Sosiaalihuoltokin tarvitsee tekoälyä

Posted on Updated on

artificial-intelligence-4389372_1920

Tekoäly on tullut monin tavoin arkeemme osin sitä edes tiedostamatta. Erilaiset sovellukset keräävät meistä dataa ja hyödyntävät sitä esimerkiksi mainosten kohdentamisessa. Huvittuneena ihmettelemme, miten Facebook taas tiesi mainostaa juuri tuota vaatetta, kirjaa tai musiikkia tai miten Googleen ilmestyy hakuun juuri niitä asioita, joita käytännössä vain ajattelemme. Tekoäly on tullut myös terveydenhuoltoon ja auttaa esimerkiksi potilaiden segmentoinnissa ja hoitojen ja palvelujen oikea-aikaisessa kohdentamisessa. Laajat datamassat ovat helposti tekoälyn hallittavissa, aivan eri tavalla kuin ihmisten toimesta.

Sosiaalihuollossa tekoälyn hyödyntäminen on kuitenkin vielä alussa. Sosiaalihuolto on perinteisesti mielletty jollain tavoin konservatiivisesti, jossa uudet teknologiat ja digitalisaatio on otettu käyttöön hitaasti, ja vasta kun ne on käytännössä jo kaikkialla muualla, herätään myös sosiaalialalla; pitäisikö meidänkin? Tekoälyn hyödyntämisen kompastuskivinä on pidetty muun muassa tietojen rakenteettomuutta; kirjavasta dokumentoinnista on vaikeaa louhia tekoälyn hyödynnettävää tietoa. Mahdotonta se ei ole, mutta vaatii enemmän aikaa ja resursseja.

Missä sitten tekoälystä olisi apua? Sosiaalipalveluissa kohdataan vaikeissa tilanteissa olevia asiakkaita, joiden asiakassuhteet ovat usein pitkiä, jopa vuosien pituisia. Asiakasdataa kertyy siis valtavia määriä. Usein tämä tieto on asiakaskertomustekstiä, jonka kahlaamisessa venyy ammattilaiselta tunti jos toinen. Miten valtavan hyödyn saisimmekaan, jos tekoäly louhisi dataa puolestamme, etsien asiakkaan tilanteen kannalta olennaisia seikkoja, esimerkiksi tarjottuja palveluja, usein esiin nousevia ongelmia tai onnistumisen kohtia. Nyt teemme tämän työn itse, selailemalla, lukemalla, koostamalla ja valitettavan usein myös vain muistelemalla, mitäs asiakkaalle kuuluikaan ja mitä palveluita hänelle on jo myönnetty. Tekoäly voisi auttaa meitä myös ennustamaan asiakkaiden tilanteita. Suuresta datamassasta olisi varmasti löydettävissä tietyillä kriteereillä esiintyviä asioita, jotka ennakoisivat tiettyjä tapahtumia. Ja mitä tästä hyötyisi asiakas? Entä ammattilainen? Oikeaa palvelua, oikeaan aikaan, oikein kohdennetusti. Tämä jos mikä olisi kustannustehokasta, vaikuttavaa ja vapauttaisi aikaa itse vuorovaikutukselliseen kohtaamiseen asiakkaan ja ammattilaisen kesken.

Katri Ylönen
Kehittäjä, sosiaalityöntekijä (YTL)
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, asiakas- ja potilastietojärjestelmä -projekti 
Jyväskylä

 

Kommentoi