Kokonaisvaltaisen sosiaalityön katvealueita I: Seksuaalisuus

Kuva Posted on Updated on

Sosiaalityöllä pyritään ihmisen holistiseen, kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen. Työstä löytyy myös katvealueita, kuten seksuaalisuus.Vaikka kyseessä on kulttuuriin ja  hyvinvointiin liittyvä, hienoviritteinen ja kokemuksellinen asia, sosiaalityössä seksuaalisuus usein unohdetaan. Seksuaalisuuden merkitys hyvinvointiin saattaa jäädä huomiotta esimerkiksi hienotunteisuuden, kohtaamisen kykenemättömyyden, tabuna näkemisen tai tylyn kohtaamisen vuoksi.

Missä kohtaa sosiaalityötä aihe koskettaa?340687225_4dfb40d291_o

Päihdetyössä aihe kytkeytyy voimakkaasti riippuvuuteen parisuhteesta. Vammaistyössä aihe liittyy ihmisarvoon ja itsemääräämisoikeuteen, kuten myös vanhustyössä, jossa seksuaalisuus nivoutuu läheisyyteen liittyviin kysymyksiin – alkaen pariskuntien mahdollisuudesta asua yhdessä. Entä erilaisten muistisairauksien mukanaan tuomat muutokset? Myös yksinäisyys sosiaalityön asiakkaiden parissa voi olla musertavaa. Läheisyyden tarve voi esimerkiksi olla suuri yksinäisellä mielenterveyskuntoutujalla, jonka elämänpiiri on kaventunut. Seksuaalisuuden kohtaaminen sosiaalityössä kytkeytyy monitasoisiin kysymyksiin hyväksikäytöstä ja riippuvuudesta, ihmisen kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen ja perustarpeisiin.

Seksuaalietiikan periaatteisiin kuuluu, että jokaisella on oikeus toteuttaa itseään, kunhan käytös ei ole loukkaavaa, riistävää tai lainvastaista suhteessa muihin. Miten sosiaalialalla tätä huomioidaan? Joissain maissa esimerkiksi seksuaalineuvontaan tai –terapiaan vaikkapa vammaisten ihmisten kanssa voi kuulua maksulliset seksipalvelut.

Nuorten kanssa työskennellessä seksuaalisuuden kysymykset kytkeytyvät vahvasti identiteettiin ja kasvun sekä kehityksen tukemiseen. Nuorten seksuaali-identiteetin kysymyksiin kuuluvat esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuolen kokemiseen liittyvät pohdinnat. Sensitiivinen, kohtaava vuorovaikutus on erityisesti nuorten kanssa tärkeää.

Sosiaalityön koulutuksessa seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ovat hämmentävän vaiettu aihe. Opinnäytetöitä toki tehdään, esimerkiksi prostituutiosta, seksuaalivähemmistöistä, läheisyydestä. Mutta ei niinkään seksuaalisuudesta ja seksistä osana meidän kaikkien hyvinvointia ja identiteetin rakentumista. Miksi sosiaalityö on vaiennut aiheista?

O549547256_90f17c5615_osin läsnä työssä?

Epätieteellisen googlehaun (sosiaalityö, seksi, seksuaalisuus) tuloksena verkosta löytyi yksi viittaus sosiaalityön opintoihin Tampereen yliopistossa, yleisellä tasolla viittauksia terveyssosiaalityöhön ja seksuaalineuvontaan sekä yksi viagrakeskustelu.  Muutoin seksuaalisuuden tai seksin ja sosiaalityön yhdessä esiintyminen verkossa liittyvät esimerkiksi lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja muihin hyväksikäytön tai väkivallan muotoihin.

Miten toimit, kun asiakas kertoo läheisyyden tarpeistaan? Tai kun nuori tuo esiin, että haluaisi partnerin, kumppanin, läheisyyttä, mutta tulee torjutuksi, ei uskalla lähestyä? Kohtaamisessa aikuisten kanssa tärkeä osa vanhemmuuden tukemista ovat parisuhteeseen ja läheisyyteen liittyvät asiat. Puhumattakaan aseksuaalisuudesta, yleisistä normeista poikkeavasta seksuaalisuudesta tai kun asiakkaan seksuaalisuutta on rikottu.

