Ei vain rahanjakamista

Posted on Updated on

Taloudellisissa vaikeuksissa olevien ihmisten viimesijainen turva, toimeentulotuki on noussut puheenaiheeksi. Mitä toimeentulotuelle pitäisi tulevaisuudessa tehdä? Pitääkö se siirtää Kelan hoidettavaksi? Ja pitääkö asiakkaan tehdä jotain vastavuoroisesti sen myöntämisen eteen?

Sosiaalityöntekijöidenkin keskuudessa toimeentulotukityö jakaa mielipiteitä. Onko toimeentulotuki sosiaalityötä vai vain puhdasta matematiikkaa? Monessa kunnassa toimeentulotuki on jo jätetty etuuskäsittelijöille. Asiakkaita ei tavata eikä heidän asialleen omistaudu kukaan pidemmäksi aikaa. Äärimalleissa asiakkaat eivät edes voi tavoittaa sitä työntekijää, joka teki päätöksen, ja lisäksi käsittelijä vaihtuu kuukausittain.

Nykymallin pohjalta toimeentulotuen Kelaan siirto onkin vain pieni askel kohti lopullista kasvotonta palveluautomaattia.

Toimeentulotukiasiakkaiden keskuudessa kuitenkin tarvitaan kipeästi sosiaalityötä. Sosiaalityöntekijää ei tarvita niinkään manuaaliseen toimeentulotukilaskelman näpyttelyyn, vaan asiakkaan kokonaistilanteen kartoittamiseen ja hahmottamiseen sekä harkinnan käyttöön.

On ensinnäkin osattava arvioida, millaiset edellytykset viimesijaista tukea hakevalla asiakkaalla ylipäätään on asioida järjestelmissä ja esimerkiksi toimittaa hakemukseensa erilaisia liitteitä. On ymmärrettävä sellaisia elämän ilmiöitä, jotka estävät ihmistä toimimasta normaalisti ja turvattava vähimmäisturva niille, joiden toimintakyky on alentunut.

Lisäksi on huomattava erilaiset asioinnin esteet ja käytettävä harkintaa sekä osattava soveltaa toimeentulotukilakia kunkin asiakkaan tilanteeseen erikseen. On myös nähtävä syy ja seuraus ja keinot vaikuttaa näihin. Tätä ei valitettavasti tapahdu ilman sosiaalityöntekijää.

Kirjalliseen etuuskäsittelyyn siirtyneet kunnat säästänevät vähäosaisten kustannuksella, kun toimeentulotuen saaminen jää asiakkaan oman kirjallisen todistelu- ja perustelukyvyn varaan. Erittäin huolestuttava kehityssuunta on se, että viimesijaisen etuuden hakeminen on monessa kunnassa vaikeampaa kuin minkään muun yhteiskunnan etuuden hakeminen.

Tämä on ristiriitaista, sillä toimeentulotuki on tarkoitettu juuri niille, jotka usein tippuvat kaikkien muiden turvaverkkojen, myös Kelan, läpi. Millaisia ihmiskohtaloita puutteellisten selvitysten vuoksi hylättyjen hakemusten taustalta löytyy? Montako häätöä, kriisiytyvää lapsiperhettä? Ja toisaalta montako menetettyä nuorta nostaa kuukaudesta ja vuodesta toiseen tukea kenenkään perehtymättä varsinaiseen elämäntilanteeseen? Kaikki nuoret eivät saa aikuisen tukea kotoaan, liian moni nuori on tietämätön, eksyksissä ja yksin.

Kela-keskusteluissa tulisikin muistaa sosiaalityön merkitys toimeentulotukityössä ja pohtia meneekö viimeinenkin yhteys sosiaalityön ja toimeentulotuen väliltä poikki mahdollisen siirtymän jälkeen.

