi tarjota ja pakottaa ottaa vastaan myös vaikeuksia, sairautta, surua, menetystä, hankaluutta ja liian raskaita kuormia kannettavaksi. Aina ei voi valita. Yhteiskuntamme rakentuu edelleen (onneksi) ja toistaiseksi kristilliselle ja diakonaaliselle arvopohjalle. Sen puolesta pitää taistella ja iloitsen todellakin tästä keskustelunavauksesta!

  Mies Stadista said:
  13.11.2013 11.53

  Lisää fygeä Sossu-Tatulle, että voi käydä kaljalla keskellä viikkoakin?

  Mopo said:
  13.11.2013 11.41

  Noh tää on vähän sama juttu kun telakkamiehet sanoo että suomessa tarvitaan telakoita, eli tässä vaan koitetaan turvata oma työ jatkossakin.

   minävaan said:
   13.11.2013 15.06

   Itse sosiaalityöntekijänä voin sanoa, että tämän sosiaalityöntekijöihin kohdistuvan kritiikin vuoksi jopa ihmettelen miksei olla menty jo suurlakkoon. Mun mielestä voidaan ajaa koko järjestelmä alas jos se kerran on kansan tahto. Ei viitsi kenellekään väkisin apua antaa. Veikkaampa kuitenkin, että siinä saattaisi hyvin nopeasti teikäläisellekin itku kun anoppi lykätään ulos vanhainkodista ja ruokitaan jatkossa teidän palkkatuloista. Ja mitenkäs käyt töissä kun lapsilla ei ole päivähoitopaikkaa ja sairaalamaksut kymmenkertaistuu.

  Healer said:
  13.11.2013 10.37

  Ikävä kyllä lama jätti jälkensä minuunkin. Sain puolison velat niskoilleni, en kyennyt masksamaan olen siis ulosotossa. Koska olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä olen pärjännyt kohtuullisesti. Nyt kun kuntoutin itseni enkä siltikään ole terve, en saa mitään apuja mistään. Ulosoton ja vuokran jälkeen rahaa jää muihin laskuihin, ruokaa ja muuhun kuussa 321 €. Ainoa apu mitä saan on seurakunta sekä ruokajono. Oli aivan turhaa palata työelämään kun yhtään ei tueta. Opiskelun maksoi sosiaalitoimi osittain, koska en saanut mistään muualta mitään, en kelvannut aikuisopiskelijaksi koska työssäolopäivät eivät täyttyneet, en saanut myöskään opiskelua toteutettua kuntoutuksena…. Diagnoosi on cfs ja vaikea hermosärky ja silti olen töissä. Mutta paremmin pärjäisin ko olisin osa-aikaisena tai sairaspäivärahalla…. Minusta tämä jos mikä on täysin kieroa touhua, kyllä kun itsensä eteen tekee kaikkensa ja haluaa pärjätä itsenäisesti niin tyrmätään tehokkaasti.

  Maria said:
  13.11.2013 10.14

  On paljon niitäkin ihmisiä, jotka eivät teet töitä vain sen takia, että saavat parempaa rahaa sossun luukulta!!! SE ON TOTTA MYÖS! Ja totta on, että on ihmisiä, jotka eivät voi tehdä töitä, vaikka haluaisivatkin! Niiden välille pitää tehdä ero. Ja antaa sosiaaliturvaa sitä OIKEASTI tarvitseville, EI KAIKILLE!

   Tommi Rantanen said:
   13.11.2013 11.36

   Parempaa rahaa,onko sitäkin monenlaista? Enemmän rahaa ei sossun luukulta saa ellei pakoteta töihin jonnekkin niin kauas kotoa,että töissä ollessa tulot menevät jo matkoihin, täällä päin ainakin joutuu matkustamaan töihin varmasti omalla autolla ja alue on tajuttoman iso mihin voivat määrätä. Määräraikaiset työt,eivät kannata,koska niiden jälkeen et tule toimeen, tulot lasketaan keskimääräisesti,eli asumistuki joka on tippunut mennessäsi töihin,ei nouse kun jäät uudelleen työttömäksi, sit oletkin suomeksi sanottuna kusessa. jne jne. Kokemusta on. Sossussa ja Kelassa käytössä kertoimet joilla saadaan hakijan tulot suuremmiksi kuin ovat, mahtava maa..

   Seppo JOU said:
   13.11.2013 11.46

   Osa meistä toimeentulotuen saajista ei ole valmis tai millään tavalla halukas kertomaan tulevaisuuden suunnitelmistaan. Mainitsen tämän koska tajusin että joku puolituttu saattaisi pitää minua jonkin sortin loisena. En selittele pahemmin enkä tunne syyllisyyttä nykyisestä tilanteestani. Olen tavannut ihmisiä jotka oikovat mutkia ja keksivät vastauksia tilanteessa jossa eivät tiedä oikeata vastausta.

   Kyllästynyt said:
   13.11.2013 12.19

   Aivan! Esim. Perheväkivaltaa harrastavat laiskat vanhemmat ja juopot ovat tämän maan häpeän pilkku, huonoilla vanhemmilla (kasvatuksesta siis puhun) tulee melko kovalla todennäköisyydellä myös huonosti käyttäytyviä lapsia jotka lyövät toisia,kiusaavat näpistelevät ja koko ajan ilkivallanteossa. Sitten sossu rahoittaa tätä perhettä että pennut saataisiin vaikka harrastustenpariin yms jotta se loppuisi, muttakun se ei lopu. Olen nähnyt sen ja en vain yksilöllisiä tapauksia vaan useita. Loppuisi tälläisten laiskojen alkoholistien rahoittaminen kun ne vaan kerjää enemmän ja enemmän kun pääsevät rahan makuun. Töihin tälläiset vaan ja kun rahoitus loppuu niin sitten laiskat suorastaan juoksee hakemaan töitä kun ruoka loppuu ja jos ei lopu niin kuolkoon pois… Ei varmaan kukaan huomaisi mitään muutakun että rahaa menee vähän järkevämpiinkin paikkoihin sen jälkeen…. PS. Kuulin tuota itsekkin pienen vinkin tälläiseltä laiskimusalkoholistilta, ¨sossulle kun menee ja märisee että hirteenkait sitä joutaa kun raha ei riitä¨ hävettäisi jo puolesta valehdella nuin luukulla kun pennuille hankitaan uusia pelikonsoleita ja pelejä seuraavalla viikolla…

   Aino said:
   13.11.2013 12.25

   Maria, niinhän tuossa kirjoituksessa taidettiin sanoa:
   ”KYLLÄ, joukkoon mahtuu myös niitä, joilla ei ole kiinnostusta yrittää, vapaamatkustajia löytyy aina. Emme kuitenkaan voi kaataa koko järjestelmää vapaamatkustajien takia!”

  Vastuu itsestä ja muista said:
  13.11.2013 10.12

  Ongelma on nykyisen yhteiskuntamallin synnyttämä ajatusharha. Että ikäänkuin perimmäinen vastuu lasten kasvatuksesta, perustoimeentulosta, koulutuspaikan tai työn löytämisestä, terveydestä jne olisi yhteiskunnalla, kun tämän vastuun tulee olla ihmisellä itsellään ja hänen läheisillään. Vanhemmat eivät saa ulkoistaa kasvatusta yhteiskunnalle! Tuloksia voimme nähdä Itäkeskuksen Hiltonissa.

