Sosiaalityö kuuluu psykiatriaan

Posted on Updated on

Matti saa viimeinkin kaipaamansa ajan psykiatrian poliklinikalle. Täysi-ikäiseksi tultuaan hän on jo usean vuoden ajan kärsinyt pahenevasta ahdistuksesta, masennuksesta ja vaikeudesta lähteä kodin ulkopuolelle. Lisäksi raha-asiat ovat solmussa, kun etuudet ovat katkenneet eikä isä enää suostu lainaamaan Matille rahaa.

Saara on voinut huonosti jo koko 8.luokan, ja eräänä iltana hän päätyy ottamaan kaverilta saamiaan rauhoittavia lääkkeitä siiderin kanssa. Poliisit poimivat Saaran lähiostarilta mukaansa, toimittavat päivystykseen ja sitä kautta psykiatriselle osastolle. Osastolla Saaran tilannetta selvitettäessä käy ilmi, että hän on masennuksen lisäksi kuormittunut huolehdittuaan pikkusisarustensa hoidosta, suree vanhempiensa eroa eikä ole jaksanut enää käydä koulussa.

Terveydenhuollon sosiaalityöllä on tärkeä rooli psykiatrian potilaiden hoidossa. Vaikka Matin ja Saaran tarinat ovat keksittyjä esimerkkejä, löytyy vastaavissa tilanteissa olevia nuoria ja aikuisia paljon. Kun he hakeutuvat viimein avun piiriin, ei terveydenhuollon osaaminen ole ainoa, joilla heitä voidaan tukea. Jos ihmisen kyky selviytyä arjessaan, opinnoissaan tai työssään on heikentynyt, tarvitaan sairauden hoitoa sekä erilaisia sosiaalista ja taloudellista tilannetta tukevia etuuksia ja palveluita. Sosiaalityöntekijä on asiantuntija monimutkaisessa sosiaaliturva-, palvelu- ja kuntoutusjärjestelmässä. Psykiatriassa toimivilla sosiaalityöntekijöillä on ammattitaitoa arvioida sairauden vaikutusta palvelujen tarpeeseen.

Matti pääsi tapaamaan myös poliklinikan sosiaalityöntekijää kerrottuaan lääkärille, että rahattomuus aiheuttaa ahdistusta. Sosiaalityöntekijän tapaamisella kävi ilmi, ettei Matilla ollut opiskelu- eikä työpaikkaa. Kun Matin raha- ja etuusasiat oli selvitetty, ja oikeat etuudet ja palvelut oli laitettu vireille, sosiaalityöntekijä ja Matti alkoivat yhdessä käymään läpi ammatillisen kuntoutuksen polkuja ja etsiä niistä Matille sopivinta vaihtoehtoa. Matti oli jännittänyt tapaamista jo monen päivän ajan. Tapaamisella hän kuitenkin huomasi, että sosiaalityöntekijällä osasi työskennellä juuri hänen kaltaisten nuorten kanssa.

Saaran hoidon aluksi tavattiin tämän kumpaakin vanhempaa yhdessä ja erikseen. Heidän kanssaan keskusteltiin tytön tilanteesta sekä vanhempien jaksamisesta ja tuen tarpeesta. Lisäksi keskusteltiin perheen taloudellisista asioista. Päätettiin pitää yhteistyöneuvottelu lastensuojelun kanssa, jolloin sovittiin lastenhoitoavusta, perhetyöstä sekä taloudellisesta tuesta Saara tanssiharrastukseen. Lisäksi sosiaalityöntekijä oli yhteydessä koulun kuraattoriin, jonka kanssa sovittiin mahdollisuudesta lyhennettyihin koulupäiviin tarvittessa.

