Kun ulosotto hallitsee elämää

Posted on Updated on

Kela on tehnyt uudet ohjeet siitä, miten opiskelijoiden ja muiden pienituloisten tulee maksaa Kela-velkojaan takaisin.  Asia nostettiin esille Ylen Kioski-ohjelmassa. Aikaisemmin takaisinperittävät tuet sai maksaa Kelalle pienissä kuukausierissä. Uuden ohjeen mukaan ne tulee maksaa joko kerralla tai muuten saatavat menevät ulosottoon. Kelan mukaan muutoksilla pyritään takaamaan asiakkaiden oikeusturva, jotta he eivät enää velkaannu lisää.  Kysyimme sosiaalialan ammattilaisilta, millaisiin tilanteisiin ulosotto on heidän asiakkaillaan johtanut.

Ulosoton aiheuttama luottotietojen menetys ei ole pikkujuttu.  Monet ulosoton aiheuttamista ongelmista liittyvät ihmisen perustarpeisiin, kuten asumiseen.

 

“Kotivakuutus on pakollinen monessa vuokra-asunnossa, mutta sitä ei yleensä saa jos luottotiedot eivät ole kunnossa.”

“Et saa vakuutuksia, jotka turvaavat jos asunnossa tai liikenteessä käy vahinko. Vahingon sitten sattuessa talous viimeistään romahtaa lopullisesti.”

“Maksuhäiriö vaikeuttaa asunnon saantia ja ara-asuntojen vuokrat ovat karanneet käsistä. Usein ne ovat kuitenkin ainoita, jotka vuokraavat luottohäiriöiselle. Näin ollen voi joutua ylikalliiseen asuntoon, mikäli ylipäätään onnistuu asunnon saamaan. Asumiskulujen ollessa liian korkeat, vaikeutuu muu taloudellinen selviäminen entisestään.“

“On työlästä hoitaa viranomaisasiointia kun on vaikeaa saada puhelinliittymä ja verkkopankkitunnukset. Ja viranomaisten kasvokkaista kohtaamista on yhä vähemmän.”

“Vähävaraisille esimerkiksi pesu- tai tietokoneen ostaminen ovat suuria hankintoja, vaikkakin nykyisin lähes välttämättömiä. Ulosotto estää suurempien hankintojen ostamisen osamaksulla, vaikka juuri vähävaraisilla olisi siihen tarve.”

Ulosotto voi ahdistaa, tukea on vaikea saada ja ongelmien kasvuvauhti kiihtyy. Maksuhäiriöisten määrä on nopeassa kasvussa ja se on lähes yhtä suuri kuin 1990-luvun laman aikoihin.

 

 “Sen lisäksi, että käytännön asioiden hoitaminen hankaloituu, hyvin monella velkaantuneella tietoisuus veloista ahdistaa ja masentaa, mikä toisaalta vie voimavaroja eteenpäin menemiseltä. – – – Maksuhäiriöisten määrä yhteiskunnassa on kasvussa, eikä velkaneuvonnan resurssit kykene kunnolla vastaamaan nykyiseenkään tarpeeseen.”

“Erityisen surullista on, että nuorilla aikuisilla omiin opintoihin ja kouluttautumiseen otettu opintolaina menee ulosottoon, kun töitä ei valmistumisen jälkeen löydy eikä apua elämänhallinnan ongelmiin.”

“Luottohäiriömerkinnän takia ei yleensä saa opintolainaa. Eräissä kunnissa, mikäli et saa opintolainaa, niin toimeentulotuen perusosaa alennetaan -20 prosenttia tämän takia (se onko tuo laillista, on toinen asia). Näin Kela laittaa myös opiskelijat vaikeaan asemaan, ja tosiasiallisesti tulot voivat luottohäiriömerkinnän takia tippua melkein 100 euroa kuussa.”

Uudistus ei välttämättä ole huono asia kaikille. Osa sosiaalialan ammattilaisista näkee uudistuksessa hyviäkin puolia.

