Jos jokin menee rikki, se pitää korjata

Posted on Updated on

Olen sovitellut ihmisten välisiä rikos- ja riita- asioita kymmenen vuotta. Olen nähnyt, kuullut, ja saanut aistia kaiken, mitä rikoksen tekijälle ja uhrille rikos- tai riitaprosessin aikana voi tulla eteen.

Uskon sovitteluun, anteeksi pyytämisen ja anteeksi antamisen voimaan. Sovittelu on vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. Se on toimintaa, joka lisää sovinnollisuutta ihmisten välillä. Sovittelu säästää yhteiskunnan varoja ja rakentaa luottamusta.

Sovittelu on idealtaan ja tuloksiltaan todellinen innovaatio, mutta tämäkin toiminta kaipaisi kehittämistä. Yhteiskunnan digitalisointiin on laitettu paljon rahaa ja aikaa, mutta tämä ei näy sovittelutoiminnassa.

Olemme Maunon kanssa eläkeikäisiä

Nyky-yhteiskunnassa kaikki toiminta merkitään jonkinlaiseen ”pilvipalveluun tai talletukseen”, niin myös sovittelutoiminnassa. Ongelmana vain on se, että sovittelun tietojen tallennusohjelma on vuosikymmeneltä, jolloin Mauno Koivisto astui presidentin virkaansa. Kaikki kunnioitus presidentille, mutta kuten Koivistokin on jäänyt eläkkeelle, on tietokanta sovittelutoimistolla saavuttanut myös eläkeiän.

Tietokanta pakottaa syöttämään samoja tietoja moneen eri kohtaan. Isot riskit piilevät siinä, että tietoja voidaan muuttaa, korjata tai poistaa ilman, että siitä jää mitään ”jälkeä” tietokantaan.

Tietokannan osalta muutoksia pitäisi tehdä mm. yleisilmeen väritykseen, tekstin kokoon, tietojen hakutoimintoihin, ja siihen, että jokaisella käyttäjällä olisi oma ”lokeronsa”, josta yhdellä silmäyksellä voisi nähdä avoinna olevat jutut. Tämä estäisi juttujen jäämisen avoimiksi ja tilastojen vääristymiksi ja lisäisi käyttäjäystävällisyyttä.

Palvelukseen etsitään …

Meillä sovittelutoimessa on siis paikka auki. Palvelukseen haluttaisiin nuori, nykyaikainen, työnsä hyvin tunteva tietokanta, jolle tärkeintä on hoitaa annetut asiat vaaditulla tavalla.

Uudelta tietokannalta edellytetään mahdollisuutta toimia valtakunnallisesti sekä joustavasti eri asioiden ja toimijoiden välillä. Työ on yhteiskunnallisesti merkittävää, säästöjä aikaan saavaa, sovinnollisuutta lisäävää, ja ennen kaikkea ihmisten hyvinvointia tukevaa toimintaa.

Kaija Jämbäck

Tekstin kirjoittaja on sovittelun puolestapuhuja ja tuleva yhteiskuntatieteiden maisteri, Lapin yliopisto.
Kirjoitus pohjautuu graduun  ”Sovittelu- Haaste sekä mahdollisuus. Sovittelutietokannan käytettävyys.” 

Sovittelussa

  • Korjataan ihmisten välisiä ristiriitoja ja rikoksista johtuvia vaikeuksia, pyydetään anteeksi tekoja ja – toivottavasti myös annetaan anteeksi.
  • Sovittelussa mikään ei ole itsestään selvää, eikä työskentelyssä edetä kaavamaisesti. Jokainen tapaaminen rikos- tai riita-tilanteen osapuolten kanssa voi päätyä sovintoon.
  • Toisinaan ihmismielet eivät toimi yhteistyössä ja asiat jäävät solmuun, vaikka kuinka sovittelisi. Loppupelissä, ihmiset itse päättävät sovitellaanko ja korjataanko, vai päättääkö joku ottaa asianajajan asiaa hoitamaan ja jatkuuko asian käsittelyssä sittenkin oikeusportaissa. 
  • Sovitteluun asiat tulevat esimerkiksi poliisin tai syyttäjän kautta. Mikäli sovittelun ammattilaiset  päättävät asian kelvolliseksi sovitteluun, lähtee sovitteluprosessi eteenpäin.

sovittelu_edit

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s