Vievät tuhkatkin pesästä!!

Posted on Updated on

Sote-uudistuksesta tuli sosiaalileikkausuudistus kun val­tio­va­rain­mi­nis­te­riö ilmoitti leikkaavansa 33 prosenttia sosiaalialan osaamiskeskusten rahoituksesta. Siis käytännössä sosiaalihuollon kehittämisestä ja tutkimuksesta.

Sosiaalihuolto on kuntien taloustilanteen vuoksi jatkuvassa puristuksessa, jonka vuoksi sen resurssit ovat läpi maan olleet toistuvien leikkausten alla. Kroonisesta resurssivajeesta johtuen työ on usein kaikkein akuuteimpiin ”tulipaloihin” vastaamista, eikä kehittämistä ja työn tulosten tutkimista voi sisällyttää omaan työhön.

Ympäröivän yhteiskunnan muuttuessa, tulee myös sosiaalihuollon pystyä uudistumaan ja vastaamaan muuttuviin ihmisten tarpeisiin. Ihmisten hätä ei pysy ennallaan. Sosiaalihuolto on aina se joka reagoi ympäristön muutoksiin askeleen jäljessä. Kun kehittämistyöltä vedetään matto jalkojen alta, uhkaa alaa paikalleen jähmettyminen.

Sosiaalihuollon palveluiden kehittämisessä on mittava työ edessä jo pelkän sote-uudistuksen vuoksi. Kuka kehittää alaa siten, että se sopii sote-palapeliin kaikkein tuloksellisemmin? Kehittäminen ja tutkiminen eivät tapahdu itsestään. Niitä tehdään jo nyt osaamiskeskuksissa ja alan koulutuslaitoksissa tarpeisiin nähden riittämätön määrä.

Vuonna 2005 sosiaalipalvelumenoihin käytettiin suomessa 42,3 miljardia euroa. Sosiaalimenojen osuus bruttokansantuotteesta oli 27,2 prosenttia. Onko tämä niin merkityksetön osuus valtion pussista, ettei sen kehittämiseen tarvitse panostaa yhtään? Samalla kun terveydenhuollon tutkimus ja kehittäminen säilyttää vakiintuneen rahoituksensa, leikataan minimalistisesta sosiaalihuollon kehittämisestä ja tutkimisesta. Pitikö sote-uudistuksessa kohdella sosiaali- ja terveyspuolta jokseenkin tasavertaisesti?

 

Laura Tiitinen ja Sanna Lähteinen
Lapin yliopisto

Lisätietoja näistä järjettömistä päätöksistä alla olevista linkeistä:

Mikko Mäntysaaren blogi

Pääkaupunkiseudun Sosiaalialan osaamiskeskuksen kannanotto

Itä-Suomen Sosiaalialan osaamiskeskuksen kannanotto (Helsingin Sanomat 15.8.2014)

Tero Ristimäki – Talentian Blogi

Mainokset

One thought on “Vievät tuhkatkin pesästä!!

    […] Sosiaalinen tekijä blogi: Viekää tuhkatkin pesästä […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s