Älä jurputa itseksesi, vaan sano asiasi päättäjille!

Posted on Updated on

Sosiaalinen tekijä -blogissa ihmiset ovat kertoneet paljon kokemuksiaan sosiaali- ja terveyspalveluiden käytöstä. On kokemuksia väliinputoamisista, ohittamisesta ja siitä, ettei saatu apu ole ollut sellaista kuin olisi tarvittu. Järjestelmässä on ongelmia, jotka kaipaisivat kipeästi korjaamista.

Mitä odotat sotelta? Millaisia ovat hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut?

Sosiaali- ja terveysministeriö on avannut kaikille avoimen kyselyn otakantaa.fi -palvelussa. Ministeriö toivoo ihmisiltä näkemyksiä sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevasta muutoksesta. Vastausaikaa on 31.1.2016 saakka.

1. Kyselyssä voit kertoa näkemyksiään siitä, millaiset olisivat asiakkaan näkökulmasta sujuvat palvelut.

2. Kantaa voit ottaa myös siihen, mitkä sosiaali- ja terveyspalvelut on tärkeää saada lähellä kotia ja mitä sähköisiä palveluja haluaisit käyttää.

3. Vielä kysytään sitäkin, onko sinulla kiinnostuksesta vaikuttaa oman asuinalueen palveluihin ja päätöksentekoon.

ps. Soten tarkoituksena on, että ihmiset saisivat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut yhdenvertaisesti, osuvasti ja ajallaan– eikä vain säästää rahaa, joten nyt kannattaa käydä sanomassa, mitä mielessä.

Lasten ja perheiden palveluihin suunnitellaan isoja muutoksia

Samalla kun olet Ota kantaa -sivulla, käy myös katsomassa toinen iso mullistus, jonka parissa tehdään nyt töitä: Sipilän hallituksen kärkihanke lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on nyt luonnoksena julkaistu ja saamassa sisältöä. Perusajatuksena on muun muassa:

 1. Tukea kaikissa palveluissa lapsen oikeuksia vahvistavaa toimintakulttuuria.
 2. Sovitella ja koota yhteen hajanaiset  lasten, nuorten ja perheiden palvelut yhdeksi kokonaisuudeksi, yli hallintorajojen.
 3. Huolehtia siitä, että lapset, nuoret ja perheet saisivat palveluita ajoissa ja ehkäisevästi, mutta yhtälailla huolehtia siitä, että tarjolla on erityispalveluita kun niiden tarve on.
 4. Ohjelmassa nostetaan esille myös ammatilaisten osaamisen kehittäminen ja tutkimus sekä näyttöön perustuvien työmenetelmien käyttö palveluissa.

Lasten ja perheiden palveluiden uudistus on kunnianhimoinen hanke ja toimintakulttuurin muutos, jota ohjausryhmän puheenjohtaja Maria Kaisa Aula vertaa peruskoulu-uudistukseen.

Mitä ajatuksia herää lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman suunnitelmasta, klikkaa itsesi keskustelun mukaan.

LAPEn esittely löytyy myös kätevästi Kunta TV:stä.

Sosiaalinen tekijä -blogin ylläpito

Mainokset

One thought on “Älä jurputa itseksesi, vaan sano asiasi päättäjille!

  Irja Röntynen s.1936. said:
  14.1.2016 13.36

  Olen saanut erinomaisen palvelun Viitasaarella Terveyskeskuksessa ja sen vuodeosastolla 2001-2013. Samoin Kokemäellä, jossa on terveysasema ja Harjavallassa päivystyksessä terveyskeskuksessa. Samoin Porissa Satakunnan keskussairaalassa. Käytän nettiä ja kännykkää. Omakanta järjestelmä toimii hyvin.
  Ei valittamista.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s