Sosiaalityöhön iski yksilöeetokseen uskova aatevirus?

Posted on

 

raha_blogiin

Yhteiskuntapoliittisessa keskustelussa painottuu globaali talouskriisi, ja asioiden tilaa on selitetty yleensä uusliberalismin  kautta. Yhteiskunnan vaikea tilanne ajaa sosiaalityön osaajat pohtimaan kriittisesti sosiaalityön taustalla olevia aatteita. Lähdemmekö sosiaalialalla liian herkästi mukaan taloustieteen kiemuroihin ja puheenparteen kyseenalaistamatta niitä?

Sosiaalityön keskeinen eettinen periaate on perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen YK:n peruskirjan ja Euroopan neuvoston peruskirjan hengen mukaan.  Me kirjoittajat emme edusta linjaa, jossa sosiaalityö sidotaan määrärahoihin tai hallinnollisiin kompromisseihin. Sosiaalityön ammattilaisten tulee sitoutua perus- ja ihmisoikeuksien puolustamiseen ilman kompromisseja Hippokrateen valan kaltaisesti. Ammattikunnan eettisenä velvollisuutena on sanoutua irti sellaisesta toiminnasta tai johdattelusta, jolla sosiaalityö palvelee muita kuin ihmis- ja perusoikeusperiaatteita.  Haluamme nähdä ajan, jossa sosiaalityöntekijät puolustavat tinkimättömästi perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Kuitenkin sosiaalityö osallistuu vahvasti sosiaalipoliitisen aktivointipolitiikan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Jokainen kriittinen yhteiskuntatieteilijä pystyy tunnistamaan aktivointipolitiikan sylttytehtaan. Kyyninen markkinaideologia näyttää valtaavan yhteiskuntamme jokaisen osan. Puhuttaessa lastensuojelun, työttömien tai vaikka ikääntyneiden kysymyksistä,  valintoja perustellaan erilaisten talouslukujen ja mitta-asteikkojen avulla. Alalla tuetaan ”halpahalli”-meininkiä, jossa tarjotaan tuotteita ja palveluja mahdollisimman halvalla sisällön vaihdellessa. Kilpailuttaminen ja julkisten palvelujen laaja-alainen ulkoistaminen kohdistuu kaikkiin avuntarpeessa oleviin ryhmiin. Palvelujen piirissä olevat henkilöt eivät kykene puolustamaan oikeuksiaan kilpailutuksen tuomia haittoja vastaan. (ks. tarkemmin)

Esimerkiksi työvoiman lisääminen viimesijaisen sosiaaliturvan kautta on osallistumista vinoutuneiden ideologioiden toteuttamiseen. Todellinen ihmiskeskeinen työ lähtee jokaisen ihmisen yksilöllisestä kohtaamisesta ja hänen voimavarojensa hyödyntämisestä sanktioinnin tai pakkotyön sijaan.  Nuorten toimeentulotuen leikkaus ja työttömien aktivointiyritykset  ovat yhdenlaisia esimerkkejä epäonnistuneista aktivointitoimista.

Ymmärrämme toki, että sosiaalityöntekijät eivät edusta keskenään samaa yhteiskuntapoliittista kantaa. Tiedostamme myös, että ei ole yhtä ideologiaa, joka uhkaisi ammattikuntamme mahdollisuuksia toteuttaa jaloja päämääriä.  Samalla on kuitenkin todettava, että uusliberalismi ja markkinaliberalismi ovat aikamme aatteita, jotka samalla rapauttavat sosiaalityön eettisiä periaatteita ja käytäntöä.

Muutosten ja uudistusten keskellä tarvitaan ideologista keskustelua, alan ammattilaisten kriittistä pohdintaa ja ulostuloja. Mitkä ovat aatteemme ja miten toimimme heikompiosaisten eteen?  Tulevat käänteet voivat olla yllättävän karuja, jos sosiaalityön edustajat eivät herää ruususen unestaan. Jatkuvan sosiaalityön kilpailuttamisen, tulosvastuun, säästötoimien ja vaikuttavuusmittauksen jälkeen tulemme näkemään nykyisenkaltaisen sosiaalityön katoamisen järjestelmästä.   Voimme hyvin kuvitella hetken, jossa sosiaalityöntekijät on korvattu kuntoutusmerkonomeilla, joita voi tavata verkkopalvelussa pienen hetken ajan asiakkaiden vastikkeellisuus- ja aktivointipistetilin täyttämisen jälkeen. Toimintaa johtaa konsultti tai controller, joka työskentelee muhkealla tulospalkalla ja esittelee tilastojen avulla kuinka hyvin sosiaalinen toteutuu ja ihmiset kuntoutuvat. Haluammeko me edetä tuohon suuntaan?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Uusliberalismi

http://www.uta.fi/yky/yhteystiedot/henkilokunta/briittakoskiaho/index/kilpailu_07.pdf

http://yle.fi/uutiset/toimeentulotuen_leikkaus_ei_kannusta_nuoria_opiskelemaan/6086878

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/02/31083

 

Sosiaalityön perusopiskelija, Itä-Suomen yliopisto
Petri Ruuskanen

Sosiaalityön jatko-opiskelija, Itä-Suomen yliopisto
Elina Pekonen

 

2 thoughts on “Sosiaalityöhön iski yksilöeetokseen uskova aatevirus?

    susannarissanen said:
    15.1.2015 9.05

    Puitte ajatukseni sanoiksi, sydämmellinen kiitos. Nyt yhdessä taistoon yhteistä vihollista, eli markkinaliberalismia vastaan!

    Krista Dachauer said:
    24.11.2014 17.53

    Kiitos kirjoituksestanne! Tämänsuuntaisia kannanottoja ja esiintuloja olen ehtinyt jo pitkään odottaa.

    Sosiaalityö näyttäytyy nykyisin aivan liian paljon kuntatyönantajan mielistelynä, kuin aitona ja kokonaisvaltaisena ihmisen kohtaamisena.

    Kiitos teille rohkeudesta, pitäkää tuosta asenteesta kiinni myös työelämässä. ❤

Kommentoi