Osassa Suomen kuntia on toimiva työnjako sosiaalityön ja etuuskäsittelyn välillä. Näitä hyviä kokemuksia olisi syytä levittää kunnasta toiseen. Toimeentulotukityössä molempia tarvitaan, oikein mitoitetulla työnjaolla. Vain siten viimesijainen etuus saadaan kohdennettua sitä tarvitseville ja vain siten ihmisiä saadaan takaisin yhteiskuntaan, työelämään, opiskelemaan tai takaisin ensisijaisten etuuksien piiriin. Jos sosiaalityö eriytetään toimeentulotuesta täysin, toimeentulotukiasiakkuus pitkittyy.

Nimimerkki: Sosiaalityöntekijä
Kirjoittaja on työskennellyt vuosia sosiaalityön ja toimeentulotuen parissa.

toimeentulotuki vari hr

Kuva: Iiro Väisälä

Mainokset

2 thoughts on “Ei vain rahanjakamista

  Sosionomiopiskelija said:
  4.2.2014 16.16

  Ihan hyviä näkemyksiä. Asioita ei tarvitse aina kuitenkaan nähdä niin mustavalkoisesti. Mielestäni järjestelmää tulisi kehittää siten, että se palvelisi mahdollisimman hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia asiakkaita. Ne jotka tarvitsevat intensiivisempää apua ja kohtaamista, sitä myös tulisivat saamaan. Toimeentulotuen myöntäminen asettaa jo sinällään asiakkaita eriarvoiseen asemaan asuinkunnasta riippuen. Toimeentulotukiohjeissa on merkittäviä eroja kunnasta toiseen, myös perustoimeentulotukea koskevia. Rakenneuudistuksessa puhutaankin nimenomaan perustoimeentulotuen siirtämisestä Kelaan. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki jäisi sosiaalitoimelle.

  ”Sosiaalityöntekijää ei tarvita niinkään manuaaliseen toimeentulotukilaskelman näpyttelyyn, vaan asiakkaan kokonaistilanteen kartoittamiseen ja hahmottamiseen sekä harkinnan käyttöön.”

  ”Lisäksi on huomattava erilaiset asioinnin esteet ja käytettävä harkintaa sekä osattava soveltaa toimeentulotukilakia kunkin asiakkaan tilanteeseen erikseen. On myös nähtävä syy ja seuraus ja keinot vaikuttaa näihin. Tätä ei valitettavasti tapahdu ilman sosiaalityöntekijää.”

  Monissa kunnissa on lisätty sosiaaliohjaajien määrää. Sosiaaliohjaajat ovat voineet perehtyä asiakkaan tilanteeseen myös kokonaisvaltaisesti sekä ohjata ja neuvoa. Asiakkaan kohtaaminen ja kokonaistilanteen arviointi ei ole pelkästään sosiaalityöntekijöistä riippuvaista. Sosiaaliohjausta ja ohjaajia lisäämällä myös sosiaalityöntekijöille on vapautunut resursseja muihin tehtäviin.

  ”Kela-keskusteluissa tulisikin muistaa sosiaalityön merkitys toimeentulotukityössä ja pohtia meneekö viimeinenkin yhteys sosiaalityön ja toimeentulotuen väliltä poikki mahdollisen siirtymän jälkeen.”

  Ei mene, koska kysymyksessä on ollut perustoimeentulotuen siirtäminen Kelaan. Kuten edellä mainitsin, täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki jäisi sosiaalitoimelle. Sen sijaan voisimme miettiä, mitä keinoja meiltä löytyisi, jotta kaikki apua tarvitsevat pääsisivät tuen ja palveluiden piiriin. Jalkautuva sosiaalityö? Yhteisösosiaalityö?

  Kelan mukaantulo merkitsisi byrokratian vähenemistä ja tasavertaisen ja oikeudenmukaisen palvelun saamista. Mitä mieltä sitten itse palvelun käyttäjät ovat olleet Kela-kokeilusta?

  http://www.mtv.fi/uutiset/it/artikkeli/-yhden-luukun-periaate–oli-vantaalla-hitti-/2770442

  anonyymi said:
  4.2.2014 11.57

  Juuri näin.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s