Sulaako sosiaalityö sote-uudistukseen?

Posted on

Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisessa uudistuksessa, eli sote-uudistuksessa, on tähän mennessä kuljettu terveydenhuolto edellä sosiaalihuollon jäädessä peränpitäjäksi. Tässä kirjoituksessa käsittelemme vaikutuksia, joita altavastaajan asema voi tuoda ammatilliselle sosiaalityölle sote-uudistuksen toteuduttua.

Sosiaalityön ammatillinen asiantuntijuus tieteen, sosiaalihuollon organisaation ja sosiaalityön profession kautta on muodostunut vasta viime vuosisadan aikana selkeästi omat ammatilliset rajat omaavaksi organisaatiokseen. Huolimatta omasta asemastaan julkisen sektorin kentällä sosiaalityö on kuitenkin vahvasti riippuvainen yhteiskunnan muista toimijoista sekä moniammatillisesta yhteistyöstä toimiakseen.

Sote-uudistuksen kunnianhimoisena tavoitteena on selkeyttää ja tuoda lähemmäs sosiaali- ja terveydenhuollon monisäikeisiä palveluita kustannusten säästämiseksi sekä palveluiden saatavuuden takaamiseksi jokaiselle suomalaiselle myös tulevaisuudessa. Väestömme vanhenee ja työikäisten määrä vähenee, mikä tarkoittaa vähemmän resursseja julkisten palveluiden järjestämiseksi. Maamme hallitus hakee tällä hetkellä kuumeisesti säästöjä jokaiselta yhteiskunnan osa-alueelta. Onko sosiaalityö valmis säästämään omista palveluistaan?

Sosiaalityössä on totuttu tekemään moniammatillista yhteistyötä terveydenhuollon kanssa, mutta yhteistyö on toteutettu perinteisesti oman organisaation rajojen ja valtarakennelmien kautta. Sote-uudistuksen luomassa tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveydenhuolto tuodaan hallinnollisesti ja fyysisesti ”saman katon alle”, on terveydenhuollon suurempana ja arvostetumpana organisaationa helpompaa ottaa johtoasema yhteisessä organisaatiossa. Sosiaalityölle sote-uudistuksen luoma tilanne voi tällöin tarkoittaa oman organisaation ammatillisista valtarakennelmista luopumista.

Kun sote-soppaan heitetään mausteeksi kaksi vahvaa, omat valta-asemansa omaavaa organisaatiota, on varmaa, ettei yhteentörmäyksiltä vältytä. Vaikka sote-uudistus pannaan liikkeelle yhteiskunnan ylimmältä portaalta, uudistus muovautuu lopulliseen muotoonsa kuitenkin ruohonjuuritasolla. Muutoksen läpivieminen työntekijätasolla vaatii vahvaa johtamista, mutta kuka tulevaisuuden sote-organisaatioita lopulta johtaa? Sosiaalihuollon sosiaalityöntekijöistä ei ole muodostunut yhtä selkeää johtotasoa kuin terveydenhuollolle lääkäreistä sosiaalityön yliopistollisesta koulutuksesta huolimatta.

Sosiaalityön on tärkeää panostaa myös oman organisaationsa johtamiseen sote-uudistuksessa. Sosiaalityön näkökulman esiintuominen sote-uudistuksessa sosiaalityön johdon kautta on edellytys tehokkaan ja tasavertaisen moniammatillisen yhteistyön toteuttamiselle. Sote-uudistuksen yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten on kyettävä luomaan tasapaino itsekkäiden ammatillisten tarkoitusperien ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamisen välille.

Haasteista huolimatta sote-uudistus tuo sosiaalityölle paljon mahdollisuuksia kehittää omaa ammatillista asemaansa moniammatillisen yhteistyön kautta. Muutoksen edellytykset sekä sote-organisaatioiden väliset ristiriidat ja ennakkoasetelmat tulee kuitenkin tiedostaa ennen muutoksen täytäntöönpanoa. Kun sote-uudistus lopulta aloitetaan, on sosiaalityön oltava jo valmiina muutokseen lähtölaukauksen kajahtaessa.

Sote-uudistus tulee, onko sosiaalityö valmis?

 

Photo: Freedigitalphotos.net, Danilo Rizzuti
Photo: Freedigitalphotos.net, Danilo Rizzuti

Sosiaalityön opiskelijat
Anna Sarviaho & Lauri Sarviaho
Lapin yliopisto

Kirjoitus pohjautuu graduun: Altavastaajan asemassa – ­­ Sosiaalityön haasteet ja mahdollisuudet sosiaali- ja terveydenhuollon välisessä yhteistyössä

 

One thought on “Sulaako sosiaalityö sote-uudistukseen?

    Marko Panttila said:
    28.10.2015 16.28

    Sosiaalityö tarkoittaa useimmille nykyään rahallista korvausta siitä että jaksaa toimittaa sossuun kaikki liitteet ja selvitykset mitä ne kehtaa pyytää (ja kyllähän ne kehtaa), ja silti saa olla peloissaan ettei tuet laske, siihen monilla ei ole varaa. Ei mitään muuta. Niin omallakin kohdallani.
    -Marko

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s