Mihin kansalainen tarvitsee kukkahattutätejä?

Kuva Posted on

hattu_0Hyvät päättäjät, tulevat päättäjät ja heidän seuraajansa! Seuraavassa haluamme nostaa esille sosiaalityön merkityksen asiakkaiden, sosiaalityön päähenkilöiden kannalta.

Sosiaalityöntekijä on tunteita herättävä ammattinimike. Arkikäsityksissä työ hahmottuu sosiaalitoimiston kätkössä toteutettavana hyysäämisenä. Esimerkiksi ryhmä tulevia sosiaalityöntekijöitä kuvasi valtakunnallisella opintojaksolla heidän vanhempiensa kertovan lastensa opiskelevan mieluummin yhteiskuntatieteitä kuin sosiaalityötä. Sosiaalityö tulisi ymmärtää kuitenkin laajemmin, koska työssä on kyse ennen kaikkea kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisestä niin yksilön, yhteisön kuin yhteiskunnankin tasoilla.

“Mikä tää tällainen yksipuolinen suhde on, jossa toinen antaa ja avautuu, ja toinen kontrolloi”

Sosiaalityö on asiakkaan näkökulmasta suunnitelmallista työtä monesti haavoittuvien ja eettisesti herkkien kysymysten parissa. Tämä tarkoittaa asiakkaan kannalta suotuisaan muutokseen pyrkivää ongelmanratkaisua, mutta työllä voidaan pyrkiä myös hyvän tilanteen säilyttämiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Joskus asiakkaille voi jäädä tunne, että heidän tulee avata elämänsä avoimeksi kirjaksi tuntemattomille ihmisille, joista he eivät tiedä mitään ja jotka edustavat virkamieskoneistoa ja kontrollia. Työhön kohdistuu näin ollen paljon paineita ja odotuksia. Ammattietiikassa painottuvat kuitenkin ensisijaisesti tuki, asiakkaiden ihmisarvo ja oikeus kunnioittavaan kohteluun ja vasta toissijaisesti asiakkaiden velvollisuudet ja kontrolli. (i; ii)

“N6989841700_a0b6dbace7_bäe mut ihmisenä” – millaista sosiaalityötä asiakas tarvitsee?

Sosiaalityön asiakkaat saattavat kokea, että sosiaalityön kohteina he leimaantuvat negatiivisesti, heitä ei kohdella kunnioittavasti, eivätkä he koe päätöksiin osallistumismahdollisuuksiaan riittäviksi. Asiakkaat kokevat herkästi myös joutuvansa epäilyjen kohteeksi. Toisinaan myös työntekijät uskovat asiakkaan olevan lähtökohtaisesti epäluotettava valehtelija, joka on tuomittu epäonnistumaan. Se estää aidon vuorovaikutuksen asiakkaan ja työntekijän välillä. (iii)

Toteuttaakseen tehtäväänsä hyvinvoinnin lisääjänä, sosiaalityö vaatiikin ammattitaitoisia tekijöitä. Muuten vaarana on, että sosiaalityö ei toimi ammattietiikkaan, tutkimustietoon ja ammattilliseen kokemukseen pohjautuvista lähtökohdista, vaan se valjastetaan itselleen vieraiden tarkoitusperien palvelijaksi, jolloin myös asiakkaan saaman kohtelun, tuen ja auttamisen laatu voi olla epäammattimaista. Asiakkaan lähtökohdasta:

Hyvä sosiaalityöntekijä…

…hahmottaa asiakkaan tilanteen kokonaisvaltaisesti eli:

– ottaa huomioon sekä sosiaaliset, psyykkiset että fyysiset tekijät asiakkaan hyvinvoinnin  kannalta

– osaa toimia yhteistyössä asiakkaan, tämän omaisten sekä muiden alojen ammattilaisten kanssa

– dokumentoi asiakkaan tilanteen ja oman toimintansa huolellisesti ja eettisesti kestävällä tavalla, jotta esimerkiksi työntekijävaihdokset eivät heikennä asiakkaan tilannetta.

…kunnioittaa asiakkaita eli:

– Arvostaa erilaisia ihmisiä.

– Kohtaa asiakkaan arvostavasti, vaikka ei asiakkaan tekoja pystyisi hyväksymään.

– Suhtautuu empaattisesti asiakkaaseen.

– Ottaa toiminnassaan asiakkaan toiveet huomioon.

– Kohdistaa mahdollisen kritiikin käytökseen, ei asiakkaaseen ihmisenä.

 ….tarkastelee omaa toimintaansa kriittisesti eli:

– Myöntää virheensä ja oppii niistä.

– Sietää ja hyväksyy keskeneräisyyttä ja epätäydellisyyttä – niin itsessä, työssä kuin asiakkaissakin.

– Ymmärtää ja tuo näkyväksi rakenteellisia epäkohtia.

– Kykenee ammatilliseen etäisyyteen.

– Toimii erityisesti ihmisarvoa ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta edistäen.

