Nuoren elämä ei ole putki

Posted on Updated on

Nuoren taival opiskelusta työelämään on kuin putki, johon pitää osata hypätä oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Terveisiä Lapin nuorilta ja heidän kanssa työskenteleviltä ammattilaisilta: Olette luoneet jäykän järjestelmän, jonka ulkopuolelle voi helposti tippua ja takaisin voi olla vaikea päästä.  Näin monella tavalla nuorten koulutusputkeen meneminen voi epäonnistua:

Väärä putki. Mikäli hyppäät väärään putkeen, olet valinnut opiskelualan, joka ei soveltunutkaan sinulle. Ammatinvalinta 16-20-vuotiaana ei ole helppoa, koska elämänkokemus, työelämätietous ja itsetuntemus ei välttämättä ole sitä tasoa, jotta osaisi tehdä oikean valinnan.

Järjestelmä rankaisee väärästä valinnasta. Koulutusalan vaihtamista on vaikeutettu kun korkeakoulujen on varattava aloituspaikkoja enemmän ensikertalaisille. Entistä useampi nuori jää tämän vuoksi viettämään välivuotta toisen asteen tutkinnon jälkeen.

Putket väärässä paikassa. Koulutusverkostoa on jo karsittu ja leikataan edelleen kovalla kädellä. Nuori voi joutua valitsemaan niistä vähistä koulutusvaihtoehdoista, joita hänen kotiseudullaan on tarjolla. Kaikki 16-vuotiaat eivät ole kypsiä muuttamaan opiskelemaan satojen kilometrien päähän perheestään.

Jos nuori sitten muuttaa asuntolaan, hän voi jäädä yksin. Yksinäisyys ja suuret elämänmuutokset taas voivat altistaa mielenterveyden ongelmille. Puhumattakaan niistä nuorista, joiden mopo lähtee keulimaan lujaa, kun liian varhainen irtiotto perheestä antaa tilaisuuden villille juomisputkelle.

Suomi on harvaanasuttu maa, jossa koulutusleikkaukset asettavat maaseutunuoret eriarvoiseen asemaan kaupunkilaisnuoriin verrattuna. Nuoret eivät huvikseen jää “vanhempien peräkamariin”, vaan joutuvat joskus jättäytymään pois koulutusputkesta, koska perheen tarpeet menevät edelle: Nuoret eivät ole vapaita lähtemään, vaan heihin kohdistuu paineita jatkaa perheen yritystoimintaa, esimerkiksi maatilalla  tai auttaa isovanhempien, sairaan vanhemman tai sisarusten hoidossa.

Putkeen väärään aikaan. Nuori voi joutua taloudellisiin vaikeuksiin, mikäli ei jostain syystä hae yhteishaussa koulutukseen. Mielenterveys- tai päihdeongelmat, tiedon puute, taloudelliset ongelmat ja perhesyyt ovat todellisia syitä sille, miksi jätetään hakematta koulutukseen. Nuoret eivät välttämättä tiedä, että yhteishaussa on haettava koulutuspaikkaa, vaikka olisikin menossa armeijaan, eikä pystyisi sen vuoksi aloittamaan heti opintoja. Tällaisista virheistä heitä rangaistaan taloudellisesti.

Kun nuori ei pääse koulutusputkeen ensiyrittämällä, on hänen osattava toimia oikealla tavalla, jotta hän pääsee yrittämään uudestaan putkeenpääsyä. Etsivät nuorisotyöntekijät, koulukuraattorit, opinto-ohjaajat, TE-keskuksen väki, sosiaalityöntekijät, nuorten työpajojen työntekijät ja monet muut tekevät merkittävää työtä nuorten auttamiseksi oikeaan suuntaan. Yhdelle nuorelle voi riittää kertakeskustelu, jossa pohditaan koulutusvalintaa. Toisen nuoren kanssa tehdään töitä useampi vuosi, että saadaan hänet houkuteltua ulos kotiovesta.

Nuorten parissa tehtävän työn voi pilata tekemällä siitäkin putken, jossa autetaan vain yhdellä tavalla ja tietyt kriteerit täyttäviä nuoria. Nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia ja tulosyksiköitä ahdistellaan tulospaineilla. Pitää saada nuoria takaisin putkeen nopeasti ja tehokkaasti. Nopeus- ja tehokkuusvaatimukset ovat ristiriidassa ongelmien kanssa, joita ei muuteta parilla pikaisella käynnillä toimistossa. Tarvitaan uusia auttamisen muotoja, moniammatillista työtä ja aikaa.

Kämpillä on tylsää yksin. Täällä on ihmisiä ja on joku syy herätä aamulla. (nuorten pajalainen)

Kun nuori tippuu putkesta, on oltava paikkoja, jonne mennä. Nuoret tarvitsevat toimintaa, jotka mahdollistavat sosiaalisen kanssakäymisen. Tämä ei synny itsestään ja vielä harvemmin ilman rahaa.

Laura Tiitinen
Yliopisto-opettaja
Sociopolis-hanke, Lapin yliopisto

Kiitos Rovaniemen Eduron nuorten työpajan nuorille ja työntekijöille.

kuvanuoret

 

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s