  Vaikeuksia kohtaa jokainen, mutta tukekaamme silloin toinen toisiamme. Vanhemmat lapsia ja myöhemmin lapset vanhempia. Siskot veljiä, ystävät toisiaan. Ei ulkoisteta auttamista yhteiskunnalle! Ja otetaan vastuu omista tekemisistä ja niiden vaikutuksista.

   tenuleidi said:
   13.11.2013 11.41

   Niin, täydellisessä maailmassahan meillä kaikilla on perhe, jolla resursseja tukea meitä. Tai ystäviä. Todellisuus vain on se, että valitettavan monella ei tällaisia tukiverkkoja ole. Tässäkin suhteessa elämme hyvin erilaisessa yhteiskunnassa, kuin vielä muutama sukupolvi sitten. Ilman kyseistä ”yhteiskunnalle ulkoistettua apua” moni meistä olisi täysin yksin!

   minävaan said:
   13.11.2013 14.55

   Suurin individualistisen yhteiskuntamme ongelma onkin, että omatunto on ulkoistettu sosiaalityölle. Näin on helppo seistä kädet taskuissa ja vaatia apua sille sukulaiselle ja lähimmäiselle, jonka auttaminen ”ei kuulu mulle”.

  Nina Kallio said:
  13.11.2013 10.00

  Ne henkilöt, jotka ovat tässä pahoinvoinnin ja syrjäytymisen kierteessä tuskin kommentoivat tilannettaan täällä. Syrjäytyessään henkilö ja koko perhe voivat äärimmäisen huonosti, eivätkä todennäköisesti jaksa, osaa ottaa kantaa julkiseen keskusteluun. -Nina-

  vasemmiston vastakohta said:
  13.11.2013 9.49

  Ottakaa nyt hyvät ihmiset taloustilanne huomioon. Eihän kukaan halua toiselle pahaa, jossain vaiheessa on vain pakko miettiä, onko meillä varaa pumpata loputtomasti rahaa ihmisiin, jotka eivät tuota yhteiskunnalle yhtään mitään. Onko ihme että tälläinen ärsyttää ihmisiä, jotka ovat tehneet töitä asemansa eteen. Edes veronmaksajilta riistetyt rahat eivät riitä tämän järjestelmän ylläpitämiseen ja valtio on korviaan myöten veloissa. Valtiota ei pelasteta kannustamalla ihmisiä elämään tuilla ja loputon selkään taputtelu ei johda mihinkään. Pyydän anteeksi vain kielioppivirheitäni.

   Katja said:
   13.11.2013 10.18

   Ihmiset, jotka eivät tuota yhteiskunnalle mitään?! Juuri sinunlaisiasi päättäjiä pitäisi olla eduskunta pullollaan. Aletaan lahtaamaan samantein vammaiset, vanhukset, mielenterveyspotilaat ja vaikkapa onnettomuudessa toimintakykynsä menettävät henkilöt. Olisipa se lystiä nykiä hengityskoneiden letkuja sairaalassa jotta sinun kaltaisesi, ASEMASSA olevan ihmisen veroeurot eivät mene niiden luusereiden ja loisten elättämiseen.

    vasemmiston vastakohta said:
    13.11.2013 11.28

    Rehellisyys ja vastuun kanto eivät ole koskaan pahasta. Luuletko että valtiolla on käytössään rahaseinä, mistä rahaa tulee loputtomasti? Haluatko että suomen talous ajautuu samaan pisteeseen kuin Kreikan?

    Kissa said:
    13.11.2013 11.47

    vasemmiston vastakohdalle: Ilmeisesti taloudellinen eliitti ja erityisesti rahalaitokset ovat sitä mieltä, että veronmaksajat ovat loputon runsauden sarvi, josta voi lypsää rahaa omien mokien korjaamiseksi. Ja sitten palkita itsensä miljoonabonuksilla. Yksi raharikas osinkoloinen/finanssialan eliittiin kuuluva saa tuhansia kertoja isompaa palkkaa kuin vaikka minipalkalla elävä. Ja tekee tuhat kertaa suurempaa tuhoa omassa ahneudessaan. Kumpi pitäisi lopettaa?

    Katja said:
    13.11.2013 11.56

    vasemmiston vastakohdalle: Minä en todellakaan luule että jossain on reikä josta syydetään rahaa! Vai onko sittenkin? Mistä reiästä löytyivät rahat Kreikan tukemiseen? Ja miten rehellisyys ja vastuunkanto liittyy kommenttiini?

    Vastuu itsestä said:
    13.11.2013 12.15

    Katja hyvä, miksi tuottamattomista yksilöistä puhuttaessa ei kiinnitetä huomiota terveisiin loisijoihin vain sairaisiin ja vammaisiin. Tai lapsiin ja vanhuksiin? Sinun kaltaistesi ihmisten suurin haaste tosiasioiden ymmärtämisessä näyttää olevan se, että ette ymmärrä miten reaalitalous toimii? Tunnen aika paljon raharikkaita ja yhdenkään en ole kuullut puhuvan, että sairaista, lapsista, vanhuksista ja vammaisista ei pitäisi kantaa huolta. En yhdenkään. Sen sijaan laiskuus, vastuuttomuus omasta elämästä ja sosiaalitukien väärinkäyttö sylettävät. Niin myös minua vaikka olenkin vain keskituloinen tai vähän yli. Työskentelen yrittäjänä sosiaali- ja terveysalalla. Tunnen myös näitä tuottamattomia yksilöitä ja kyllä niissä piireissä useat pitävät taitolajina ja kunnia-asiana sitä, miten yhteiskunnalta saa mahdollisimman paljon hyötyä itselleen. Et uskoisi kaikkea mitä kertoisin. Ja kun sosiaalituet ovat saavutettu etuus, sitä ei haluta menettää vaan tehdään pimeää työtä lisäksi. Olen näistä myös ilmoituksia tehnyt ja tuomioita ovat saaneet.

    Jos jaetaan olematonta rahaa, se saattaa tulevaisuuden sairaat ja lapset vain entistä pahempaan asemaan koska rahat loppuvat. Jo nyt otamme yhteiskunnallista pikavippiä siihen, että voimme maksaa lorvailijoille. Joskus se on maksettava. Rahan jakaminen on ylevää kun ei jaa omia rahojaan. Vaan mistä jaat jos ei ole. Ai niin, velkaa, velkaa ja velkaa vai? Niinkö toimit omassa elämässäsi? Jos rahat on loppu niin otat velkaa velan päälle?

    Letkujen irrottelusta ei ole puhunut kukaan muu kuin sinä, eli se kuvastaa muiden aatuksen sairautta vähemmän kuin sinun.

    Maria said:
    13.11.2013 13.17

    Tuliko vasemmiston vastakohta luettua tuota tekstiä ollenkaan? Tai ainakaan sisäistettyä lukemaasi?

    ”On tietämätöntä, naiiviakin, kuvitella, että meillä kaikilla olisi samat lähtökohdat elämässä pärjäämiseen ja menestymiseen. Synnymme ja kasvamme erilaisissa olosuhteissa, kannamme yksilöllistä geeniperimäämme, omaamme erilaisia ominaisuuksiamme niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Nämä kaikki yhdistettynä elämänkokemuksiimme vaikuttavat siihen, millaisia meistä tulee, millainen kantokyky kullakin elämässä on.” My point exactly.