 

“Sellaiselle henkilölle, jonka luottotiedot jo ovat menneet, tämä uudistus on oikein hyvä. Tällä hetkellä Kelan perintäosasto voi vastoin asiakkaan tahtoa periä saataviaan jopa lapsilisistä (max 1/3) ja samassa kuussa toisestakin etuudesta, kuten opintorahasta. Näin siis tehdään vaikka henkilö olisi niin huonossa tilanteessa, ettei saa luottotiedottomuuden takia lainaakaan. Muutoksen myötä perintä loppuu ja velka siirtyy ulosottoon odottamaan parempia aikoja. Kelan perinnästä ei voi edes valittaa siinä vaiheessa kun se pannaan täytäntöön.”

“Jotkut asiakkaat, joilla on mennyt luottotiedot, ovat olleet tyytyväisiä. Tämä silloin, kun kokevat etteivät kykene hillitsemään lisävelan ottamista.”

Kyselyssämme useampi keskustelija veikkaili Kelan ohjemuutoksen liittyvän toimeentulotuen siirtämiseen kunnilta Kelan hoidettavaksi vuonna 2017.

 

“Taustalla on se, että Kela on nyt tajunnut, mitä toimeentulotuessa tapahtuu. Tähän asti on ollut niin, että toimeentulotuen asiakas, joka on joskus saanut vahingossa liikaa, esimerkiksi   1 000 euroa asumistukea, on voinut ”lyhentää” asumistuen liikamaksua lapsilisästä. Käytännössä Kela on suoraan itse leikannut lapsilisää esimerkiksi 50 euroa kuukaudessa. Kun tämä henkilö on sitten ollut samaan aikaan toimeentulotuen asiakkuudessa, tuo leikkaus ei ole vähentänyt hänen tukiaan, koska toimeentulotuessa otetaan tulona huomioon vain tosiasiassa tilille tulevat summat. Eli lapsilisän osalta vain se leikattu summa. Silloin käytännössä henkilö on saanut toimeentulotukea korvaamaan Kelan tuen takaisinmaksua.”

“Onpas mielenkiintoista seurata näitä perustoimeentulotuki Kelaan -siirron ensiaskeleita! Nykyisellään tuo takaisinperintä on siirtynyt mutkan kautta kunnan ja valtion maksettavaksi (50/50 suhteessa). Nyt ovat Kelassa hoksanneet, että jos he takaisinperivät toiseen taskuun esimerkiksi asumistuesta liikaa maksettua osaa, niin he joutuisivat maksamaan täsmälleen saman verran enemmän toimeentulotukea toisesta taskusta.”

“Pahin skenaario on, että Kela maksaa säännöllisesti toimeentulotukea saavalle asiakkaalle liikaa etuutta esimerkiksi pitkän käsittelyajan tai muutoksen takia ja sitten päättää periä sen takaisin. Liikaa maksettu etuus on leikannut asiakkaan perustoimeentulotukea, mutta koska takaisinperintä siirtyy ulosmittaukseen odottamaan palkkatuloja, niin se peritään kuitenkin täysimääräisenä. Nykyisellään etuuksien huomioiminen nettomääräisinä takaisinperinnästä huolimatta oikaisee tämän. Ennen oli ohjeena, että ”jos huomioitu laskelmassa tulona, niin huomioidaan perittäessä laskelmassa menona”, mikä on minusta ainakin tuntunut oikeudenmukaiselta ohjeelta.”

Takaisinperintä koskettaa suurta ihmismäärää, sillä Kela perii vuosittain takaisin esimerkiksi opintotukea noin 30 000 henkilöltä. Opintotuen saajat ovat usein nuoria pätkätyöläisiä ja pienituloisia.

 

Liikamaksut juontunevat ohjeiden vaikeaselkoisuudesta, Kelan toimintojen kankeudesta ja ihmisten nopeasti muuttuvista elämäntilanteista. Ihmiset harvoin purnaavat siksi, että liikaa maksettuja tukia on maksettava takaisin. Ydinkysymys on se, kuinka kaikkein pienituloisimpia kohdellaan takaisinmaksuprosessissa.

”Ei ole järkeä ajaa ihmisiä vasten tahtoaan ulosottoon ja luottotiedottomuuteen, jos vaihtoehtoja on olemassa.”

