Kenen taakkaa kannat?

Perhekonstellaatio antaa mahdollisuuden katsoa ja tutkia oman elämän haasteita sivusta katsoen. Kuvioita ei puhuta auki tai analysoida. Jokainen saa ottaa mukaansa tilanteesta, sen mitä oivaltaa.
Viisitoistavuotias tyttö miettii kokemustaan siitä, ettei isä ole hänestä kiinnostunut. Tuo kokemus tuo hänet konstellaatioon lastensuojelulaitoksessa. Isä on nyt 65-vuotias. Konstellaatiossa tulee näkyviin isän isä, ukki, joka oli isän syntymän aikaan kaukopartiomies sodassa.
Ukki oli lisäksi isän kanssa samanikäinen tullessaan isäksi. Isän kokemus omasta isästään oli se, ettei oma isä ollut kiinnostun hänestä, vaan oli poissaoleva ja kiinni sodassa. Systeemisesti tilanteen voi nähdä toistuvan.
Taakkasiirtymä?
Toisinaan myös asiakkaiden asiat menevät ihon alle ja alkavat liittyä omaan taustaan tai suvun historiaan. Se mitä suvussa ja perheessä on tapahtunut, siirtyy nykytutkimuksen mukaan solutasolle ja muuttaa tapaamme elää, siirtyen myös sukupolvelta toiselle. Mielikuvat on ikään kuin siirretty tiedostamatta lapsen mieleen.
Kyse voi olla myös samaistumisesta vanhempaan. Ihminen sulautuu toiseen ja kokee samanlaisia tunteita. Kyse voi olla liian keskeneräisestä jäänteestä, oman kehitysvaiheen kanssa sekoittuneesta asiasta. Vanhemman voi olla vaikea erottaa omaa ja lapsen todellisuutta. Usein vanhemmat pelaavat samaa peliä omista syistään kätkien molemmat omat traumansa. Trauma asiasta tulee, kun systeemi on ylikuormittunut, eikä se kykene enää palaamaan alkuperäiseen voimaansa.
Liian ahdistavat tunteet ja kokemukset voivat tulla säilötyiksi ja tukahdetetuiksi, ilmeten sairautena. Usein lasten häiriöiden taustalla on tiedostamattomia ylisukupolvisia siirtymiä, jopa kymmenen sukupolven takaa. Usein vasta kolmannessa tai neljännessä sukupolvessa on mahdollista käsitellä asioita.
Oleellista etenemistä on se, mikä edistää omaa itseymmärrystä ja eheytymistä. Taakka on viesti kasvun mahdollisuudesta. On osattava luopua, saadakseen uuden mahdollisuuden. Asian hävittämiseen riittää se, että asiasta puhutaan vaikenemisen sijaan.
Konstellaatio on mahdollisuus hankalien, keskeneräisten, vaikeasti tunnistettavien haasteiden käsittelyyn. Matti Siiralan sanoin: ”Se, mikä ei tule yhdessä jaetuksi, tulee jonkun kannettavaksi – taakkasiirtymäksi”.
Ole hetken minä
Perhekonstellaatio on Bert Hellingerin kehittämä terapeuttinen ryhmämetodi. Hän oli saksalainen pappi, psyko- ja perheterapeutti.
Menetelmä perustuu intuition käyttöön, systeemisyyteen ja fenomenologiaan, jossa kokemus korostuu. Jokainen meistä on osa suurempaa kokonaisuutta, osa perhesysteemiään. Siinä meillä kaikilla on luovuttamaton paikka, vaikka ei olisikaan perheen kanssa tekemisissä tai vaikka joku olisi kuollut.
Hellinger työskenteli kuusitoista vuotta Afrikassa. Menetelmässä on vaikutteita zulujen yhteisöllisyydestä ja aiempien sukupolvien arvostamisesta. Vähimmilläänkin ihminen on saanut elämän, sen suurimman lahjan, mitä saada voi.
Hellinger on todennut, että valtaosa ongelmistamme johtuu systeemisistä syistä, eivätkä ne siis ole vain yksilön ongelmia. Päihde- ja mielenterveysongelmat eivät siis useimmiten synny siinä sukupolvessa, jossa ne ilmenevät.
Konstellaatio tehdään useimmiten ryhmässä
Työskentely alkaa asiakkaan kysymyksestä. Hyvä kysymys on polttava, tärkeä, ikään kuin elämän ja kuoleman kysymys.