 …tuntee ammattinsa käytännöt

– Omaa hyvät vuorovaikutustaidot.

– Kunnioittaa lainsäädäntöä.

– On yliopistossa monitieteellisen koulutuksen saanut henkilö.

Niukoilla resursseilla ja liian vähillä pätevillä sosiaalityöntekijöillä ei tällaisen sosiaalityön toteuttaminen ole mahdollista. Siksi on tärkeää panostaa siihen, että sosiaalityöntekijöillä on laaja-alainen ymmärrys sosiaalisista ongelmista ja yhteiskunnan toimintamekanismeista, minkä vain laaja, monitieteinen yliopistokoulutus takaa. Muutoin “hyysäjätantta-imago” voi olla perusteltukin.

Sosiaalityöntekijät toimivat asiakkaiden parhaaksi, ja asiakkaat ansaitsevat asiantuntevan rinnallakulkijan.  Hyvinvoinnista ei kannata säästää. 

Tiia Kokkola, Frida Rönnholm, Pia Tahvanainen

Social Work Action – Mediavälitteisen rakenteellisen sosiaalityön teoria ja toiminta kurssin opiskelijoiden pienrymä

Hanging on the front door

Lähteet:

(i) Arki, arvot, elämä ja etiikka 2013. Sosiaalialan ammattieettiset ohjeet. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry, Helsinki. Katsottavissa:

(ii) Laitinen, Merja & Pohjola, Anneli 2010. Asiakkuus sosiaalityössä. Gaudeamus, Helsinki.

(iii) Metteri, A. 2012. Hyvinvointivaltion lupaukset, kohtuuttomat tapaukset ja sosiaalityö. Akateeminen väitöskirja. Tampereen yliopisto, Tampere. Katsottavissa: http://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/66973/978-951-44-8956-3.pdf?sequence=1 

Katso myös:

Palomaa, Antti 2014. Tampereen lastensuojelun työntekijät: “Lapsia ei pystytä tapaamaan. Uutinen. Yle Uutiset. http://yle.fi/uutiset/tampereen_lastensuojelun_tyontekijat_lapsia_ei_pystyta_tapaamaan/7271306?fb_action_ids=10203146114111782&fb_action_types=og.recommends

Pietilä, Niina 2014. Matemaattinen mahdottomuus. Blogi-kirjoitus. Sosiaalinen tekijä. https://sosiaalinentekija.wordpress.com/2014/03/04/matemaattinen-mahdottomuus/

Ristimäki, Tapio 2014. Sosiaalialan vakanssien perustuttava asiakkaiden palveluntarpeisiin. Blogi-kirjoitus. Talentia ry, puheenjohtajan blogi. http://www.talentia.fi/ajankohtaista/blogit/puheenjohtajan_blogi?1172_m=5763&v_5763=15533

Kuva1: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Päivi Honkonen

Kuva2 & 3: Flickr, www.flickr.com/commonsDave HilditchTimothy Valentine

Mainokset

6 thoughts on “Mihin kansalainen tarvitsee kukkahattutätejä?

  Nuttura löysällä joskus kireällä said:
  12.6.2014 18.50

  Kyky small talkiin ja huumoriin ei ole haitaksi asiakastyössä. Ammattitaitoa on tilannetaju ja toimia sen edellyttämällä tavalla. Yhä lastensuojelun kukkahattutäti nutturan kanssa.

  Ja kiitos hienosta artikkelista!

   Tiia-opiskelija said:
   13.6.2014 22.35

   Jep, nuttura voi olla rento juttu, jos sille osataan nauraa.

  bääbää said:
  5.6.2014 23.50

  Hei pliiiiiiiiiiis, no more kukkahattu-termiä kiiittooooos !!!! otsikko vei nyt pohjan koko tekstiltä, valitettavasti.

   Tiia-opiskelija said:
   7.6.2014 21.22

   Mikä termissä vie koko tekstiltä pohjan? Voikohan olla niin että termi vie myös koko sosiaalityöltä pohjan, jos sitä käytetään? Mitenköhän kukkahattutädistä, sosiaalitantasta ja sossuämmästä voitaisiin päästä myös kansankielessä eroon? Mitä pitäisi tehdä?

  Tiia-opiskelija said:
  5.6.2014 19.43

  Mahtaako nimen pelko kasvattaa myös asian pelkoa? (ks. Harry Potter -kirjat) 🙂 Mutta minäkin olen sitä mieltä, että hattu pitäisi laittaa narikkaan ihan kaiken kansan ja varsinkin päättäjien puheissa. Toivottavasti kirjoitus saisi ihmiset ajattelemaan, että asiantuntijoita tässä ollaan eikä mitään hempeähattuisia tätejä 🙂

  Hattu narikkaan said:
  5.6.2014 10.14

  Voi kun toivoisin ettei itse vielä käytetä itsestämme kukkahattutermiä, ei edes huumorilla! mulla meinaa korvat vuotaa verta kun kuulen sen 🙂

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s