Sosiaalityöntekijät eivät voivottele, vaan auttavat konkreettisesti

Posted on

Mika Niikko kirjoittaa mielipidepalstalla (HS 19.10.) pitävänsä ruoka-avun suoraa tukemista käytännönläheisempänä avustuksena kuin sosiaalityöntekijöiden palkkaaminen, koska ”puhe ei lievitä nälkää”.  Aiemmassa kirjoituksessaan hän kuvasi sosiaalityöntekijöiden ”voivottelevan tyhjää jääkaappia.

Sosiaalinen tekijä sosiaalityö

Todellisuudessa sosiaalityöntekijöiden tehtävä on tukea yhteiskunnan vähäosaisia monin eri tavoin. Lastensuojelun sosiaalityössä yksi suurimmista haasteista on nimenomaan lapsiperheiden köyhyys. Vähävaraisia perheitä auttaakseen sosiaalityöntekijä tukee tarvittaessa taloudellisesti, ohjaa vanhempia velkaneuvontaan ja turvaa perheen asumisen, jos muiden tukien maksu on jostain syystä viivästynyt tai rahat ovat kertakaikkisesti loppu.

Sosiaalityöntekijät tulevat paikalle hädän ollessa suuri, vievät turvakotiin, jos kotona on vaarallista olla. Hankkivat paikat ensikodista tai päihdehuollosta, taluttavat katkolle tai vaativat palveluita, kun asiakkailla itsellään eivät voimat siihen enää riitä.

Sosiaalityöntekijät kuuntelevat ihmisten hätää, kulkevat rinnalla, tarjoavat apua. Sosiaalityöntekijät pyrkivät kaikissa toimissaan siihen, että jatkossa avuntarve olisi yksilöllä tai perheellä pienempi ja nämä pärjäisivät omillaan. Apu on äärimmäisen konkreettista ja kohdistuu nimenomaan arjen helpottamiseen.

Konkreettisen tuen lisäksi olennainen osa sosiaalityöntekijän työtä on tuoda päättäjille tietoon yhteiskunnan epäoikeudenmukaisia ja eriarvoistavia käytäntöjä, jotta jatkossa eriarvoisuutta  sekä köyhyyttä voitaisiin ehkäistä ja vähentää. Tarpeen tullen sosiaalityö kannattelee, vaikka läpi elämän, kulkee rinnalla ja on tukena, kun muu yhteiskunta kääntää selkänsä. Kaikilla voimat eivät riitä edes leipäjonoon lähtemiseen. Silloin sosiaalityöntekijä voi auttaa. Sosiaalityö on ennen kaikkea käytännönläheistä ja lähellä ihmisten arkea.

Sosiaalinen tekijä -bllogi ja sosiaalityöNiikon näkemykset siitä, että sosiaalityöntekijät voivottelevat työkseen, kertovat ainoastaan miten vähän hän tuntee ja arvostaa konkreettisen auttamistyön arkea. Sosiaalityöntekijän tärkein tehtävä on tehdä ”itsensä tarpeettomaksi”. Siihen ei pelkkä ruoka-apu pysty.

 

Sonja Perttula, sosiaalityöntekijä YTM
Sauli Hyvärinen, sosiaalityöntekijä VTM
Sosiaalityön uraverkosto

Lue myös

JUMALISTE, SANOVAT SOSIAALITYÖNTEKIJÄT

Tarvittaessa suojelemme lastanne

 

 

2 thoughts on “Sosiaalityöntekijät eivät voivottele, vaan auttavat konkreettisesti

    RC said:
    28.3.2017 10.34

    Hyvä artikkeli. On tärkeää muistaa, että sosiaalityöntekijät auttavat myös ihimisiä, joilla on hyviä taloudellisia mahdollisuksia mutta heillä on kuitenkuin ongelmia, jotka ei välttämättä liity rahaan. Esim. perheväkivalta, huumeiden väärinkäyttö, jne. Joskus yksiköllä on rahaa mutta sillä on muunlaisia ongelmia ja sosiaalityöntekijä auttaa silloinkin.

    Opiskelija said:
    26.10.2016 10.08

    Sosiaalityöntekijät tekevät todella tärkeää työtä ja saavat aikaan paljon hyvää. On harmi, että he joutuvat puolustelemaan itseään ja työnsä merkitystä. Mistä tällaiset negatiiviset asenteet sosiaalityöntekijöitä kohtaan johtuvat? Resurssien riittämättömyys sosiaalityössä on selvää, mutta sillä ei voi perustella negatiivisen palautteen huomiotta jättämistä. Sosiaalityötä kehittävää olisi miettiä, millä keinoin asiakkaiden tyytyväisyyttä voitaisiin parantaa jo olemassa olevien resurssien puitteissa. Tai millä keinoin tarve resurssien lisäämiselle voitaisiin osoittaa päättäjille?

Kommentoi