    Kaikki eivät vaan saavuta mainitsemaasi ”tuottavan ihmisen asemaa”, vaikka kuinka yrittäisivät. Kun ei pysty. Nallekarkit ei mene tasan. Ihan oikeasti. Siinä vaiheessa, kun jaotellaan ihmiset tuottaviksi ja kuluttaviksi, voidaan mielestäni lopettaa myös hyvinvointiyhteiskunnasta puhuminen. Ja itsekin sosiaalialalla työskennelleenä voi sanoa, että sieltä asemasta on aika lyhyt matka alas. Siis tuottajasta kuluttajaksi. Sitten jos jotain sattuu. Onneksi joku on ottamassa vuorostaan kiinni.

    Vasemmiston vastakohta said:
    13.11.2013 16.25

    Kissalle: En oikein ymmärrä mitä tarkoitat, mutta en kannata nykyistä verotusta, enkä julkista sektoria juuri ollenkaan. Mielestäni sote-palvelut tulisi yksityistää ja markkinat vapauttaa. Jos valtio toimisi ”yövartijavaltiona” olisi kaikkien helpompi elää, Kukaan ei saisi tukia ja verotus olisi alhaisempaa. Tällöin ei myöskään tarvitsisi lainata rahaa muilta.

    Katja: En todellakaan kannata Kreikan tukemista. Mielestäni kaikki hyväntekeväisyyskin, mitä kehittyviin maihin kerätään, on äärimmäisen tyhmää. Erityisesti kehittyvien maiden kannalta, jos jossain tapahtuu esimerkiksi onnettomuus tai jotain muute vastaavaa, on se asia erikseen.
    Rehellisyydellä tarkoitan sitä, että ajattelen asiat objektiivisesti. Vastuun kannolla taas sitä, että Suomen pitää pystyä maksamaan kaikki käytössä olevat palvelut.

    Maria: En kannata hyvinvointivaltiota. Mitä järkeä on siinä, että valtio alkaa kilpailla yksityisiä vastaan? Valtion varat eivät tule koskaan riittämään hyvinvointivaltion ylläpitoon, ja jos riittäisivät eivät palvelut olisi laadukkaita. Hyvinvointivaltio kaikkien säädöstensä kanssa vain passivoi kansalaisia. Hyvänä esimerkkinä sosiaalipummit. On myös järjenvastaista ajatella, että valtio korvaisi tuillaan ja palveluillaan perheen ja suvun tuen. Jos nykyään välitettäisiin esimerkiksi vanhuksista kuten ennen, ei ainakaan julkisia vanhainkoteja tarvittaisi. Hyvinvointivaltio on luonut maahamme minäminä-asenteen. Nykyään kenestäkään ei tarvitse välittää, koska kaikki saavat tukia ja palveluita. Hyvinvointivaltion takia myös pienyrittäjänä toimiminen tulee lähestulkoon mahdottomasti, sen kannattavuudesta puhumattakaan. Tämä taas johtaa työttömyyteen ja syrjäytymiseen. Myös jäykät työmarkkinat ovat syy tähän.

    Vasemmiston vastakohta said:
    13.11.2013 16.27

    Ja vielä Marialle: Ilman hyvinvointivaltiota töitä tekevälle riittäisi.

    Vasemmiston vastakohta said:
    13.11.2013 16.29

    Ja kuten edellä totesin, lähimmäisenrakkaus ja suku/perhe hoitaisi tällöin sosiaalitoimet.

     Joanna Sormunen said:
     15.11.2013 8.21

     USAssa jossa ajamasi malli on käytössä elää yli neljäsosa kansasta nykyisten tilastojen mukaan alle köyhyysrajan. Kehitysmaissa, kuten Ecuadorissa jossa itse asun ja työskentelen vammaishankkeessa, on myös mainitsemasi malli käytössä. Voin kertoa että vammaisuus aiheuttaa köyhyyttä, ei vain vammaiselle ihmiselle vaan koko perheelle ja jopa suvulle, niin suuri osa ajasta ja rahasta menee vammaisen ihmisen hoitamiseen. Tämän ansiosta perheellä ei ainoastaan ole mahdollisuuksia hoitaa vammaista jäsentä eikä valitettavasti muitakaan perheenjäseniä. Sen sijaan että perhe pitäisi huolta vammaisesta henkilöstä, he vähitellen saattohoitavat hänet, hyvin usein vuosikymmeniä, aikaseen hautaan. Valitettavan moni omista oppilaistani on kuollut lapsena ja nuorena hoidon, ruoan, hygienian ja lääkkeiden puutteeseen.
     Halutaanko Suomeenkin malli jossa perheellä ei ole rahaa ostaa vaippoja ja vammainen henkilö elää omassa ulosteessaan ja vähitellen mätänee elävältä? Tiedän että tämä on kärjistettyä mutta myös arkipäivää kun rahaa ei ole ja vanhemmat eivät voi työskennellä kun heidän on hoidettava vaikeasti vammaista lastaan.

      vasemmiston vastakohta said:
      15.11.2013 19.11

      Joanna hyvä. Ensinnäkin köyhyysrajasta puhuttaessa täytyy muistaa, että on olemassa kaksi erilaista köyhyysrajaa: absoluuttinen köyhyys sekä suhteellinen köyhyys. Absoluuttinen köyhyys on sitä mitä näet Ecuadorissa päivittäin. Nähdään nälkää, hygienia ei ole riittävää jne. Suomessa ei ole absoluuttista köyhyyttä. Maassamme on sen sijaan vasemman puolen poliitikkojen keksimä köyhyys, kun oikeasti köyhät ovat hävinneet. Suomessa pienituloiseksi määritellään henkilö tai perhe, jonka käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia mediaanitulosta, eli tulotilaston keskimmäisestä luvusta (joka ei ole sama kuin keskiarvo). Nettomediaanitulo vuonna 2009 oli noin 1 800 euroa kuukaudessa, joten köyhyysrajaksi tulee 1080 euroa. Mielestäni henkilö joka tienaa n. 1000€/kk ei ole köyhä. Köyhyys on tällöin omista valinnoista kiinni. Asuuko Helsingissä vai Mäntsälässä, onko yksiö vai kaksio… Lista jatkuu loputtomiin. Ecuadorista vielä sen verran, että eihän kukaan täysijärkinen voi verrata sivistynyttä Suomen valtiota Ecuadorin valtioon. Ota myös huomioon, että jos palvelut siirretään yksityisille verot pienevät ja palkan netto-osuus kasvaa. Haluatko käyttää palveluja, jotka valtio määrää vai valita itse mitä palveluja käytät? Tällöin myös suvulla, perheellä ja ystävilläsi on enemmän varaa auttaa apua tarvitsevia.

    KATJA SALSTE said:
    14.11.2013 14.27

    Niin ja unohdit Katja mainita Suomessa ilmaiseksi elävät vangit jotka saavat yhteiskuntamme rahoilla ilmaisen aterian 3krt /päivä ja viikonloppuisin siihen myös iltapalan. Sillä olen samaa mieltä kanssasi!

   Martti said:
   13.11.2013 12.24

   Ymmärrä hyvä ihminen että jokainen työtön kuluttaa palveluja, jotka tuottavat suomelle rahaa… ja jos jotain menoja pitäisi karsia niin ensimmäisenä ne voisi olla esim. somalian yms, rupuvaltioiden tukeminen. Sinne menevät rahat ylittävät suomalaisten vuosittaiset ”sossukulut” moninkertaisesti. Meillä on hyvin varaa maksaa työttömille korvausta jolla tulevat toimeen, mutta meillä ei ole varaa syytää rahojamme joka maailman kolkkaan. Toisena esimerkkinä voisi mainita isojen yritysten veronkierron, pelkästään ex-nokia jos olisi maksanut veronsa täysimääräisenä suomeen, olisi se summa kattanut suomalaisten sosiaalikulut kymmeniksi vuosiksi.

