Yhteinen maailma

Posted on

Nepal on kulttuurillisesti rikas maa  ja luonnoltaan upea, jonka vuoksi Nepal on turistien suosima kohdemaa. Maa on kuitenkin yhä toipumassa vuonna 2006 päättyneestä sodasta, ja yksi Nepalin suurimmista haasteista on naisten aseman parantaminen. Vaikka tyttöjen koulutus on viime vuosina lisääntynyt, on naisten asema heikko erityisesti maaseudulla.

nepal1

Nepalilaisessa vuoristokylässä pienet polut kiemurtelevat riisipengerrysten keskellä. Kylän talot on rakennettu perinteiseen tyyliin saveen sekoitetusta lehmän lannasta ja kivestä. Katot ovat aaltoilevaa peltilevyä. Eräässä talossa asuu Maya, jota tulimme haastattelemaan pro gradu-tutkielmaamme varten.

Maya ottaa vieraat vastaan kotinsa ovella lapsi sylissään. Hän keittää meille teetä jutellen elämästään, välillä itkien ja välillä nauraen. Talo on pieni, yhden huoneen kokoinen. Koti on vaatimaton, mutta viihtyisä.

Perinteisessä nepalilaisessa keittiössä ruoka valmistetaan tulella.
Perinteisessä nepalilaisessa keittiössä ruoka valmistetaan tulella.

 

Maya on noin 28-vuotias, tosin hän ei ole varma omasta iästään. Hänet naitettiin  16-vuotiaana. Tällä hetkellä Maya on käytännössä yksinhuoltaja, sillä hänen miehensä meni uudelleen naimisiin, vaikka he ovat yhä virallisesti naimisissa. Mies halusi “paremman” vaimon, koska Maya ei kyennyt työskentelemään miehensä perheen pellolla odotusten mukaan. Sosiaalisesti hän on erityisasemassa nepalilaisessa yhteiskunnassa.

– Minulla on kaksi pientä tytärtä. Olen taloudellisesti riippuvainen miehestäni, tarvitsen häntä, joten en voi lähteä.  Nyt ei ole muuta paikkaa minne mennä, kertoo Maya.

– Tässä kylässä naisten elämässä kaikki riippuu aviomiehestä ja hänen perheestään, jatkaa Srijana, Mayan ystävä.

Maya on mukana Maya Nepal ry:n rahoittamassa naisprojektissa. Projekti perustettiin yksin jääneiden naisten tueksi, jotta heillä olisi mahdollisuus selvitä itsenäisesti, löytää keinoja oman elämänsä parantamiseksi ja pitää lapsistaan huolta.

Tähän mennessä naisprojektin avulla Maya on päässyt lääkäriin terveystarkastukseen. Mayalla on ollut vuosia mielialalääkitys, jonka tarpeellisuutta ei oltu pitkään aikaan tarkistettu. Lisäksi projektiin osallistuvat paikalliset ihmiset ovat tärkeänä henkisenä tukena Mayan vaikeassa tilanteessa keskustellen hänen kanssaan, ymmärtäen ja neuvoen.

Mayan on tarkoitus tehdä käsitöitä, joita myydään Suomessa ja muissa maissa mahdollisuuksien mukaan. Maya haaveilee myös oman kauneushoitolan perustamisesta. Hän toivoo, että voisi myöhemmin opettaa muita naisia ja vetää näin omaa projektiaan.

Maya Nepal ry:n juuret ovat vuodessa 2005, kun kaksi suomalaista nuorta lähti Maailmanvaihto ry:n kautta vapaaehtoistyöhön nepalilaiseen lastenkotiin. Heillä oli siellä vastassa karu todellisuus, missä lasten oikeuksia rikottiin räikeästi. Lapsia varten lahjoitetut varat eivät menneet lasten hyväksi. [1] Yhdessä nepalilaisten ystävien kanssa useat suomalaiset vapaaehtoistyöntekijät puuttuivat lastenkodin toimintaan ja perustivat uuden lastenkodin. Maya Nepal ry rahoittaa lastenkotia Nepalissa, ja nyt toiminta on laajentunut naisprojektiin. Lastenkodille tulee usein naisia pyytämään apua lastensa kanssa eikä paikalliset projektit tavoita kaikkia naisia.

