Silta yli sukupolvien

Posted on Updated on

Sukupolvien välisessä ymmärryksessä on aina vaikuttanut olevan kuilu, jonka yli hyppääminen voi tuntua mahdottomalta. Tuntuu, että jokaisella nuorella on vanhemmat, jotka “eivät ikinä tajua mitään”.

Mikäli nuoret ja vanhemmat sukupolvet eivät ymmärrä toisiaan, vaikuttaa se heidän väliseen kommunikointiin ja jopa toistensa arvostukseen. Emme aina osaa arvostaa sellaista toimintaa, jonka tarkoitusta emme ymmärrä. Vanhempien on kuitenkin tärkeää ymmärtää nuorten tekemisiä ja päinvastoin.

Ymmärryksen kuilun ylitse voi rakentaa siltaa. Rakentaminen tapahtuu tutustumalla toisen elämään ja vaikka kysymällä, mikä sinulle on tärkeintä arjessasi. Ymmärryksen lisäämisen vuoksi on tärkeää välittää nuorten arjen merkityksellisiä asioita vanhempien tietoon. Nuorten ääni kuuluu valitettavan vähän mediassa ja ylipäätään julkisessa keskustelussa. Tukemalla nuorten ja vanhempien ymmärrystä, voimme ehkäistä perheiden sisäisiä kriisejä ja pahoinvointia. Julkinen keskustelu siitä, mikä on nuorille merkityksellistä on samalla vanhemmuuden tukemista.

Nuoret viettävät paljon aikaansa erilaisilla sosiaalisen median eli  somen areenoilla, kuten Facebookissa, Instagramissa ja Whatsupissa. He tuntuvat olevan jatkuvasti puhelin kädessään ja tavoitettavissa ystävilleen. Mutta tavoittavatko vanhemmat sukupolvet nuorisoa lainkaan? Aikuiset saattavat nähdä nuoren someajan vain turhana ajanhukkana, mahdollisena kiusaamisen paikkana tai todellisuudesta irtaantumisena.

Todellisuus ei kuitenkaan ole näin mustavalkoista. Some on tullut jäädäkseen vuorovaikutuksen kenttänä, joten sen käyttäminen yhteisymmärryksen lisäämiseen on perusteltua ja luontevaa. Somessa on kaikilla mahdollisuus osallistua ja saada äänensä kuuluviin ikään tai sukupuoleen katsomatta. Some voi auttaa näkemään maailmaa toisten silmin.

Järjestimme somessa Tärkeintä päivässä- someskräppäyskampanjan. Ihmiset lähettivät kuvia päiviensä tärkeimmistä hetkistä. Katso videokollaasista, mitkä asiat meitä yhdistävät!

Social Work Action -kurssin opiskelijat:
Taija Nikunlassi, sosiaalityön opiskelija, Lapin yliopisto
Heli Honkasilta, sosiaalityön opiskelija, Lapin yliopisto
Elina Yli-Kesänniemi, sosiaalityön opiskelija, Turun yliopisto
Raakel Lehtonen, sosiaalityön opiskelija, Turun yliopisto
Noora Uotila, sosiaalityön opiskelija, Itä-Suomen yliopisto
Iines Hemmilä, sosiaalityön opiskelija, Itä-Suomen yliopisto

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s