    Katja said:
    13.11.2013 12.54

    Vastuu itsestä;
    Sinähän et voi sanoa mitä minä tiedän ja en tiedä. Etkä myöskään tiedä minun taloudellisesta asemasta tai paljonko olen velkaa. Ja voisin jopa uskoa kertomuksiasi sosiaalitukien väärinkäyttäjistä.
    MUTTA ”tuottamattomiin” yksilöihin kuuluvat myös nämä mainitsemani yksilöt, eli sairaat,vanhukset, lapset ja vammaiset joiden tuottamattomuudesta yhteiskunnalle minä olen kuullut arvostelua joita et uskoisi jos kertoisin.
    Varsinkin nuoret joilla ei oikeasti ole kykyä, esim. terveydellisistä syistä, tehdä töitä, saavat arvostelua ja kyykytystä osakseen vain iän takia. Ja puhun tässä yhteydessä kyvystä tehdä töitä, en halusta.Yksi arvostelijaryhmä on nämä suurta liiton päivärahaa nauttivat työttömät, jotka käyvät 10 kuukautta töissä ja nostavat helvetillistä päivärahaa maksimäärän ja käyvät taas nollaamassa päivät seuraavan 10 kuukauden aikana. Voivatpa siinä sivussa tehdä vähän pimeitä bisneksiäkin.

    Pointtini onkin siinä että tehdään vissi ero niiden tukia väärinkäyttävien loisten ja niiden, jotka oikeasti tarvitsevat tukea, välille. Näissä kommenteissa kun aletaan lynkkaamaan kaikkia, jotka sinne sossun luukulle joutuvat (ei siis pääsevät).

    Joona said:
    13.11.2013 13.25

    Miten käy Suomen kokoiselle asuntobisnekselle, jos toimeentulotuet leikataan? Miten se näkyy katukuvassa? Lähtevätkö ihmiset etsimään työtä, vaikka sitä on tarjolla todella vähän? Löytyykö puhelinmyyntityöstä suomalaisten tulevaisuus?

    Pahaksutteko, jos kierrämme yrityksen verot halvemman verotuksen maan kautta, vaikka liiketoimintamme pohja on perustettu alunperin suomalaiseen ympäristöön? Saisinko minäkin 20- kertaisen kuukausipalkan suhteessa tavalliseen rivityöntekijään? Pahaksutteko, jos tämän jälkeen perustan varallisuuttani varten säätiön Luxemburgiin tai Liechtensteiniin?

    Vapaamatkustajia on ollut 80- luvulta lähtien, heidän aikaan samaa tuho on todella pientä suhteessa finanssialan ja elinkeinoelämän puuhasteluun.

   tuula mäntykangas said:
   13.11.2013 13.59

   Kukahan on päästänyt suomen talouden romahtamaan. jos suomella on varaa syytää kreikalle, ja muille maille avustustusta lainalla, eihän suomen voiodottaa olla hyvinvoiva valtio. Vaikka tosiasiassia kyllä suomella rahaa on,eri asia mihin ne käytetään. Sosiaalin toimesta sen verran, että juopotja narkkarit saavat kyllä apua sosiaalista.Mä en nyt tidä, paljonko se on, mikä osuus ihmiselle pitää jäädä, kovin iso se ei kuitenkaan ole, eikä työttömälleole itselleen vika, jos töitä ei ole.Sitten kehataan vuodenalussa hehkuttaa sitä, kuinka paljon kaupungille jäi edellis vuodesta rahaa. Totta kai jäi, koska on niin paljon ihmisiä, jotka eivät saaneet toimeentlotukea.Sitäkään en ymmärrä,miksi jos istuu vaan eduskunassa saa mahtavat palkat.Mäolensanonut, että jäädytettettäisiin eduskunnan palkat,ja annetaan heidän elää kuukaukasi toimeentuella. Kyllä siinä olisi moni eduskunnan herra ihmeissään, kun ei rahat ritäkkään kuukautta. Järki käteen,ja avustamaan suomen köyhät,sen jälkeen lähettäköön suomi vaikka kaikille maille avustus rahaa,mikä sekin raha ei mene avustukseen.

   Köyhyyden maisteri said:
   13.11.2013 14.47

   Mietipä pariin otteeseen, ennen kuin oletat pysyväsi ”asemassasi” ikuisesti… Työttömissä, sairaissa ja syrjäytyneissä on paljon ihmisiä, jotka olivat ”asemassa” ennen kuin jotuivat irtisanotuiksi (esim. Nokian insinöörit ja monet muut yt-neuvotellut toimihenkilöt). He ovat jo omalta osaltaan maksaneet moninkertaisesti yhteiskunnan turvaverkon ylläpidosta siihen nähden, mitä vastaanottavat.

   Ja sinäkö et käytä mitään verovaroin ylläpidettyä palvelua? Ehkäpä kuitenkin olet käynyt peruskoulun, ehkäpä reseptilääkkeestäsi on maksettu Kela-korvaus, ehkäpä ajelet ökyautollasi julkista tieverkostoa pitkin, ja ehkäpä luotat poliisiin ja oikeusjärjestelmään, koska ilman niitä henkesi, omaisuutesi ja oikeutesi olisi viety jo aikoja sitten.

   Kielioppivirheistä viis, todellinen sivistyneisyys näkyy ihan muulla tavoin…

   Laura said:
   13.11.2013 15.11

   …jos 90-luvun laman aikaan olisi kaikki ajatelleet näin, en olisi minäkään alkanut yhteiskunnalle tuottaa mitään. Onneksi pumppasivat sen verran että pääsin itsekin ilmaan. Kiitos siitä. Nyt sitten jeesailen muitakin. Jos en olisi saanut nimenomaan taloudellista tukea ja oman motivaation tukea ja mahdollisuutta kasvaa ulos omaehtoisesti tuon ajan läpi, minusta olis todennäköisesti ( ja siihen vielä päälle lapsestankin, joka oli silloin vasta pari vuotias) tullut tuottamaton henkilö. Nyt on yhteiskunnalla kiitokseksi kaksi tuottavaa yksilöä maksamassa takaisin silloin saamaansa apua. Näin uskon sen monen kohdalla menevän…jokunen sitten aina jää polkemaan paikoillaan, mutta on vaikeaa mitata minkä muutoksen hän omalta osaltaan tuo yhteiskuntaan.Hänhän voi vaikka panna alulle lapsen, josta tulee ”uuden” Nokian keksijä…mene ja tiedä 🙂 Kyllä yhteiskunta pyörii vaan siten,että siinä nostetaan tarakalle takaisin mukaan myös ne, jotka pyörästä tipahtavat.

