Onko oleskeluyhteiskuntaa olemassa? Sosiaalialan työntekijä – kerro kokemuksesi

Posted on Updated on

Tutkimushanke pitkäaikaisesti viimesijaisen sosiaaliturvan varassa elävien elämäntilanteesta

Sosiaalialalla työskentelevä, voit vaikuttaa vastaamalla kyselyyn!

Yhteiskunnallisessa keskustelussa syyllistetään viimesijaisella sosiaaliturvalla eläviä laiskuudesta. Puhutaan oleskeluyhteiskunnasta. Syytökset kuitenkin perustuvat olettamukseen, sillä tutkimustietoa aiheesta ei juuri ole. Oleskeluyhteiskunnalla tarkoitetaan tilannetta, jossa työikäinen ihminen ei syystä tai toisesta pysty elättämään itseään omalla työllään, vaan elää viimesijaisen sosiaaliturvan avulla. Hanke yrittää selvittää, kuinka ihmiset selviytyvät tässä tilanteessa: mitkä tekijät auttavat heitä koulutukseen, kuntoutukseen ja työelämään, mitkä tekijät pidentävät asiakkuuden kestoa.

Sosiaalinen tekijä on mukana hankkeessa, jossa tutkitaan pitkäaikaisen sosiaaliturvan varassa elävien selviytymistä otsikolla Suomalaisten selviytyminen. Hanketta on suunniteltu isolla joukolla ja kyselylomaketta työstetty osin joukkoistamalla. Näin sosiaalialalla työskentelevät ovat päässeet vaikuttamaan siihen, millä tavalla tutkijat kysyvät arjessa kohdattavia asioita.

Sosiaalinen tekijä –blogi haluaa edistää tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelua. Koimme, että meillä on käytäntöä ja tutkimusta yhdistävänä yhteisönä osaamista olla mukana suunnittelemassa tutkimushanketta, työstää kyselylomakkeita ja olla edesauttamassa sosiaalialalla tehtävää tutkimusta.

Toivomme, että Sinä sosiaalialalla työskentelevä käytät hetken aikaa, tutustut tutkimushankkeen kuvaukseen ja vastaat kyselyyn. Vastauksesi on todella tärkeä selvitettäessä eri aineistojen kautta, mistä kaikesta onkaan kyse asiakasryhmällä, joka elää pitkäaikaisesti viimesijaisen sosiaaliturvan varassa. Myöhemmin aineistoa kerätään myös sosiaaliturvan asiakkailta itseltään.

Allaolevasta linkistä pääset vastaamaan kyselyyn 10.4.2015 mennessä. Kyselyn etusivulla kuvataan tarkemmin kyselyn sisältöä ja tarkoitusta:

Työntekijöille tarkoitettu SUSE-kysely

Kuva: Iiro Väisälä
Kuva: Iiro Väisälä

Tutkimushankkeen kuvaus

Dosentti Sakari Kainulaisen (DIAK) ja professori Juho Saaren (Itä-Suomen yliopisto) johtama tutkimusryhmä tutkii pitkäaikaisesti sosiaaliturvan varassa elävien elämäntilannetta otsikolla Suomalaisten selviytyminen. Hanketta on ollut valmistelemassa tutkijoita ja käytännön työntekijöitä Itä-Suomen ja Lapin yliopistoista, Diakonia-ammattikorkeakoulusta, Sosiaalinen Tekijä-blogisivustosta, kirkkohallituksesta sekä sosiaalialan eri sektoreilta. Tutkimushankkeen yhtenä aineistona kerätään kyselytutkimus diakoniatyöntekijöiltä, sosiaalityöntekijöiltä ja sosiaaliohjaajilta.

Tutkimushanke pyrkii saamaan otetta oleskeluyhteiskuntailmiöön. Oleskeluyhteiskunnalla tarkoitetaan tilannetta, jossa työikäinen ihminen ei syystä tai toisesta pysty elättämään itseään omalla työllään, vaan elää viimesijaisen sosiaaliturvan avulla. Hanke yrittää selvittää, kuinka ihmiset selviytyvät tässä tilanteessa: mitkä tekijät auttavat heitä koulutukseen, kuntoutukseen ja työelämään, mitkä tekijät pidentävät asiakkuuden kestoa. Tutkimustietoa tästä ilmiöstä ei juurikaan ole.

Ensimmäinen aineistonkeruu (kysely) on suunnattu työntekijöille, jotka kohtaavat kohderyhmään kuuluvia henkilöitä. Diakoniatyöntekijöiltä, sosiaalityöntekijöiltä ja sosiaaliohjaajilta (tai muilla ammattinimikkeillä sosiaalialan töitä tekeviltä) pyydetään anonyymeja tapauskuvauksia, joilla hahmotetaan ilmiötä työntekijän näkökulmasta. Toisena tutkimusaineistona on kohderyhmään kuuluvien henkilöiden haastattelut. Edellä mainittuja aineistoja täydennetään vielä suomalaisten työhalukkuutta koskevien nettikeskusteluiden ja blogikirjoitusten analysoinnilla.

Lisätietoja hankkeesta: juho.saari(a)uef.fi, Itä-Suomen yliopisto; mari.suonio(a)uef.fi ja laura.tiitinen(a)ulapland.fi, Sosiaalinen tekijä –blogisivusto.

Blogin ylläpitäjät

Mainokset

One thought on “Onko oleskeluyhteiskuntaa olemassa? Sosiaalialan työntekijä – kerro kokemuksesi

    Joni Selin said:
    27.4.2015 14.08

    Hienoa, että selvitätte asiaa. Miten tutkimus tulee edistämään työllistymistä(ni)? Tuskin mitenkään. Kaksi vuotta sitten olin vielä työkykyinen kolmekymppinen joka ei kelvannut pelkän peruskoulupohjan takia mihinkään. Nyt olen 32-vuotias jonka selkä alkaa olla paskana himassa istumisesta. Yhdeksän euron ”hommia” kokeilin ja minulle muodostui 250 euroa vuokravelkaa jonka päälle kela, maksettuaan väärin minulle, perii toiset 250 euroa. Asenteeni on nykyään sellainen , että ei kannata ottaa tukitoimia vastaan koska sellainen pahentaa omaa tilannettani entisestään. Miksi suomessa ei ammuta kaltaisiani loisia, yhteiskunta säästäisi pitkän pennin. Ketuttaa olla olemassa. Mutta hienoa, että tutkitaan.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s