Mitä tarkoittaa kollegiaalisuus sosiaalityössä?

Posted on

Olen viime aikoina pohtinut paljon kollegiaalisuutta, ja sen merkitystä sosiaalityössä.

Sanakirjassa (1) kollegiaalisuuden synonyymejä ovat muun muassa virkaveljeys ja työkaveruus. Ajattelen itse, että kollegiaalisuus ulottuu tiimirajojen yli ja ulkopuolelle ja se on enemmän kuin työkaveruutta. Virkaveljeys on kuvaavampi nimike, vaikka siihenkin olisi varmasti tarpeen löytää sukupuolineutraalimpi ilmaisu.

Itselleni kollegiaalisuus tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että me sosiaalityön ammattilaiset pidämme asiakastilanteissa ja viran puolesta toimiessamme aina toistemme puolia. Emme sorru miltään taholta tulevaan mitätöintiin tai toisen arvosteluun. Jos olemme eri mieltä jostain asiasta, voimme puhua asiasta ammatillisesti ja avoimesti reflektoiden, tuoden esille omia näkökulmia ja mielipiteitä, ei niin, että eri mieltä olevan näkemystä jotenkin lytättäisiin tai sivuutettaisiin.

Erimielisyydet selvitetään aina asiakastapaamisten ja asiakastilanteiden ulkopuolella, ei kesken tapaamisen. Koska me edustamme sosiaalitoimea, me olemme yhtenäinen joukkue, vaikka edustaisimme eri tiimejä tai sosiaalisen osa-alueita.

Itselleni kollegiaalisuus tarkoittaa myös toisen ammattilaisen osaamisen ja ammattitaidon arvostamista ja sen osoittamista. Kollegiaalisuus on kannustavaa ja rakentavaa, kehittymään pyrkivää. Voimme oppia toisiltamme ja tukea toisiamme työssä. Kollegiaalisuus voi siis olla yhteistyötä ja avunantoa.

Voi olla, että ajatteluni on liiankin idealistista, mutta itse olen oppinut siihen, että pidämme aina toistemme puolia, arvostamme ja nostamme toisiamme ylöspäin, emme paina alaspäin. Emme vedä mattoa toistemme jalkojen alta, vaan olemme toistemme tukena ja pyrimme löytämään yhteisiä linjoja.

Kollegiaalisuus on ammatillisuutta, arvostusta, avointa ajatustenvaihtoa. Hyvää työtä on haastavaa tehdä, jos ei voi luottaa työpariin tai yhteistyökumppaniin. Aina ei voi tuntea toisen ajatuksia tai olla samoilla linjoilla, mutta aina voi yrittää löytää yhteistä ymmärrystä, ja rakentaa siltoja eri maailmojen välille.

Yksi kaikkien, ja kaikki yhden puolesta, sitä minulle tarkoittaa kollegiaalisuus, näiden muiden edellä mainittujen lisäksi. Siispä, kollegiaalisuus kunniaan, ja eteenpäin kohti hyvää ja rakentavaa yhteistyötä, kaikilla niillä areenoilla, joilla sosiaalityötä tehdään. Mitä kollegiaalisuus teille kollegoille tai eri ammattiryhmiä edustaville tarkoittaa?

Elina Seitz, vt. sosiaalityöntekijä

  1. suomisanakirja.fi/kollegiaalisuus

1 thoughts on “Mitä tarkoittaa kollegiaalisuus sosiaalityössä?

    […] Kollegiaalisuus on mietityttänyt paljon tänä syksynä, ja ajatuksiani kirkastaakseni kirjoittelin niitä ylös. Tekstistä syntyi blogikirjoitus Sosiaalisen tekijän blogiin; tässä linkki: https://sosiaalinentekija.wordpress.com/2022/10/25/mita-tarkoittaa-kollegiaalisuus-sosiaalityossa/ […]

Kommentoi