    Linda said:
    14.11.2013 9.22

    Hyvä Laura, juurikin näin. Itse olen joutunut turvautumaan sosiaaliturvaan vakavan sairauteni takia (aivokuumme, kävelykyvyn menetys), jonka seurauksena tarkkuuttaa vaativalle sekä vastuulliselle työlleni ei kapasiteetti aivoissani riittänyt, itsekriittisenä, itseni 15 vuotiaasta. omalla työllä elättäneellä tilanne johti vakavaan masennukseen, josta en olisi selvinnyt ilman loistavan sosiaalityöntekijän myöntäessä kokreettista rahallista tukea. Vuokrat rästissä, laskupino kasvoi ja tämä jos mikä tuntui silloin n. 10 v. sitten niin häpeälliseltä , minulle aina ennen niin voimavaraisena ihmisenä tilanne oli kaoottinen. Jouduin todellakin punnitsemaan itsekriittisyyttäni ja tällä hetkellä voin ilokseni todeta, että maksan veroja taas ihan oikealla työn teolla, vaikkain 5 v. meni kuntoutustuen sekä sosiaalituen armoilla. Koulutin itseni uudelleen ja täytyy sanoa, että siitä ajasta oli todella hyötyä nykyisen työni kannalta, ymmärrystä riittää niille jotka kokevat itsensä tarpeettomiksi ja ovat syystä tai toisesta menettäneet oman elämän hallinnan. Varmasti löytyy niitä toimeentulotuesta pääosin elantonsa saavia ja väärinkäytöksiä ei voi millään estää, mutta todellisen avun tarpeessa olevia uskoisin kuitenkin suuren osan olevan, niin ainakin minä silloin olin. En tiedä onko nyt käytäntö muuttunut, mutta pääsin silloin kyllä parin päivän viiveellä keskustelemaan sosiaalityöntekijän kanssa. Ystävät, sosiaalihuolto, mielenterveystoimisto sekä kuntoutuskurssi pelastivat minut sille raiteille missä nyt olen eli hyvä työihminen 😀

  väliaikainen said:
  13.11.2013 9.32

  Kysyn, miksei enää pääse (ainakaan tässä kunnassa) suoraan sossun juttusille jos on tilapäinen tarve saada rahallista apua? Miten sossut voivat kuulla ja nähsä juuri sen ihmisen hädän joka kerran-pari korkeintaan vuoteen pyytää oikeaa apua? Kirjeessä ei asiakas osaa aina kertoa juuri niin miten asia on, ei sossut nää ahdistusta ja kyyneleitä. Se ylitetään ja nou thanks-kirjeellä kuitataan. Niin surullista. 😦

   minävaan said:
   13.11.2013 14.40

   Toimeentulotuki perustuu nimenomaan tarkkoihin laskelmiin siitä, miten paljon tukea voidaan myöntää. Se siis ei perustu sääliin eikä sosiaalityöntekijöillä ole oikeutta sitä säälistä myöntääkään. Sosiaalityöntekijän tapaaminen perustuu usein miten siihen, että henkilö hakee harkinnan varaista tukea, jolloin halutaan lisäselvityksiä. Toisaalta se on oikeastaan vain kaunis ele, jolla sosiaalityöntekijä osoittaa olevansa kiinnostunut auttamaan juuri Sinua. Niin eettisesti arvokasta kuin se onkin, siihen ei nykyään tahdo löytyä resursseja.

  Armi Lehto said:
  13.11.2013 9.28

  Hyviä kommentteja, kaikkia niitä tarvitaan. Nii-in, sosiaalityössä on aina mukana tuen ja avun ulottuvuuden lisäksi kontrollin ulottuvuus, joka voi tarkoittaa esimerkiksi asiakkaan aktivointitoimia. Meitä sitovat ne reunaehdot, mitä poliittiset päättäjät säätävät ja ne resurssit, mitä meidän työllemme annetaan. Siksi koemmekin tärkeäksi antaa äänemme kuulua, jotta voisimme vaikuttaa niihin raunaehtoihin. Myös muut kuin sosiaalialan ammattilaiset voivat pyrkiä omalta osaltaan vaikuttamaan näihin rakenteisiin.

  Yksilöiden ja yhteisöjen omaehtoisen toiminnan tukeminen on yksi sosiaalityön arvoista ja tulee esiin sosiaalityön opinnoissa, eettisissä periaatteissa sekä sosiaalityön tieteellisessä tutkimuksessa. Tutkimuksen avulla tuodaan muiden tutkimusalueiden lisäksi esiin sosiaalityön asiakkaiden kokemuksia niin yhteiskunnallisista oloista kuin palvelujärjestelmästämme sekä sosiaalityön toiminnasta. Sanahelinää tai ei, sosiaalityössä kyllä tietoisesti ja tavoitteellisesti näitä asioita käsitellään 🙂

  Hannu Rainesto said:
  13.11.2013 9.06

  Niin tätä höpinää on jo kuunneltu vuosikymmeniä, nyt olisi aika tehdä jotain, joka todella muuttaa kehityksen. Nyt jos koskaan on aika iskeä takaisin, keinot voi keksi itse, koska ei niihin voi ketään kehottaa. Sossussa tämän voi toteuttaa vaikkapa johtajien ylittämisellä ja heidän suunsa tukkimisella.

  Sanna S. said:
  13.11.2013 8.34

  Höpö höpö, hyvä Kepardi. Oletko tosiaan sitä mieltä, että on sosiaalityöntekijän vika, mikäli asiakas ei pääse edes näkemään työntekijää? Siitähän juuri on kyse osin tässäkin kirjoituksessa; mihin resurssit suunnataan.

   KATJA SALSTE said:
   14.11.2013 14.24

   Siis toimeentulotukihakemuksessa voi aina rastittaa (ainakin täällä Helsingissä)kohdan missä halutaan aika sosiaaliviranomaisenpuheille!!! Ja aina seuraavassa päätöksessä mainitaan että teille on varattu aika sosiaalivirkailijalle ,päivämäärä ja kellon aika!!!!

    Minävaan said:
    14.11.2013 18.54

    Niimpä. Nämä on näitä kuntien valintoja. Tulevaisuudessa kunnallistalouden näkökulman ennustetaan kasvavan… Se väkisin lisää alueellista eriarvoisuutta.

  Sivusta seurannut said:
  13.11.2013 8.24

  Mielestäni arvon sosiaalityötekijöiden olisi hyvä kiinnittää huomionsa myös toimenpiteiden vaikuttavuuteen. On huonoa sosiaalipolitiikkaa pakottaa Ihmisiä toimenpiteisiin, joilla ei ole muuta vaikutusta eikä tarkoitusta kuin siivota kansantalouden tilastoja.
  Tulevaisuudessa automaatioasteen kasvaessa työpaikkoja ja keskiluokkaista elämää riittää yhä harvemmalle. Sosiaalisektorilla ei Suomessa tunnu olevan vastausta siihen, mitä tehdään heille, jotka eivät vain kertakaikkiaan mahdu mukaan tulevaisuuden vähenevään työntekijäjoukkoon.

  Lisäksi sosiaalialalla kuulee usein perusteltavan omaa työpaikkaa ihmisten auttamisen tärkeydellä. Tämä on heikkoa puhetta. Useimmiten ihmiset auttavat itse itseään parhaiten, kun heillä on siihen jokin muukin motivaatio kuin viranomaisen vaatimus tai muu ulkoinen pakko. Keinoja kansalaisten keskinäiseen toimintaan ja oma-aloitteisuuteen pitäisi olla enemmän. Katse pitäisi suunnata ihmisten oman toiminnan tukemiseen ylisuureksi paisuneen virkamieskoneiston sijaan.

   minävaan said:
   13.11.2013 14.32

   Useimmiten nämä toimenpiteet joilla on ”tarkoitus siivota kansantalouden tilastoja” tulevat nimenomaan poliittisilta päättäjiltä ja kilpailukyky intresseistä. Arvon sosiaalityöntekijöillä ei ole niiden valintojen kanssa mitään tekemistä vaan pikemminkin asettaa heitä entistä vahvemmin kahden tulen väliin, jolloin yritetään miellyttää kuntatalouden kasvavia vaatimuksia mutta antaa samalla tarvittava apu asiakkaalle.
   Kommenttisi kansalaistoiminnan lisäämisestä osuu asian ytimeen. Juuri kansalaisyhteiskunnan toimintaa tulisi elvyttää. Saanen kuitenkin huomauttaa että yhteisöllisyyttä ei voida lisätä ylhäältä käsin vaan se nimenomaan perustuu kansalaisten vapaaehtoiseen toimintaan.

