”Mut tehtiin mieheksi, mut kuorien kanssa tuli pieni fiba.”

Posted on Updated on

Sukupuoli käsitteenä on varmasti meille kaikille selkeä. Jokainen kuuluu jompaankumpaan sukupuoleen, ainakin sosiaaliturvatunnuksen ja henkilökortin M/F -tunnuksen perusteella. Entä jos sukupuolta kuvaava tunnus osoittaakin väärää sukupuolta, mitä koet itsesi olevan, tai et koe kuuluvasi kumpaankaan?

Transsukupuolinen ihminen kokee syntymässään määritellyn sukupuolensa vääräksi ja tuntee tarvetta korjata fyysisen sukupuolensa vastaamaan omaksi kokemaansa sukupuolta. Tätä päätöstä saattaa edeltää vuosien kipuilu vääräksi koetussa kehossa ja kulttuurin asettamassa roolissa.

Transsukupuolisuutta on tutkittu hyvin vähän. Länsimainen kulttuurimme ja yhteiskunta, jossa elämme, näkee sukupuolen kahtiajakoisesti, eikä sukupuolen moninaisuutta tunnusteta. Ilmiö on ollut näkymättömissä, ja on sitä edelleen. Ongelmalliseksi näkymättömyys muodostuu etenkin silloin, kun sukupuolensa moninaisesti tunteva hakeutuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Tietoa aiheesta ei ole tarpeeksi ja se johtaa usein asiakkaiden huonoon kohteluun. (ii)

”Sivistynyt sossutäti”

Tutkimusta tehdessä olemme seuranneet sosiaalista mediaa ja transsukupuolisten ylläpitämiä blogeja. Usein kohtaamiset palveluissa eri työntekijöiden kanssa saavat osakseen paljon kritiikkiä. Eräässä blogissa, otsikolla Sivistynyt sossutäti (i), kuvataan asioimista sosiaalitoimessa seuraavasti. 

” …se (sosiaalityöntekijä) sitten kysy että mikä tutkimusryhmä mua Tampereella hoitaa ja miksi, niin jouduin kertomaan että sukupuolenkorjaushoitoja vartenhan mää siellä käyn. Se täti hiljeni hetkeksi, nosti lasejaan ja katto mua tosi tarkasti päästä varpaisiin ja kysy että ”Anteeksi, mää oon nyt vähän pihalla että kumpaan suuntaan sää nyt siis oot korjaamassa..?”. Meinasin jäätyä siihen paikkaan, mutta vastasin sitte kuitenki että naisesta mieheksi. Sitte tää täti nauraa ja on sillee ”Joo no täytyy myöntää että kun astelit sisään niin piti mun vähä aikaa miettiä että ootko sinä tyttö vai poika, mutta nyt ku tarkemmin kattoo niin onhan sinussa huomattavissa vähän miehistymistä. Mutta nykyäänhän saa onneksi olla vähän androgyyni, vai mitä, hehheh!”.

Sorrumme herkästi stereotyyppisiin olettamiin, vaikka meidän tulisi astua laatikon ulkopuolelle ja nähdä ihmiset moninaisemmin kuin pelkästään arvioiden ulkonäköä maskuliinisten tai feminiinisten piirteiden mukaan. Miehillä saa olla pitkät hiukset ja koruja, ja naiset saavat olla vaikkapa lihaksikkaita ja kaljuja.

”Eikä siinä vielä kaikki. Jatkettiin jostain muusta aiheesta, mutta se aina välillä palas kyselemään tästä ”niin jännästä ja suuresta elämänmuutoksesta”, halus tietää mitä leikkauksia on tulossa ja mitä on jo ollu, oonko työpaikalla kertonu taustoistani ja kaiken huipuksi kysy vielä että pystynkö olemaan seksisuhteessa(?!)….. Tuijotin kieltämättä sitä vähän järkyttyneenä jonku aikaa ennen ku sain sanottua ettei mun elämässä oo koskaan ollu mitään sellasta. Se tokas vaan että ”No niin, ompahan jotaki jännää vielä tulossa, hehhehhh”. Miks musta tuntuu ettei ihan joka asiakkaalta sossunluukulla kysellä niiden seksielämästä ja intiimialueista.”

Työssä asiakkaan näkeminen kokonaisvaltaisesti vaatii usein sitä, että meidän tulee tietää ihmisen elämään vaikuttavista merkittävistä asioista. Jokaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen tulisi ymmärtää se, että sukupuoliristiriidan kanssa on voitu kipuilla läpi elämän, eikä ihminen välttämättä halua tästä asiasta muistutettavan sielläkin, missä sitä ei tarvitsisi selittää tai käydä läpi.  Asiakas on asiantuntija omassa asiassaan, mutta asiakkaan tehtävä ei ole opettaa häntä palvelevaa ammattilaista.

Sosiaalityön tehtävä on tehdä näkyväksi se, mikä on näkymätöntä ja tuoda valoa sinne, missä on pimeää. Tämän vuoksi peräänkuulutamme, että koulutusta sukupuolen moninaisuudesta tulisi vaatia niin sosiaali- ja terveydenaloilla kuin kasvatustyössä. Ihmisoikeudet ovat ylpeytemme, joten koulutus on yksi keinoista, jolla takaamme niiden toteutumisen!

Johanna Hyvönen
Kasper Väänänen

___________________________

(i)                 http://self-made–man.blogspot.fi/2014/04/sivistynyt-sossutati.html

(ii)               Tulokset ovat pro gradu tutkimuksestamme (Lapin Yliopisto): ”Mut tehtiin mieheksi, mut kuorien kanssa pieni fiba.” – kokemuksia sukupuolenprosessista. Sosiaalityön pro gradu tutkielmassa tarkasteltiin transsukupuolisten kokemuksia sukupuolenkorjausprosessista. Aineistonkeruu menetelmänä käytimme kirjoituspyyntöä.

Mainokset

One thought on “”Mut tehtiin mieheksi, mut kuorien kanssa tuli pieni fiba.”

    Alan said:
    12.6.2014 16.36

    Hieno teksti! 🙂

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s