Työpaikkojen sisäilma sairastuttaa sosiaalialallakin

Posted on

Suomessa muhii home- ja kosteuspommi. Julkisissa rakennuksissa sisäilmaongelma on valitettavan yleinen. Todella moni työntekijä kärsii ärsytysoireista, äänen käheydestä, jatkuvista poskiontelotulehduksista, voimakkaasta väsymyksestä, iho- oireista.

Osa kestää altistusta pidempään, osalla voi olla altistusta jo pitkältä ajalta ja elimistö reagoi herkemmin sisäilman
epäpuhtauksiin. Oman osansa huonoksi koettuun sisäilmaan tuovat kuntien säästöt, kun ilmastoinnit suljetaan illoiksi, öiksi, viikonlopuiksi ja loma-ajoiksi.

Työpaikoilla voi muhia homeita, kosteusbakteereja,
mikrobeja, VOC-yhdisteitä – melkoisia kemikaalicocktaileja. Nämä asiat tiedetään, mutta niistä vaietaan ja niitä vähätellään. Oireilijat ja sairastuneet kuitataan liian herkiksi ja voidaan todeta, että oireet ovat korvien välissä. Stressillä ja kuormituksella perustellaan monta oiretta. Todellisessa pulassa työntekijä on silloin, kun sattuu sairastumaan niin, että menettää terveytensä ja työkykynsä. Silloin jää todella yksin.

Sote 3Voi olla, että ei enää voikaan tehdä työtään, kun esimerkiksi kotikäynneistä tulee niin voimakkaat oireet tai kun tupakoivia, kosteusvaurioisista kodeista tulevia ei voikaan tavata ilman, että seurauksena on sairastelu.
Mitä tekee lastensuojelun sosiaaliohjaaja, joka ei voi enää tehdä kotikäyntejä, kun tervettä työtilaa ei ole, eikä
asiakkaita voi enää tavata? Mihin katoaa osaaminen, koulutus ja taito?

On turhauttavaa olla kotona sairaslomalla ja samaan aikaan jännittää sitä, mitä Kela toteaa sairauspäivärahan saamisesta. Työpaikan sisäilmasta sairastuminen ei oikeuta mihinkään turvaan, ellei satu saamaan ammattitautidiagnoosia, jonka saaminen on vaikeampaa kuin neulan löytäminen heinäsuovasta.

Sote 2Toisten ihmisten oikeuksien puolestapuhuja ja puolustaja voi huomata jäävänsä täysin yksin, vaille mitään turvaa ja oikeuksia. Ja vain siksi, että on sattunut sairastumaan työpaikan sairaasta sisäilmasta: Koska kiinteistöjen kunnossapidosta on säästetty, koska rakentamisessa pidetään liikaa kiirettä. Koska ilmastointeja pidetään suljettuna.

Onko tämä oikein, järkevää, taloudellista, inhimillistä? Onko järkevää hukata koulutetun työntekijän ammattitaito ja työkyky? Mitä arvoa meillä sairastuneilla on, kuka pitää meidän puoliamme? Pitääkö kukaan?

Elina Seitz

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s