  Kepardi Kekkonen said:
  13.11.2013 2.14

  Tällainen kommentointi sosiaalialan ammattilaisilta on vain sanahelinää, kunnes täällä Tampereella pääsee edes keskustelemaan ihmisen kanssa kasvokkain. Nykyään vain viedään postilaatikkoon kuitit ja selvitykset ja sen jälkeen tulee kenties parin viikon päästä lisäselvityspyyntö, joka käsitellään lain salliman viikon viiveellä, jolloin asia on jo vähintään kaksi viikkoa myöhässä… Tosin täällähän sosiaaliviranomaiseksi pääsee merkonomin papereilla, joten ymmärrystä tosielämästä ei voi oikeastaan vaatiakaan.

   7 päivän käsittelyaika said:
   13.11.2013 12.52

   Sosiaaliviranomaiseksi EI pääse merkonomin papereilla. Toimeentulotuki on nykyään pääsääntöisesti muiden kuin sosiaaliviranomaisten työnsarkaa, etuuskäsittelijöiden nimittäin. Nämä ovat kuntien valintoja.

   Meija Merkonomi said:
   13.11.2013 13.30

   Merkonomithan tätät maata paraikaa pyörittää. Eiköhän ne Kelan heput ole ihan yliopiston huministilijalta noihin valtion ja kuntien 5. vuoden suojatyöpaikkoihin siirtyneet…

   Johanna said:
   13.11.2013 18.47

   Valitettavasti Tampereen sosiaalityöntekijät eivät olet päättäneet toimeentulotuen käsittelyn kirjalliseen menettelyyn siirtymisestä. Syypäänä tähän ovat lähinnä virkamiehet ja myös kunnallispoliitikot. Osa sosiaalityöntekijöistä jopa haluaisi muuttaa käytäntöä (ja tekee töitä sen eteen), että asiakastapaamisia lisättäisiin myös toimeentulotukiyksikössä. Siitä olen kanssasi samaa mieltä,että nykyinen käytäntö ei toimi.

  Leena Iso-Ahola said:
  12.11.2013 18.07

  Yhteikuntamme voi hyvin vasta silloin, kun kaikki, rikkaatkin, käyttävät yleisiä kulkuneuvoja, ei vielä silloin, kun köyhälläläkin on oma auto.

   M-P said:
   12.11.2013 23.03

   Mitä jos julkisella ei pääse? Kuka maksaa sen, että yksittäisiä ”köyhiä” haetaan julkisella? Miksi julkisella matkustaminen voi olla monin kerroin kalliimpaa kuin omalla autolla? Arkea meillä pohjoisessa. Hyvä kirjoitus!

   köyhä said:
   13.11.2013 7.34

   Kurjuuden maksimointia kaikille vai? Miksi sitten tavoitella hyvinvointia jos hyvinvoinnin määritelmä on tasapäisyys.

    SK said:
    13.11.2013 16.22

    Se että rikaskin käyttää julkisia ei ole kurjuuden maksimointia, se on yhteiskuntaluokkien poistumista. Toki on muutenkin tosi jees ottaa vertauskuva kirjaimellisesti.

   P-K alueen autoilija said:
   13.11.2013 13.19

   Tules sieltä kehäkolmosen sisäpuolelta kokeilemaan normaalia elämää linja-autolla tänne joensuuhun meidän kanssa, onpa kiva kun aamulla töihin menee yksi vuoro noin neljä tuntia ennen töiden alkua ja illalla toinen vuoro takaisin, jos sitäkään. ei se kuule noin vain toimi haja asuteteuilla alueilla. Tämä on sellanen asia josta tullaan kiistelemään aina ja iän kaikkisesti. jos saat korvattua kaikki yksityiset autot linja-autoilla tai muuten jollain julkisella kattamaan koko tän verkon ni tervetuloa sitten voin hypätä samaan junaan mutta siihen asti ei tule toimimaan edes näillä korkeusasteilla saati sitten jossain rovaniemellä taikka oulussa. Jos muuttaisit tuon lauseesi muotoon kun kaikki, rikkaatkin pelaisivat omaan pussiin eikä veroparatiisin kassaan, ja jos poliitikot älyisivät että kansan hätä ennen kun joku kreikka haluaa rahaa. Mieti myös miten monta linja-autoa kreikkaan heitetyillä rahoilla ois saanu? ois ollu muutama kappale liikennöitäväksi jopa tänne keppihelvettiin.

    Sofia said:
    13.11.2013 17.22

    ^ Itsekin kannatan ehdottomasti julkista liikennettä, ja kaupungissani se toimii ihailtavasti. En usko että kukaan syyttää yksittäisiä ihmisiä omalla autolla kulkemisesta, jos busseja menee se kaksi päivässä. Tässä kohtaa katsoisin (ja uskon että muutkin katsovat) sinne ylöspäin missä rahoja käytetään milloin mihinkin turhaan. On ylemmän tahon vastuulla järjestää meille (tai ennemminkin juuri teille) enemmän julkista liikennettä. Ja uskon myös että se tulee tapahtumaan, mikäli pidämme asiasta tarpeeksi meteliä.

    ElätänItseniPokerilla said:
    13.11.2013 18.06

    Niin käsittääkseni tuo Leenan kommentti tosiaankin oli vertauskuvallinen.

    Opiskelija said:
    13.11.2013 21.29

    Näimpä. Minä opiskelen Etelä.Pohjanmaalla lukiossa ja asun maaseudulla, koulut on keskustassa. Täältä pääse julkisella liikenteellä (eli bussilla) ainoastaan kello 7:30 aamulla ja päivällä pääsee joko 12:00 tai 14:00 pois. Siispä oma auto ja opintielle sillä ei parin tunnin päivinä jaksa istua maksimissaan 5 tuntia toimettomana. (Kun kaikki läksyt on tehty jne.)

    Pk:sta said:
    13.11.2013 21.37

    Kannattaisi hieman kehittää itseään ja miettiä omia sanomisiaan (sekä kirjoitustaitoaan).

    Tuskin kukaan on koskaan syyllistänyt haja-asutusalueiden ihmisiä siitä, että yhteiskunta toimii näin huonosti ja palvelukset ovat muualla.

    (Kannattaisi muuten myös suomalaisten alkaa vähän lisääntymään, niin saataisiin maa täytettyä ja palveluksetkin kannattaviksi kaikkialla.)

    Varmasti kaikkien meidän autoilua kritisoivien kritiikki kohdistuu nimenomaan niihin kaupunkilaisiin, jotka sekä asuvat että työskentelevät ja enimmäkseen muutenkin liikkuvat yhden kaupungin sisällä.