Konstellaatiossa katsotaan vain perheen ja suvun todellisia asioita. Sen selkeyttämiseksi voi ohjaaja kysyä tunteita. Ohjaaja pyytää asiakasta valitsemaan ryhmästä edustajia kysymyksen kannalta tarvittavia elämän asioita, perheen jäseniään ja itseään. Usein asiakas asettaa edustajat paikoilleen. Hetken edustajat kuuntelevat tuntemuksiaan ja alkavat reagoida.
Kyse ei siis ole näyttelemisestä, vaan intuition käyttämisestä. Tavoitteena on katsoa ja kokea, ei ratkoa. Työskentely näyttää usein löytävän ylisukupolvisen kokemuksen ja yhteyden.
Kyse on intuition käytöstä. Ihmisen mieli rakentaa olennaiset havainnot ja ratkaisut tilanteessa, jossa ihmisen mieli on liian hidas työkalu. Täysin ei osata selittää, miten on mahdollista, että edustajat konstellaatiossa alkavat tuntea edustamiensa henkilöiden tunteita tai käyttäytyä samoin.
Usein ymmärrys tulee konstellaatiossa mukana olosta. Sanat eivät riitä kertomaan kaikkea. Tarkoituksena on löytää uudelleen menetettyjä yhteyksiä. Lopulta tämä kaikki tuo usein rauhaa ja rakkautta. Asiakas ottaa konstellaatiosta, sen mihin on valmis. Myöhemmin voin huomata jonkin muuttuneen elämässään. Oivallus voi olla suuri varsinkin, jos on kantanut omien vanhempien tai isovanhempien taakkaa.
Rakkauden lait
Konstellaatio perustuu rakkauden lakeihin: Kuuluminen, järjestys, tasapaino ja hyväksyntä. Meillä on jokaisella oikeus kuulua perheeseen. Meillä on oma korvaamaton paikka perheessä, niin että se, joka tuli ensin on ensin. Usein siitä tulee ylimääräistä hankaluutta, jos ei ole paikallaan.
Antamisen ja saamisen tasapaino on meihin syvälle sisäänrakennettu. Usein on helppo hahmottaa, kun saa on tarve antaa takaisin. Mitä enemmän antaa ja ottaa vastaan, sitä lujempi sidos. Rakkaudella ja kiitollisuudella rakennetaan tasapainoa.
Neljäntenä rakkauden lain periaatteena on todellisuuden kunnioittaminen: hyväksyntä eli se mikä on, on. Toisen kanssa asioiden jakaminen on askel kohti purkua ja eheytymistä. Konstellaation teko nopeuttaa prosessia. Hyvä askel tiedostamiseen on myös sukupuun tekeminen.
Tietoisena siitä, ettei tätä kaikkea ole helppo ymmärtää ilman kokemusta, olen halunnut yrittää avata konstellaatiota. Ajattelen, että tässä tavassa katsoa on jotain, minkä soisi olevan jokaisen taakkoja kantavan tai niissä mukana kulkevan ulottuvilla.
Uuden ymmärryksen kautta voimme suhtautua toisiimme aidommin ja arvostavammin. Kaiken pohjalla on ymmärryksen lisääntyminen meihin vaikuttavista asioista systeemissä, jossa elämme, josta tulemme.
Sosiaalialalla työtä tekevän sanoin: ”Konstellaatio tuo ymmärrystä, myötätuntoa katsoa, miten kaikella on syynsä. Se on tuonut ymmärrystä, miten kuulun sukuun Se auttaa näkemään ylisukupolvisia ketjuja. Konstellaatio on tiivistänyt kaiken: mitä tapahtuu, miten tavoitetaan tarina ja ylisukupolvisuus. Se on tuonut työkaluja. ”
Satu Vilkki
Artikkeli perustuu Satu Vilkin Diakiin tehtyyn lopputyöhön.
Lähteet ja lisälukemista:
Canault, N. (2007) Vaietut virheet jälkipolvien taakkana. Ylisukupolvinen tiedostamaton. Eveil -kustannus. Tampere.
Cohen, D. (2006) Family Constellations: An Innovative Systemic Phenomenological Group Process From Germany https://www.researchgate.net/publication/247763470_Family_Constellations_An_Innovative_Systemic_Phenomenological_Group_Process_From_Germany Saatavilla 21.11.20
Gladwell, M. (2005) Välähdys. Alitajuisen ajattelun voima. Wsoy. Helsinki.