“Vahingossa liikaa saatu tuen siirtäminen ulosottoon on vastenmielistä, epäinhimillistä ja törkeää.”

“Kyllä ulosotto aiheuttaa monia käytännön vaikeuksia arkeen, mutta pahinta tässä on asenne köyhää ihmistä kohtaan.”


Sosiaalinen tekijä-blogin ylläpitäjät

 

 

 

Mainokset

3 thoughts on “Kun ulosotto hallitsee elämää

  Tarmo said:
  25.12.2016 13.11

  Ulosottoon ajautunut ihminen on tässä maassa pohjasakkaa vaikka kuinka yrittäisi selviytyä! Toisilla menee yritys nurin jonka vuoksi raha vaikeudet alkavat, toisilla nuoruuden virheet opettavat tätä karua elämää vielä vuosien jälkeen. (itse kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään) Olen siis koko aikuisikäni käynyt säänöllisesti palkkatyössä ja yritän korvata yhteiskunnalle sen mitä olen velkaa mutta kyllä tämä on yhtä helvettiä. Kuukaudesta, Vuodesta toiseen maksan ulosottoa pois ja yritän sinnitellä. Oma tilanteeni helpottuu vuoden 2017 lopulla jolloin saldon pitäisi laskelmien mukaan vihdoin vuosien säännöllisten maksamisten jälkeen näyttää 0e mutta silti mielessäni kalvaa sama ajatus joka on vaivannut jo vuosia, MITÄ JOS! mitä jos autoni hajoaa (se on hajonnut monesti vuosien aikana) mitä jos jääkaappini hajoaa tai pesukoneeni lopettaa pyörimisen. Ymmärrän pointin että luottotiedoton ei saa lainaa jotta velkaantuminen saadaan katkaistua, MUTTA mitä siinä kohtaa täytyy tehdä kun auto sanoo sopimuksensa irti ja työmatkaa kertyy päivässä lähemmäs 100km. Ei auta kun ottaa puhelin kouraan ja kerjätä ihmisiltä rahaa jotta saisi auton kuntoon ja tulot pyörimään! Osaako kukaan ajatella kuinka nöyryyttävää tämä on? edes uutta puhelinliittymää saatikka puhelinta et tule saamaan, sen saman vanhan tietokoneen on toimittava nämä pitkät vuodet tai myös laskujen maksaminen muuttuu suureksi seikkailuksi. Auton hajotessa niin pahasti että sitä ei kannata enään korjata on vaihtoehtona kerjätä rahaa käytettyyn autoon jonka arvo itsellä on ollut vuosien ajan max 500e koska enempään ei ole ihmiset suostunut lainaamaan. Siihen päälle maksat vielä vuoden vakuutusmaksut kerralla jolloin uusi romusi maksaa sinulle lähemmäs 1000e ja tähän rahaan sinulla ei todellakaan ole varaa! joten makselet velkaa tuttavallesi pikkuhiljaa pois samalla lyhentäen ulosottoa sekä maksellen kaikkea muuta elämän pakollisia menoja kuten, sähköä, asuntoa sekä polttoaine kustannuksia jotka pelkästään itselläni on yli 200e/kk (joku saattaa miettiä että muuta lähemmäs työpaikkaa tai käytä julkisia ja lopeta valittaminen!) julkiset eivät kulje työpaikalleni ja tosiaan luottotiedottomana lähemmäs työpaikkaa muuttaminen se se vasta helppo tehtävä onkin! olen asiaa itse harkinnut ja vuokrattavaa asuntoa kysynnyt mutta koska luottotietoja ei ole pitäisi maksaa 3kk:n vuokratakuu ennakkoon joten se siittä sitten.. Ruoka kustannuksista ei pysty tinkimään senttiäkään sillä se on viilattu jo valmiiksi erittäin pieneksi, noin 20e viikossa. Yhä se sama tuttu pelottava ajatus pyörii lähes päivittäin mielessäsi, MITÄ JOS…