    (Kannattaisi myös hieman sivistää itseään ekonomian suhteen, etenkin jos meinaa puhua ”Kreikkaan heitetyistä” rahoista. Suomi kun ei ole teollisuuden ja luonnonvarojen suhteen mikään rikas maa, jäävät ekonomiset sijoitukset firman eli valtion ainoaksi keinoksi saada edes hiukan rahaa kassaansa. Tulokset voivat olla sekä hyviä että huonoja, mutta eivät tässä tapauksessa kuitenkaan miinusmerkkisiä.)

   minävaan said:
   13.11.2013 13.50

   Nimenomaan näillä yhteiskuntamme hyväosaisilla ja jopa keskituloisilla olisi peiliin katsomista. He ovat suurkuluttajia kaikissa ansiosidonnaisissa sosiaalituissa, kuten äitiyspäiväraha ja liiton työttömyysturva. Ansiosidonnaiset tuet voitaisiin ensimmäisenä lakkauttaa ja poistaa kokonaan niiltä perheiltä, jossa puoliso tienaa riittävästi. Näin saataisiin kaikki mukaan säästötalkoisiin! Lisäksi voitaisiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisen sijaan miettiä sitä, tarvitsevatko kaikki perheet päivähoitomaksuihin kuntahyvityksiä saati yksityisen sairaanhoidon kelakorvauksia. Ja kyllä, vastaavasti toimittiin silloin sodan jälkeisenä uudelleenrakentamisen aikanakin.

    Lisäänvain said:
    13.11.2013 17.59

    Niin vähän samalla tavalla ku 17-19v opiskelioiden opintotuet. Eli ei anneta senttiäkään jos porukat tienaa tarpeeksi. Monet kaverit jäivät tämän takia rahatta ja elivät suunnilleen pulloilla ku harvat saivat tai pystyivät tekemään töitä koulun ohella että saisi edes jotai. Ei se ole noin mustavalkoista että vaikka joku lähipiirissä tienaisi tarpeeksi että rahaa käytettäisiin yhteisen hyvin saavuttamiseen.

    Tomppa said:
    13.11.2013 18.56

    Mikä sosiaalituki tuo liiton päiväraha on?

    Minävaan said:
    13.11.2013 20.17

    Selvennän siis, että itsehän en ole todellakaan tätä mieltä mutta kirjoitin hieman provosoidakseni kommentin, että myös nämä hyväosaiset heräisivät siihen että pelkästään köyhät eivät ole sosiaalimenojen kuluttajia. Kaikki hyötyvät nykyisestä järjestelmästämme.

    Minävaan said:
    13.11.2013 20.53

    Ja liiton päiväraha on tälläinen hyvin yleisesti puhekielessä käytetty junttimainen ilmaisu, jolla tarkoitetaan ansiosidonnaista työttömyystukea 😉

    ansiosidonnaisia ja sosiaalietuuksia said:
    13.11.2013 22.37

    Vai pitäisi ansiosidonnaiset poistaa? Silläkö tämän maan sosiaaliturva saataisiin paremmaksi? Minävaan, mene nyt ihmeessä tutkimuksiin! Aivotoiminnassasi on selvästi poikkeuksellisia puutteita.

    Tässä kuolevan käsityöläisammatin harjoittajana, entisenä duunarina ja nykyisenä ansiosidonnaisella elävänä (35t/vko TE-palvelussa ”ilmaiseksi” työskentelevänä, opiskeluja ja alanvaihtoa yrittävänä) kertoisin, että itsepä olen koko työssäoloaikani maksanut liitolle jäsenmaksua, että työttömyyden hetkellä jostakin hiukan ekstraa saisin. Näistä ekstroista maksan edelleen ihan messevät verot ehkä juuri siksi, että sinäkin saisit sosiaalietuuksia nostaa itsesi/lastesi turvaksi. Tai, että laiskempi voisi toimeentulotukea sitten ihan vaan hakea, kun ei töihin viitsi.

    Jos ansiosidonnaiseni poistettaisiin, minusta olisi tullut heittämällä syrjäytynyt ja moniongelmainen, mahdollisesti pitkäaikaistyökyvytön ja -masentunut, koska olisin tehnyt henkilökohtaisen konkurssin ja elämäni olisi vähintäänkin, no, perseestä.

     Minävaan said:
     13.11.2013 22.54

     Tosiaan niinkuin tuossa aiemmin kirjoitin niin henkilökohtaisesti en ole tuota mieltä 🙂 kommentin tarkoituksena oli herätellä parempiosaisia näkemään, että hekin ovat yhteiskunnan rahojen kuluttajia ja leikkaukset voisivat yhtä hyvin kohdistua heihin kuin vähempiosaisiin kansalaisiinkin. Sosiaaliturva koskettaa meitä kaikkia!

     Ja mielenkiintoinen tuo kommenttisi siitä, että sinusta tulisi pelkällä peruspäivärahalla kerralla syrjäytynyt. Tiesitkö, että tätä minimitukea saaviakin meillä Suomessa on. Miksei heillä ole oikeutta saada parempaa tukea? Heidän elämänsä todellisuutta on se, että se on ”vähintäänkin perseestä”.

    jampppa said:
    15.11.2013 0.01

    Kuulun tulotasoni vuoksi näiden mainitsemiesi hyvä-ja keskituloisten välimaastoon mutta olen silti millä tahansa mittapuulla katsottuna nettomaksaja.

    Olen jo aikoja sitten maksanut verotuloina omat kuluni vaikka ikää on vasta 33 — tähän olen siis laskenut suorat ja välilliset tuet:
    – lapsilisät
    – koulutuksen
    – sairaanhoitokustannukset (jouduin turvautumaan tilastolliseen keskiarvoon koska en saa todellisia kustannuksia mitenkään selville)
    – saamani 1 kk toimeentulotuen armeijan jälkeen (ei heti löytynyt töitä =)

    Edellisten lisäksi laskin oman osuuteni 1980-2013 välisen ajan puolustus- ja muista yleishyödyllisistä menoista, otin toki mukaan vain tulovero + pääomatulovero / kokonaisverokertymä koska koko verokertymään sisältyy auto-, haitta-, kulutus(arvonlisä)-, yhteisö- jne verot koska maksan nämä välillisesti joka tapauksessa.

    Tekemissäni laskelmissa EN ole huomioinut työnantajan tarjoamaa työterveyspalvelua, julkisella puolella eli veronmaksajien rasitteena olen viimeksi asioinut 13 vuotta sitten.

    Tästä syystä olen alkanut laskea tulevaisuudessa yhteiskunnalle aiheuttamaani taakkaa:
    – tulevat sairaskulut (edelleen keskiarvo)
    – tällä hetkellä työeläkettä on kertynyt vain 550e/kk eli minimitoimeentulo jää vielä pienen matkan päähän. Viimeisimmän palkankorotuksen jälkeen näyttää siltä että minun pitää tehdä töitä alle vuosi jotta saan kertyneen työeläkkeen yltämään rajalle jossa ei enää kansaneläkettä tipu.

    Jos tekisin töitä eläkeikään saakka nykyisellä tulotasolla nin kustantaisin tällä rahalla 2 muulle ihmiselle täyden toimettomuuden yhteiskunnassa.

    Tarjoan tämän mahdollisuuden mielelläni työhön kykenemättömille ihmisille (vammaiset, vaikeasti sairaat) mutta en teille järjestelmän kuppaajille ja töitä vieroksuville mulkuille, Teitä tuntuu riittävän joka suunnasta käsi ojossa odottamassa ’ilmaista rahaa’ koska ’en halua tehdä paskatöitä’. Itse kouluttauduin yhteiskunnan varoin ja kun ei oman alan töitä löytynyt tein vuoden verran rakennussiivojan töitä. Paskapuhe siitä etteikö töitä löydy saa riittää, töitä löytyy aina parin kuukauden sisällä jos on valmis tekemään jotain oman mukavuusalueensa (esim, muiden varoilla loisimisen) ulkopuolelta.