Liittyykö kulttuuriimme jotain tukahdettua? Vaikka seksuaalisuus työntyy yhteiskuntaan mainoksien, tositeeveen, julkisten menojen, ihannoinnin ja pukeutumisen kautta. Osaammeko puhua seksuaalisuudesta luonnollisesti, arvokkaasti ja kunnioittavasti?

Sosiaalityö kytkeytyy toimintakykyyn ja tarpeisiin.  Yhtälailla tarve olla tärkeä, kuulua johonkin ja  liittymisen tarve, ovat osa läheisyyden ja sitä kautta seksuaalisuuden kysymyksiä.

Näyttää siltä, että seksuaalisuudesta puhuminen ei ole luonnollinen osa sosiaalityötä. Vaikka viehättävyys, kauneus (joka on katsojan silmissä), seksuaalisuudesta kertovat merkit ja symbolit, ovat läsnä jatkuvasti visuaalisessa ympäristössämme, musiikissa, viihteessä laajemmin, puheessa, mielessä… Voisiko myös seksuaalisuus olla luonnollisella tavalla läsnä asiakastyössä osana luottamuksellista asiakassuhdetta?

Blogin ylläpitäjät, Mari Suonio & Frida Rönnholm

Lue lisää:

Tommi Paalanen. Seksuaalietiikka 2011. http://blogs.helsinki.fi/seksuaalietiikka2011/2011/02/05/2-peruskasitteita-seksuaalisuus/

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/269352-cp-vammaisen-heljan-raju-tarina-%E2%80%9Dsosiaalityontekija-sanoi-etta-eihan-sinua-voi-rais

Kuva1 & 2: Flickr, www.flickr.com/commons,Rupert Ganzer,Mr.Enjoy

Mainokset

3 thoughts on “Kokonaisvaltaisen sosiaalityön katvealueita I: Seksuaalisuus

  Sosiaalinen tekijä responded:
  29.10.2014 17.05

  Viimeisimmät kommentiti tulevat etusivulle sivupalkkiin kärkeen, vaikka kommentti tulisikin vanhaan postaukseen.

  Olli Kankkunen said:
  29.10.2014 16.51

  Hyvä kirjoitus aiheesta, joka on hämmentävän vähällä huomiolla sosiaalityön opinnoissa Suomessa. Olen itse etuoikeutetussa asemassa opiskelemassa sosiaalityötä Isossa-Britanniassa Keelen yliopistossa ERASMUS- ohjelman kautta yhden lukukauden verran. Ensimmäiset luennot täällä toivat heti mieleeni tämän artikkelin, sillä jo toinen luentopäivä 1. vuoden maisteriopiskelijolle käsitteli yksinomaan seksuaalisuutta, sen eri muotoja ja niiden tiedostamisen tärkeyttä sosiaalityössä, joten olin todellakin positiivisesti yllättynyt. Oma katsaus täkäläiseen sosiaalityön opetukseen on toistaiseksi vain reilun kuukauden mittainen joten sen syvällisemmin en voi kommentoida minkä verran aiheeseen jatkossa palataan. Paljon puhutaan kuitenkin kurssista riippumatta hyvin kokonaisvaltaisesta ihmisen kohtaamisesta (Ei sillä, etteikö Suomessakin 🙂 ) Tässä aiheeseen liittyen hyvä video, jonka katsoimme em. luennolla:

  http://www.scie.org.uk/socialcaretv/video-player.asp?guid=CACAAE12-7375-429A-9D9A-1D28E29E65BD

  Jos joku näitä ”vanhempia” artikkeleita siis lukee, saati niiden kommentteja 🙂

   marikatri said:
   29.10.2014 22.51

   Kiitos! Olli, ihan totta, että kokonaisvaltaisuudesta puhutaan paljon koulutuksessa, mutta ehkä se konkretia jää turhaan vähemmälle. Nuo scien oppimateriaalit ovat todella hyviä, mukava kuulla, että niitä käytetään Keelessä opetuksessa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s