Kirjoittajille

Sosiaalialan tulisi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen. Ammattirooli ja ammattietiikka kannustavat meitä tuomaan esille niitä yhteiskunnallisia epäkohtia ja puutteita, jotka estävät tai rajoittavat kansalaisten oikeuksia tai osallisuutta yhteiskunnassa.  Ammattia harjoitettaessa meille kertyy tietoa ja kokemuksia, joita voimme jakaa julkisesti. Julkiseen keskusteluun osallistuminen on oikeutettua myös ammattiroolissa ilman, että keskustelija edustaa omaa toimipaikkaa tai organisaatiota.

Sosiaalinen tekijä -blogi on yksi areena, jossa sosiaalialan toimijat ja kaikki kansalaiset voivat tuoda esiin ajankohtaisia sosiaalialaan liittyviä teemoja, joista keskustelua tulisi käydä.

Lähetä kirjoituksesi osoitteeseen: sosiaalinentekija(at)gmail.com
Kirjoituksesi voi olla valmis julkaistavaksi tai kirjoituksen alku, jonka julkaisemiseksi toivot kirjoitustukea ylläpitäjiltä. Ennen julkaisua kaikki kirjoitukset käyvät läpi editoinnin yhteistyössä kirjoittajien kanssa. Joskus vastauksemme voi kestää pitkään, sillä ylläpidämme blogia vapaa-ajalla. Emme aina pysty julkaisemaan kaikkia meille tarjottuja kirjoituksia. 

Sosiaalialasta kirjoitettaessa joudutaan pohtimaan asiakkaan yksityisyyden suojaa ja salassapitosäännöksiä. Näitä kirjoituksissa ei saa rikkoa. Yleisellä tasolla voimme kuitenkin kirjoittaa asiakkaiden kohtaamista asioista ja tilanteista järjestelmässämme. Salassapitovelvollisuus ei koske sosiaalialalla tehtävää työtä, sen periaatteita ja taustoja.

Blogiin sopivien kirjoitusten pituus on noin 600–800 sanaa.  Blogiin voi kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi, saamen kielillä ja englanniksi. Tekstien lisäksi voi lähettää julkaistavaksi kuvia ja muuta visuaalista materiaalia. Kirjoitukset ja muu materiaali voidaan julkaista nimimerkillä tai kirjoittajien omilla nimillä ja titteleillä. Mikäli kirjoittajaryhmä on suuri, ei kaikkien kirjoittajien nimiä ole välttämätöntä julkaista. Ylläpitäjät päättävät julkaisusta ja tarvittaessa auttavat kirjoituksen työstämisessä.

  • Lähde liikkeelle arjen kokemuksista ja tuo hiljaista tietoasi näkyväksi.
  • Vaikka kirjoittaisit napakoita kannanottoja, kirjoita ihmistä kunnioittaen.
  • Vältä kirjoittamisessa turhaa byrokraattista kieltä.
  • On hyvä pitää mielessä, että kerran julkaistua materiaalia on vaikea saada pois internetistä.
  • Mahdolliseen lähdemateriaaliin viittaaminen on hyvien käytäntöjen mukaista.

Blogissa noudatetaan lainsäädäntöön perustuvia vahvoja salassapitosäädöksiä ja huolehditaan asiakassuhteen luottamuksellisuudesta. Sivuilla ei julkaista esimerkiksi tietoa yksittäisen ihmisen tai perheen asiakkuudesta tai sosiaalihuollon asiakirjoista. Sosiaalinen tekijä -blogissa ei liioin mustamaalata tai loukata yksittäisiä työnantajia tai työkavereita.

Perustuslain 12 §:än mukaan viranomaisten työ on kuitenkin ensisijassa julkista. Julkisuuslaki (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta, 621/1999) myös velvoittaa viranomaisia tiedottamaan toiminnastaan. Sosiaalialalla törmätään jatkuvasti laajoihin ilmiöihin, jotka koskettavat suurta ihmisryhmää ja monet lukijat samaistuvat kirjoituksissa kuvattuihin kokemuksiin ja tilanteisiin. Asiakkaiden yksityisyys on suojattu silloin, kun yleisö ei pysty tunnistamaan asiakasta kirjoituksesta.


Kommentoi