Tilaus terveydenhoidon ja sosiaalialan tiiviille yhteistyölle

Posted on Updated on

Sosiaali- ja terveydenhuollon jonkinlaista yhdistymistä odotetaan monin paikoin pelonsekaisin tuntein.

Sosiaalialan ammattilaisina näemme muutoksessa mahdollisuuden parempaan, kokonaisvaltaisempaan ihmisten kohtaamiseen, jossa terveydelliset ja sosiaaliset kysymykset voidaan ottaa huomioon ihmiselämän haasteita ratkottaessa.
 
Monien terveysongelmien taustalta löytyy sosiaalisia ongelmia, elämän vaikeuksia, sosiaalisen tuen tai ohjauksen tarvetta. Joskus sosiaalinen elämä, tai ongelmat siinä, aiheuttavat terveydellisiä ongelmia. Mutta asia on myös toisinpäin: terveydelliset ongelmat saattavat aiheuttaa sosiaalisia ongelmia, kuten yksinäisyyttä ja syrjintää. Tämän vuoksi sote-yhteistyölle on aito tilaus.

Ihminen on kokonaisuus, jossa terveys ja sosiaalisuus limittyvät. Yksinäinen vanhus voi varailla aikoja terveyskeskuksesta, koska elämä on yksinäistä.  Kun perheväkivallan uhri tulee päivystykseen paikattavaksi tai päihdeongelmainen myrkytystilan vuoksi, saako hän apua vamman aiheuttamaan sosiaaliseen ongelmaan? Terveysongelmia toistuvasti aiheuttavien sosiaalisten ongelmien hoitamisen tulee olla yhtä tärkeää kuin fyysisten vammojen hoidon.

Toivottavasti saamme soteuudistuksessa palveluiden käyttäjille yhtenäiset palvelusuunnitelmat, jossa huomioidaan ihmisen sosiaaliset ja terveydelliset tarpeet kokonaisvaltaisesti. Toivomme myös yhtäläisiä oikeuksia sosiaalisten ongelmien päivystyspalveluihin.

Sosiaalityö on paljon muutakin kuin asumisen, lastensuojelun ja toimeentulon asiantuntijatyötä. Kun ihminen sairastuu, hänen elämänsä tulee sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen. Tarvitaan kuntoutusta, kotiapua ja tukihenkilö joka ohjaa palveluihin ja luotsaa sosiaaliturvaverkostossa. Tarvitaan henkistä tukea ja taloudellista apua. Kaikki ongelmat eivät ole ratkaistavissa lyhyellä tapaamisella toimistossa, vaan edellyttävät yhteistyötä ihmisen lähipiirin kanssa.

Ennen kaikkea soteuudistus on mahdollisuus työn kehittämiselle. Voimme muuttaa käsityksiämme siitä, mitä sosiaalityöntekijä tekee sekä missä ja milloin hän työskentelee. Yhdistyminen terveydenhuollon kanssa edellyttää molemmilta toimialoilta kiinnostusta oppia toisilta ja luoda uusia toimintamalleja.

Mistä sitä tietää, jos sosiaalityöntekijä tulevaisuudessa kirjoittaa lääkärin rinnalla sosiaalisia reseptejä, joka on asiakkaan ja hänen lähipiirinsä kanssa sovittu suunnitelma asiakkaan elämänlaadun ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Ja ehkä joku päivä sosiaalialalla on omat käypä hoito – suositukset, jotka toimivat työvälineenä moniammatillisessa asiakastyössä.

Sosiaalityössä halutaan eroon koppisosiaalityöstä, liiallisesta byrokratiasta ja lokeroiduista palvelumalleista. Haluamme aitoa yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

 
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ja Lapin yliopiston sosiaalityön oppiaine
Lydia Heikkilä, Tarja Kemppainen, Asta Niskala, Marjo Outila, Anneli Pohjola, Laura Tiitinen

kone

 

 

2 thoughts on “Tilaus terveydenhoidon ja sosiaalialan tiiviille yhteistyölle

    Hannele said:
    11.4.2015 23.57

    Entinen kotikaupunkini Kajaani aloitti vuosi, pari sitten kokeilun kulttuurireseptistä. Jollain yhteistyökuviolla asiakas saattoi saada tk:sta reseptin kaupunginteatteriin! Vähävaraiselle ihmiselle mahdollisuus päästä nauttimaan kulttuurista ja taiteesta voi antaa pidemmäksikin aikaa piristystä arkeen. Kaikenlainen sektorirajat ylittävä verkostoyhteistyö ihmistyössä olisi kaikille osapuolille huikea mahdollisuus!

    […] Viime aikoina vahvan sosiaalialan säilyttämisestä sotessa ovat kirjoittaneet muun muassa Sosiaalinen tekijä -blogi ja Petra Malin. On äärimmäisen hienoa, että asia nousee julkiseen keskusteluun, koska […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s