  Ei haluttu Kansalainen? said:
  29.12.2015 13.58

  On ihanaa elää maassa nimeltä Suomi. Menetin taloni, kun yrityksemme meni nurin. Tästä tuli luottohäiriömerkintä. Pankki vei talon ja muun arvokkaan omaisuuden. Nyt olen kaksi vuotta tiennyt miltä tuntuu olla todellakin köyhä ja hyljeksitty Suomessa. Omakotitalo on vaihtunut kerrostaloon (sentään katto pään päällä=) Taloyhtiöön jossa on vain kaksi ”Härmäläistä” omaavaa sukunimeä! Olin aina luullut että ulkomaalaiset ovat niin kohteliaita ja hyväkäytöksisiä, mutta kun yritän tervehtiä naapureitani, niin hyvä etteivät sylje päälleni?? (Yksikin vanhan ruova (ehkä Pakistanista) juoksi minua pakoon kun kohtasimme rappukäytävässä??
  Ja kun soittaa kaupungin ”vuokra rouvalle”, niin kohtelu muuttuu ivalliseksi ja jäätäväksi kun langan toisessa päässä oleva henkilö tajuaa että olen sosiaalitoimiston asiakas. ”Ai olet näitä tapauksia” .! saan yleensä vastaukseksi, kun soitan kysyäkseni mistä tahansa asiasta.. esim.. kosteusvaurioista katossa yms.. Isännöitsijää ei kiinnosta mahdolliset homeet tai muut ongelmat, eikä häntä saa langan päähän, koska ”olen näitä tapauksia”?! Joskus saan jopa vastaukseksi langanpäästä EVVK suoraan=) Ruokajonotkin ovat käyneet tutuiksi. Yllätykseksi siellä ei olekaan pelkästään ”juoppo Reiskoja” ja ”Jormia” vaan lapsiperheitä ja paljon vanhuksia ja nykyään minun kaltaisia 40v kaiken myös menettäneitä miehiä. Mutta suurin yllätys oli se, että olin säästänyt kaikki S-bonukseni, jotta saisin edes yhden lahjan ostettua kummitytölleni jouluksi… Kun kävin nostamassa rahaa, niin tili olikin tyhjä.. Sain kylläkin lapun postissa ulosottoviranomaiselta, että he olivat tyhjentäneet s-tilini!? Kokonaiset 40 euroa. Kun soitin ulosottoviranomaiselle kysyäkseni miksi he olivat tämän tehneet. Vastaukseksi sain kutsun kuulusteluihin…?? He epäilevät että minulla on rahaa piilossa jossain koska en ollut ilmoittanut tätä tiliä kun hain toimeentulotukea??? SUOMI ON PASKA MAA! En edes halua enää elää tässä paskassa maassa… Pitää varmaan tulla uudestaan Haaparannan puolelta rajan yli ja mumista vaan asylym asylym niin saan täyden hoidon ja tuen ja ehkä minua aletaan taas kohdella niin kuin olisin ihminen. Töitä haen kokoajan, mutta joko olen liian vanha? Liian koulutettu??? tai Liian vähän koulutettu tämä on yleensä tekosyy kun he eivät halua luottotietonsa menettänyttä ja heidän silmissään epäluotettavaa työntekijää ja niihin joihin edes saan jonkinlaisen vastauksen, siis alani töihin ei kukaan myöskään ota töihin maksuhäiriön saanutta ihmistä…
  Terveisin, Suomen kansalainen joka on ollut töissä 16 vuotiaasta lähtien ja maksanut veronsa.. nyt 40v en ole enää mitään…..

  Matti said:
  8.5.2015 17.32

  Itse en ole lainkaan nostanut asumistukea ja opintotukeakin vain muutaman kuukauden, vaikka olen opiskellut kokopäiväisesti kuluneen lukuvuoden. En vain uskalla, koska riski siihen, että kaikki menee mullin mallin Kelan niin päättäessä. Ennemmin teen töitä 30h/vko ja käyn koulua 30 – 40h/vko, jonka seurauksena kyllä vähän väsyttää, mutta vältän toivottavasti velkavankeuden opiskelujeni päätteeksi. Kaikki eivät toki ole edes niin onnekkaita, että saisivat opiskelujen oheen töitä, joissa on mahdollista käydä joustavasti.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s