Äiti kehrää lankaa mattotehtaalla Kathmandun laaksossa.
Äiti kehrää lankaa mattotehtaalla Kathmandun laaksossa.

Tapaamme Dilmayan Kathmandussa pienessä teekaupassa. Dilmaya on leski, mutta hän pukeutuu  punaiseen mekkoon ja värikkäisiin rannerenkaisiin. Dilmaya kertoo olevansa onnellinen. Hänen ei tarvitse enää pukeutua paikallisen tavan mukaan leskinaisille tarkoitettuun valkoiseen pukuun, josta kaikki tunnistaisivat hänet leskeksi. Leskeys on kuin leima epäonnistumisesta, koska nainen ei ole onnistunut pitämään huolta miehestään.

Nykyisin omaa yritystään pyörittävä Dilmaya on kouluikäisen tytön yksinhuoltaja, hänen aviomiehensä kuoli lapsen ollessa vielä pieni. Dilmaya ei tiedä syytä aviomiehensä kuolemaan, mutta epäilee sydänkohtausta. Hän on saanut apua Nepalin hallituksen Micro-Enterprise Development Program (MEDEP)  -projektista, joka auttoi hänet alkuun.

– Sain 2000 rupiaa, noin 15 euroa, ruokarahaa, jotta pystyin osallistumaan koulutukseen. Minulla ei ollut mahdollista saada pankista lainaa, koska minulla ei ole mitään omaisuutta. Sitten kylässä oleva kehitysjärjestö teki hakemuksen, jonka avulla sain pankista lainaa.  Nyt minulla on oma yritys ja voin työllistää muitakin naisia, Dilmaya kertoo.

Dilmaya on onnekas, sillä naisten asema on  Nepalissa vaikea. Järjestetyt avioliitot ovat varsin yleisiä.  Noin 60 prosenttia naisista on naimisissa ennen täysi-ikäisyyttä ja noin joka kuudes on naimisissa ennen 15 vuoden ikää. Tosin viime vuosina tyttöjen koulutus on lisääntynyt, ja tämän ansiosta perinteinen käsitys tyttöjen naittamisesta 14-vuotiaina on muuttunut.  Monet kansalaisoikeudet kuitenkin varmistuvat naiselle usein vain naimisiinmenon kautta. Naimattomien, jätettyjen, eronneiden ja leskinaisten asema on hyvin haavoittuva, sillä heillä ei ole mitään oikeuksia.

Väknepal4ivalta naisia kohtaan on yleistä, ja syrjäisillä seuduilla heihin kohdistetaan monenlaisia haitallisia perinteitä: kastittomat tai jollakin lailla paikalliseen normiin sopimattomat naiset voidaan hylätä, jolloin he jäävät kaiken yhteiskunnan tuen ja avun ulkopuolelle, eikä heille löydy töitä.

Mayan, Dilmayan  ja useiden muiden nepalilaisten yksinhuoltaja- ja leskiäitien ainoana mahdollisuutena elämän parantamiseen ovat kolmannen sektorin tarjoamat naisprojektit.

Dilmaya ei halunnut ajatella elämäänsä ilman projektia.– Jopa sen ajatteleminen tuntuu vaikealta! Elämäni olisi hyvin erilainen. Minulla ei ollut mitään. Nyt minulla on jo oma tontti ja talokin.

 

Eriika Heikkilä ja Heli Mikkonen

Kirjoittajat ovat sosiaalityön opiskelijoita Lapin yliopistosta.

Kuvat: Eriika Heikkilä

Lähteet:

[1] Maya Nepal  http://www.mayanepalry.com

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s