Voiko seksityö olla vapaaehtoista?

Posted on Updated on

Seksin myyjät kantavat stigmaa kaikkialla maailmassa. Alalle tulon syyt ovat moninaiset ja liittyvät yleisempiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin, eivät vain työtä tekevien omiin valintoihin.

Seksikaupan yhdessä ääripäässä ovat ihmiskaupan uhrit. Globalisaation kasvu on lisännyt ihmiskauppaa. Seksityöhön pakotettuja ihmiskaupan uhreja oli kansainvälisen työjärjestön ILOn tilastojen mukaan vuonna 2012 koko maailmassa noin 4,5 miljoonaa. Se oli reilu viidesosa kaikista ihmiskaupan uhreista (1). Nepalilainen Ritu Kc kertoo  Nepalista Intiaan siepatuista alaikäisistä tytöistä, jotka loppuun käytettyinä, usein fyysisestikin vammautettuina, palautetaan takaisin kotimaahansa (2). Siellä heitä ei enää hyväksytä takaisin alkuperäiseen yhteisöönsä. Onnekkaimmassa tapauksessa he saavat viettää loppuelämänsä hyväntekeväisyysjärjestön laitoskodissa.

Toisessa ääripäässä, erityisesti Länsi-Euroopassa, alan ammattilaiset ovat perustaneet ammattiyhdistyksiä ja vaativat mielenosoituksin työlleen kunnioitusta ja turvallisia työoloja (1). Heidän äänensä myötä moni on alkanut ajatella seksityötä yksilön vapaana valintana.

Mitä tarkoitetaan ihmisen vapaalla valinnalla? Malmölaisessa tutkimuksessa seksityötä tekevistä ruotsalaisista 60–70 prosentilla oli huumeongelma. Riittävän taloudellisen tuen lisäksi esimerkiksi korvaushoitoon pääseminen voi auttaa ihmisarvoiseen elämään ja todelliseen valinnanvapauteen sen suhteen, haluaako jatkaa seksityöntekijänä vai ei. Korvaushoitoon pääseminen on kuitenkin käyttäjien kokemusten mukaan vaikeaa.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo tapaamistaan suomalaisnuorista, joiden täytyy hankkia rahaa seksityöllä, koska he ovat pudonneet yhteiskunnan tukien piiristä kieltäydyttyään työstä, koulutuksesta tai armeijasta. Prostituutio voi siis olla taloudellinen pakko tai epäonnistuneiden valintojen seuraus.

Tuoreiden kyselytutkimusten mukaan aikuiset saattavat houkutella nuoria alalle tarjoamalla rahaa tai alkoholia seksipalveluja vastaan. Eri kyselyjen mukaan 5–12 prosenttia nuorista on saanut tällaisia seksinostotarjouksia.  Raha-automaattiyhdistyksen rahoittaman Exit nuorille -ohjelman tarkoitus on ennalta ehkäistä nuorten seksityöhön ajautumista ja löytää vaihtoehtoja seksityön jo aloittaneille nuorille. Ohjelman projektipäällikkö Tanja Auvisen mukaan Suomessa elää vahvana myytti siitä, että suurin osa prostituoiduista harjoittaisi seksikauppaa vapaaehtoisesti.

Sisäministeri Päivi Räsänen ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ovat viime vuosina ottaneet uudelleen esiin seksin oston kriminalisoinnin Ruotsin (ja Norjan ja Islannin) mallin mukaan. He uskovat kriminalisoinnista olevan apua taistelussa ihmiskauppaa vastaan.

Tiedot mallin vaikuttavuudesta niin prostituution määrään kuin seksityöläisten asemaan ovat kuitenkin ristiriitaisia. Katuprostituutio on Ruotsissa kyllä vähentynyt, mutta seksin myynnin arvellaan toisaalta vain siirtyneen enemmän piiloon (3). Seksin myyjän asema on saattanut heikentyä oston kriminalisoinnin myötä esimerkiksi siksi, että ostajat haluavat välttää kondomin käyttöä, etteivät jättäisi jälkeensä mahdollista todistusaineistoa. Kriminalisoinnin myötä myös seksin myyjien luottamus poliisin apuun heikkenee. Norjalainen prostituoitujen tukijärjestö toteaa, että oston kriminalisoinnin ja poliisikontrollin myötä prostituutiosta on Norjassa tullut näkymättömämpää ja entistä stigmatisoituneempaa (3).

Päivi Räsänen haluaisi oston kriminalisoinnin lisäksi panostaa etsivään työhön prostituoitujen parissa (4). Etsivää työtä tekeviä exit-ohjelmia on kuitenkin kritisoitu erityisesti siitä, että ne huonontavat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien, ilman oleskelulupaa työskentelevien seksin myyjien asemaa. Exit tarkoittaa heille exitiä maasta pois (4), mikä voi tarkoittaa seksityöläiselle yhteisönsä hylkimäksi tulemista.