Sosiaalityöntekijä selvittää, haittaako vaikea elämäntilanne potilaan kuntoutumista ja elämässä eteenpäin pääsemistä. Arvioissa otetaan huomioon myös potilaan läheisverkosto ja näiden kyky olla tilanteen tukena. Arvioiden jälkeen sosiaalityöntekijän asiantuntemusta voidaan käyttää muun muassa jatkohoitosuunnitelman tekemiseen ja kuntoutussuunnitelman osana. Potilaalle ja hänen perheelleen etsitään sellaisia palveluita ja taloudellista tukea, jotka auttavat sairaudesta kuntoutumisessa. Keskeisenä tavoitteena on tukea potilaita opintoihin tai työelämään aina kun se on mahdollista ja estää näin syrjäytymistä. Perheiden kohdalla mietitään, miten saada riittävästi tukea jo ennaltaehkäisevästi.

Moniammatillisessa työryhmässä sosiaalityöntekijän rooliin kuuluu on olla tietoinen, millaista tukea potilaalle ja perheelle on mahdollista saada. Tällä hetkellä Suomessa käydään isoa myllerrystä niin sosiaalihuoltolaista kuin sote-asioistakin.  Myös toimeentulotuen Kela-siirto herättää paljon pohdintaa sen vaikutuksesta sosiaalityön saatavuuteen ja saavutettavuuteen.

Sote-uudistukseen liittyvässä keskustelussa painotetaan usein sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminnan etuja. Kansalaisilta odotetaan oma-aloitteisuutta, kykyä omatoimiseen tiedonhakuun ja asioiden hoitamista internetissä. Sote-uudistus voi selkiyttää palvelutarjontaa, mutta ei ratkaise sitä, jos ihmisen on vaikea saada asioitaan hoidettua oman vointinsa tai jaksamisensa vuoksi. Verkossa toimivien palveluiden lisääminen ei liioin auta niitä, joille tiedonhaku, kokonaisuuksien hahmottaminen ja valintojen tekeminen on vaikeaa.

Usein korostetaan yhteistoiminnan etuja, mutta ei tarkalleen mainita, mitä ja miten se olisi hoidettavissa. Mitä se tarkoittaa esimerkiksi sosiaalityössä ja sosiaalipalveluiden osalta? Yhdistetäänkö ne vain terveydenhuollon kanssa, jolloin medikalisaatio ja lääkärijohtoisuus ottavat yhä isomman roolin palveluiden käyttäjien tilanteiden arvioinnissa? Kenen tehtävä on huolehtia siitä, että asiakas todella täyttää esimerkiksi toimeentulotukihakemuksen, ymmärtää hakea itselleen kuntoutusrahaa tai vaatii perheelle kotiapua? Kuka huolehtii siitä, että asiakas saa myös hänelle kuuluvat sosiaalipalvelut?

Palvelujärjestelmän yksinkertaistaminen on järkevää. Sitä ei kuitenkaan voi tehdä vain yhdistämällä eri toimijoita ilman, että niiden käytännön toteutus on tarkasti mietitty. Haluaisimme muistuttaa, että tälläkin hetkellä terveydenhuollossa työskentelee sosiaalityöntekijöitä, jotka työssään toimivat linkkinä sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä kuntoutus- ja muiden tarvittavien palvelu- ja etuusjärjestelmien välillä. Terveydenhuollon sosiaalityöntekijät eivät kuitenkaan tee päällekkäistä työtä esimerkiksi lastensuojelun tai aikuissosiaalityön kanssa.

Julkisessa keskustelussa ja päätöksenteossa terveydenhuollon sosiaalityö on jäänyt vähäiselle huomiolle. Mielestämme meidän terveydenhuollossa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden näkemystä kannattaisi kuitenkin  hyödyntää jo palveluita suunniteltaessa.

Johanna Hedman, sosiaalityöntekijä

Katariina Kohonen, sosiaalityöntekijä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainokset

One thought on “Sosiaalityö kuuluu psykiatriaan

    Tervetuloa! | Perusasiat! said:
    14.3.2015 18.49

    […] koskevaan keskusteluun. Olemme ottaneet aiheeseen aiemmin kantaa jo Helsingin Sanomissa sekä Sosiaalinen tekijä -blogissa. Haluamme kuitenkin tuoda näkemyksiämme, ajatuksiamme sekä ideoitamme enemmän ja laajemmalti […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s