Hellinger, B. (2007) No Waves Without the Ocean. Experiences and Thoughts. Carl-Auer. Oslo.
Hellinger, B. (2009) Pysyvä onni. Sari Hanhikoski omakustanne. Helsinki.
Hellinger www.hellinger.com Saatavilla 21.11.2020
Hoffman, L., Kyyrönen, K. (1985) Perheterapia. Systeeminen näkemys. Weilin Göös. Espoo.
Hyyppä, H., Karjalainen, K., Keski-Luopa, L. (2010) Ihminen ja energeettisyys. Metanoia Instituutti. Vihanti.
Juopperi, I. (2019) Perhekonstellaatio lastensuojelun viitekekhyksessä. Perhekonstallaatio koulutuksen lopputyö
Juopperi, I. (2021) Henkilökohtainen tiedonanto 26.2.2021.
Karjalainen, K., Totro, T. (2008) Näkyvään kätkeytynyt. Metanoia Instituutti. Oulu.
Keski-Luopa, L. (2001) Työnohjaus vai superviisaus. Työnohjausprosessin filosofisten ja kehityspsykologisten perusteiden tarkastelua. Metanoia Instituutti. Oulu.
Kosonen, T. (2021) Perhekonstellaatio luento 7.2.2021 Saatavilla 8.2.2021 https://www.youtube.com/watch?v=OCdgjV_6d24&fbclid=IwAR1nQDPxYAwIzNRJSz08IPn4pKxzsl_Pg3ws7_C_LjRGRak9j8rW6g_vnm8
Kosonen, T. (2021) b Henkilökohtainen tiedonanto 23.2.2021
https://koppa.jyu.fi/avoimet/hum/menetelmapolkuja/menetelmapolku/tieteenfilosofiset-suuntaukset/fenomenologia Saatavilla 10.1.2021
Rantola, R. (2019) Sielujen liike. Perhekonstallaatio koulutuksen lopputyö.
Rantola, R. (2021) Henkilökontainen tiedonanto 22.2.2021
Roman, J. (2016) a Systeeminen konstellaatio Ihmisyhteisöjen näkymättömät voimat. Book on Demand. Helsinki.
Roman, J. (2016) b Ikkuna näkymättömään. Systeeminen konstellaatio ja systeeminen ymmärrys. Book on Demand. Helsinki
Roman, J. (2012) Sysyteeminen kostellaatio muuttaa syvällä tasolla. Saatavilla 24.1.2019: https://www.suomentyonohjaajat.fi/sites/default/files/kotisivut/osviitta/artikkelit/pages_from_osviitta_2_12.pdf
Saari, J., Eskelinen, N., Björklund, L. (2020) Raskas perintö. Ylisukupolvinen huono-osaisuus Suomessa. Gaudeamus. Talinna.
Salakari, H. (2021) Radio Yle 1 dokumentti. Väkivallan perintö. https://areena.yle.fi/audio/1-2931290#autoplay=true Saatavilla 25.2.2021
Schneider, J., (2007) Family Constellations. Basic Principles and Procedures. Carl-Auer. Heidelberg.
Siltala, P. (2016) Taakkasiirtymä. Trauman siirto yli sukupolvien. Therapeia-säätiö. Helsinki.
https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/tyon_tueksi/nuorten-syrjaytyminen/huono-osaisuuden-ylisukupolvisuus Saatavilla 16.3.2021
Tuhkasaari, P. (2013) Ylisukupolvisuus – Integraatioprosessi psykoanalyyttisessa psykoterapiassa. Therapeia -säätiö.
https://www.tuimakka.fi/fantomi Saatavilla 28.9.20
Tuominen, S. (2017- 2019) Perhekonstallaatio koulutuksen monisteita.
Tuominen, S. (2021) Henkilökohtainen tiedonanto 8.3.2021
Van der Kolk, B. (2019) Jäljet kehossa. Trauman parantaminen aivojen, mielen ja kehon avulla. Viisas Elämä Oy. Helsinki.
Volkan, V. (2013) Natsismin perintö. Tallentaminen, ylisukupolvisuus, dissosiaatio ja toiminnan kautta muistaminen. Therapeia-säätiö. Tampere.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/02/12/ylisukupolvinen-trauma-voi-yltaa-neljanteen-polveen-asti?fbclid=IwAR1CsZ1i_pd0s-zFuari7GdFDJKk_BBUMBKQTS_Vya6wcWOvXl0EWT0IZ2I Saatavilla 12.2.2021