Seksin myyjiä Suomessa matalalla kynnyksellä auttava Pro-tukipiste korostaa seksityötä tekevien itsemääräämisoikeutta. Kun tukipisteen etsivät työntekijät esimerkiksi jalkautuvat baareihin jakamaan kondomeja ja liukuvoiteita seksityöläisille, he korostavat tekevänsä sen työntekoa häiritsemättä (9). Tukipisteen toiminnanjohtajan Jaana Kauppisen mukaan myös apua työstä irrottautumiseen annetaan, jos seksin myyjä sitä itse pyytää. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse teeskennellä lopettamishalua saadakseen tukipisteen palveluja (10).

Prostituutiota tutkinut kansanedustaja Anna Kontula vertaa seksikaupan laillisuutta abortin laillisuuteen (4). Laillinen abortti ei ole johtanut siihen, että ihmiset olisivat alkaneet pitää raskaudenkeskeytyksiä hienona juttuna. Kuitenkin silloin, kun se sattuu omalle kohdalle, on parempi, että sen voi tehdä laillisesti lääkärillä kuin laittomasti puoskarilla. Sama pätee seksityöntekijöihin: oman turvallisuutensa ja hyvinvointinsa takia heidän on tärkeä olla osallisia yhteiskunnassa ja pystyä luottamaan siihen, että saavat niin poliisin kuin sosiaalityön palveluja rikollisiksi leimautumatta.

Nimimerkki
Tuutikki

SoTe 29.10.14.-1

Lähteitä:
1  Johanna Hefel: Sex, Work, Sex Work. Luento Lapin yliopistossa 20.5.2014.

2  Ritu Kc: esitelmä Lapin yliopistossa 23.5.2014.

3  Prostituutio Pohjoismaissa. Raportti Pohjoismaisen prostituutiotyön verkoston kokouksesta Helsingissä 8.-9.9.2011. http://pro-tukipiste.fi/fileadmin/pro-tukipiste/tiedostot/materiaalipankki/Prostituutio_Pohjoismaissa_Protukipiste2012.pdf

4 Suomenkuvalehti 29.11.2013: Onko prostituutio rikos? Oikeusministeri haluaa lopettaa ilotyttöjen bisnekset. http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/onko-prostituutio-rikos-oikeusministeri-haluaa-lopettaa-ilotyttojen-bisnekset/

5 Exit-hankkeen tiedote 29.2.2012, http://www.exithanke.fi/2012/02/tiedote290212/

6 http://www.exithanke.fi/organisaatio/

7 Uusisuomi 6.9.2013: Outo myytti suomalaisesta seksikaupasta. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/62140-outo-myytti-suomalaisesta-seksikaupasta

8 Päivi Räsänen 6.7.2012: Seksin ostamiselle täyskielto. http://paivirasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110786-seksin-ostamiselle-t%C3%A4yskielto.

9 http://www.protukipiste.fi

10 Rakentaja 8/2012. http://www.pro-tukipiste.fi/uploads/media/Rakentaja_Protukipiste.pdf

 

 

 

One thought on “Voiko seksityö olla vapaaehtoista?

    Lottariina said:
    21.11.2014 8.57

    Olen viime aikoina törmännyt tähän teemaan useaan otteeseen. Tässä artikkelissa on hyvin koottu aiheesta esillä olevat argumentit. Mielestäni mahdollinen kriminalisointi tulisi rakentaa siten, että se nimenomaan tarjoaisi suojaa seksiä myyvälle. Todellista suojaa. On hyvinvointivaltion suurta heikkoutta, jos ihmiset joutuvat myymään itseään elääkseen. Tällaisia aukkoja tai tällaista mahdollisuutta ei saisi olla olemassa, koska se asettaa ihmisiä erittäin haavoittuvaan asemaan.

    Mitä laittomiin maahanmuuttajiin tulee, on kyse aivan eri laista, joka koskee kaikkia laittomasti maassa oleskelevia tekivätpä he seksityötä tai jotain muuta työtä laittomasti. Jos laittomasti maassa oleskelevia halutaan suojella, tulisi luonnollisesti puuttua maasta poistamiskäytäntöihin ja ehkä myös laittoman työntekijän palkkaamiseen yleisellä tasolla. Ihmiskaupan uhrit tulee luonnollisesti huomioida erillisenä ryhmänä.

    Tällä hetkellä käydään polttavaa keskustelua abortista (liittyen omantunnon vapauteen) ja siksi se on mielestäni hyvä esimerkki tässä yhteydessä, vaikka toimiikin huonosti perusteena kriminalisoinnin vastustamisessa. Abortin tehneet kärsivät usein mielenterveydellisistä ongelmista, vaikka toiminta onkin laillistettu. Laillistamalla ei voida suojella ihmisen persoonaa haavoittumasta. Stigmaa voidaan vähentää, mutta henkiset haavat eivät laillistamalla hälvene. Uskon että kuka tahansa voi turruttaa itsensä pakon edessä, mutta onko se ihmiselle hyväksi?

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s