     Lisbet said:
     15.11.2013 14.02

     Jampallekin vinkkinä, että tutustu ihan huviksesi TYÖTTÖMYYSLUKUIHIN ja avoimiin työpaikkoihin, mieti hetki matemaattisesti lukujen suhdetta ja toivon todella, että sen jälkeen miettisit asennettasi uudestaan. ”Ymmärrän” tarpeesi tuntea ylemmyydentunnetta työttömiin ja sairaisiin, koska SINÄ olet maksaja, mutta jospa vaikka vaihteeksi jäisit työttömäksi kokeilemaan sitä herkkua, mitä se tarjoaa ja antaisit paikkasi jollekin toiselle todella onnekkaalle? Työpaikkoja EI OLE kaikille suomalaisille ja siitä ylellisyydestä pääsee nauttimaan näinä päivinä yhä harvempi.

     Oikeasti alan jo pikkuhiljaa epäilemään sitä, että sinäkin olet kyllä varsin tietoinen työllisyystilanteesta suhteessa työttömiin työnhakijoihin, kunhan vain tarvitset omassa elämässäsi jonkun mukavan sylkykupin tunteaksesi itsesi paremmaksi. Sillä kukaan normaaliälyllä varustettu, vähääkään uutisia seuraava kansalainen ei ole voinut ohittaa faktoja tämän hetken tilanteesta, joten kyseessä on pakko olla valikoiva tiedon omaksuminen. Tässäkin kommentointiosuudessa on mainittu ainakin kolme kertaa tämä maaginen suhdeluku työttömien ja avoimien työpaikkojen välillä, mutta egoistina olet käynyt huikkaamassa tänne omat haukkusi lukematta yhtään, mitä muilla on asiasta sanottavaa. Ehkä tämä on se suurin keskiluokan ongelma, tietoa on saatavilla ja se kannetaan suoraan nenän eteen kultalautasella, mutta ylimielisenä ja itsekkäänä ihmiset haluavat pitää kiinni harhaluuloistaan ja olkiukoistaan. Ei haluta edes tietää totuutta, mutta painava mielipide on ja se on yleensä muita halventava. Minä ja minun mielipiteeni, viis totuudesta.

     Hävetkää.

     Minävaan said:
     18.11.2013 15.12

     Jampppa, tuossako arvioit olevan ne kaikki menoerät, joita olet yhteiskunnalle tuottanut? :DD

   Vieras said:
   13.11.2013 17.48

   Pakko nyt vaikka sitten tähä kirjoittaa että se on helppo ihmisten sanoa jotka syntyy kultalusikka perseessä elikkä juuri nuo ylemmät tahot helppo tulla sanomaan tollasta. Kokisivat itse kovia ja syntyisivät silleen että eivät saa mitään valmiiksi. Kaikilla elämä ei ole helppoa ja eiköhän rahaa mene vähän enemmän turhuuksiin kun siihen että sais ruokaa toiselle ihmiselle. Mutta raha se on tärkeintä kaikille porvareille ei ne muista välitä. Ihmiset on sen verran tyhmiä että antavat rahalle vähän liikaa valtaa 🙂 Faktahan on raha hallitsee ei ihminen 🙂

    Enna said:
    13.11.2013 19.10

    Itse tälläinen kultalusikka suussa syntyneenä… lapsuuteni oli kyllä rikas, vaikka perheemme yritys teki konkurssin… mutta kun tuli aika muuttaa opiskelemaan ja elämään omillaan ei vanhempien rahat sinne yltäneet, itse oli pärjättävä… toitä tehtiin kaikki se aika kun ei koulussa oltu tai nukuttu muutamaa tuntia…

    ei se ole itsestään selvyys että jos vanhemmilla on rahaa, että se siirtyy nuorelle joka lähtee mahdollisesti toiselle paikkakunnalle opiskelemaan itsellee ammattia tai jotain muuta kun omalla paikkakunnalla ei ola mahdollisuutta opiskeluun….

    itse olen ilman vanhemipieni apua luonut tämän hetkisen elämäni, keskiluokkaisen…

    Opiskelija said:
    13.11.2013 21.42

    ^ Se on hienoa että olet saanut elämäsi taloudellisen puolen kasaan omin neuvoin. Mutta jos syvällisemmin lähtee asiaa miettimään sinun vanhempasi kumminkin olivat onnistuneita yrittäjiä aina siihen asti kunnes yritys meni konkurssiin. Sait lapsena heistä esikuvia yritteliäisyydestä ja kovasti työtä tekevistä ihmisistä.
    Sitten on toinen laitapuoli, minun vanhempani. Molemmat ahertivat hiestä märkänä töitä mutta siihen tarvitaankin sitten äkillinen muutos. Isä poltti itsensä loppuun ja joutui peräti kolmen vuoden sairaslomalle, sen jälkeen ei töitä ole herunut takaisin eikä mihinkään ole sairasloman päätyttyä päässyt mihinkään. Eli on ollut noin 4 vuotta työttömänä. Sitten KABUM äiti sairastuukin rintasyöpään (sama prosessi) -> sairaslomalle pari vuotta -> työpaikka erotti -> eikä töitä mistää.
    Tämmöinen antaa minulle melko negatiivisen kuvan yhteiskunnasta vaikka se ei ole edes vanhempieni vika. He pyrkivät päästä työelämään mutta eivät pääse. Minä en pääse töihin vaikka kuinka yritän.
    Jaksan silti yrittää mutta tilanne on aika onneton.. Ainakin vielä.

   Antti Korvesta said:
   13.11.2013 23.19

   No kielletäänpä yksityisautoilu suomessa, ja mennään sitten valtion tai kuntien järjestämillä kimppakyydeillä satamaan katsomaan ja vilkuttamaan kun rikkaat roudaavat (linja-autoilla?) muuttokuormiaan laivaan. 🙂 Ai niin, voi harmi. Sittenhän meiltä loppuisi ne työpaikatkin, ja meistä kaikista tulisi ”vapaamatkustajia”.

    Lisbet said:
    13.11.2013 23.53

    Ei tarvitse kieltää yksityisautoilua, kun ne rikkaat karkaa työpaikkoineen täältä Suomesta muutenkin lain siunaamana. Halpamaissa on helpompi hyväksikäyttää huono-osaisia ja kerätä itselle isommat tienestit, että voi vuokrata yhden pakun sijasta kaksi, kun lähtee vähän shoppailemaan Luis Vuittoneita…se vastuunkato koskee katsos meitä tavan ihmisiä, ei yrittäjien tarvitse murehtia moraalisesta tai yhteiskunnallisesta vastuusta. Kamat kasaan vaan ja halpamaihin hakemaan vielä suurempaa voittoa johtajille ja omistajille! Suomessa joutuu maksamaan tämmöisiä turhia veroja ja ylisuuria palkkoja, kehitysmaista löytää paljon pieniä, halpoja käsiä tekemään samat hommat puoli-ilmaiseksi. Yli puoli miljoonaa ihmistä on jo vapaamatkustajia tämän vastuunkannon pakoilun takia. Mutta suurien tekijöiden sijaan on paljon helpompi osoitella syyttävällä sormella työttömiä ja muita pummeja.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s